Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Suvilahden tiilikello väliaikaiseen käyttöön

Jaa

Suvilahden tiilisen kaasukellon korjaus on viimeistelyä vaille valmis, mutta sitä voi käyttää jo väliaikaisesti. Ensimmäistä kertaa tiilikello on väliaikaisessa käytössä Flow-festareilla 12.–14. elokuuta 2022, jolloin se valjastetaan taidekäyttöön.

Tiilikellon kattorakenne. Kuva: Petteri Ring / Stara.
Tiilikellon kattorakenne. Kuva: Petteri Ring / Stara.

Helsingin kaupunki on peruskorjannut Suvilahden tiilistä kaasukelloa vuosina 2018–2022. Korjaushankkeen aikana rakennuksen julkisivu on palautettu entiseen kukoistukseensa. Samalla sisätiloja on puhdistettu kellon aiemman kaasutoiminnan aikana kertyneistä epäpuhtauksista.

Korjauksen aikana on uusittu rakennuksen alapohjarakenne pohjalaattaan asti ja vahvistettu rakennuksen perustukset paaluttamalla. Samalla on uusittu ulkoseinien rappaus sekä ensimmäinen huoltotaso, joka oli huonokuntoinen.

Rakennukseen on tehty uusi lämpöä eristävä yläpohja ja vesikatto. Tiilirakenne oli katon ja sen vedenpoiston vuotamisen takia pahoin kastunut, ja rakennetta jouduttiin kuivaamaan yli vuoden ajan ennen rappausta. Korjausten aikana on tehty laajoja selvityksiä tiilikuoren haitta-ainepitoisuuksista ja niiden vaikutuksesta sisäilmaan sekä kosteuden takia syntyneistä vaurioista.

Viimeistelytyöt tehdään rakennuksen käyttötarkoituksen ratkettua

Mittava korjaustyö on loppusuoralla. Vielä ennen tiilikellon lopullista käyttöä siellä täytyy viimeistellä lattiarakenne sekä todennäköisesti jatkaa seinien tiivistysrappausta ylös asti. Lisäksi rakennuksen yläosasta täytyy puhdistaa öljyyntyneitä tiiliä. Kellon lopullinen käyttötarkoitus on vielä avoin, joten viimeistelytyöt tehdään rakennuksen käyttötarkoituksen ratkettua.

Rakennuksen suojelun ja tulevan käyttötarkoituksen avoimuuden takia raskaita puhdistus- ja tiivistyskorjauksia ei ole ulotettu ensimmäistä huoltotasoa ylemmäs. Hankkeen aikana on löydetty menetelmät, jolla seinät voidaan kunnostaa käyttötarkoituksesta riippuen tarkoituksenmukaisesti.

Tiilikellon sisäilman kemiallisten yhdisteiden pitoisuutta on mitattu sen jälkeen, kun työmaakäyttö on päättynyt. Pitoisuudet sisäilmassa ovat niin alhaisia, että tiloja voidaan käyttää tilapäisesti.

Rakennukseen on tehty sen kuivana pysymisen varmistamiseksi väliaikainen lämmitys ja tuuletuksen varmistava pieni poistoilmanvaihto, joka riittää noin 50 henkilölle.

Kaasukellot ovat Suvilahden maamerkkejä

Suvilahden maamerkkejä ovat kaksi kaasukelloa: tiilinen ja teräksinen. Kellot sijaitsevat vierekkäin. Suvilahden alue on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Tiilinen, vuonna 1910 valmistunut kaasukello kurottaa yli 40 metrin korkeuteen. Kello on aiemmin toiminut kaupunkikaasun tuotantolaitoksen osana, mutta se otettiin pois käytöstä 80-luvulla.

Suvilahden maaperä on pilaantunut aiemman kaasulaitostoiminnan vuoksi. Maaperää on kunnostettu sitä mukaa, kun peruskorjaus- tai muutostöitä on tehty. Helsingin ympäristöpalvelut on 25.4.2022 antamassaan lausunnossa todennut, että rakennuksen väliaikaiskäytössä maaperästä ei aiheudu riskiä rakennuksen käyttäjille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Rakennukseen liittyvät kysymykset
Pentti Vauhkonen
tekninen isännöitsijä, rakennukset ja yleiset alueet, tilat
kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 3104 3071
pentti.vauhkonen@hel.fi

Sisäilmaan liittyvät kysymykset
Kirsi Torikka
johtava sisäilma-asiantuntija, rakennukset ja yleiset alueet, tilat
kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 3103 8633
kirsi.torikka@hel.fi

Maaperään liittyvät kysymykset
Johanna Hytönen
projektipäällikkö, maaomaisuuden kehittäminen ja tontit
kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 3103 6414
johanna.hytonen@hel.fi

Vuokraukseen liittyvät kysymykset
Kirsi Salonen
vuokraneuvottelija, yritysvuokraukset
kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 3104 0373
kirsi.salonen@hel.fi

Kuvat

Tiilikellon kattorakenne. Kuva: Petteri Ring / Stara.
Tiilikellon kattorakenne. Kuva: Petteri Ring / Stara.
Lataa
Tiilikellon sisätiloja. Sisätiloissa näkyy kellon historia entisenä kaasulaitoksena. Kuva: Petteri Ring / Stara.
Tiilikellon sisätiloja. Sisätiloissa näkyy kellon historia entisenä kaasulaitoksena. Kuva: Petteri Ring / Stara.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin päästöt eivät laske odotetusti – Hiilineutraali Helsinki -ohjelmaa päivitetään12.8.2022 12:03:31 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuonna 2030. Vaikka merkittäviä päästövähennyksiä on jo saatu tehtyä, kehitys on tavoitteeseen nähden liian hidasta – HSY:n päästölaskennan mukaan kaupungin päästöt pysyivät vuonna 2021 edellisen vuoden tasolla. Hiilineutraali Helsinki -ohjelmalla tähdätään suorien päästöjen vähentämiseen, ja kaupunki vastaa haasteeseen päivittämällä ohjelman.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme