HUS

Svenska veckan på HUS: Därför lönar det sig att tala svenska

Dela

På HUS uppmärksammas den riksomfattande Svenska veckan i år genom att visa på de möjligheter svenskan innebär. Under veckan erbjuds flera konkreta sätt att träna upp sin svenska, också efter kampanjen.

HUS producerar specialiserade sjukvårdstjänster för över 1,6 miljoner människor, varav ca 8 procent är svenskspråkiga. HUS är en tvåspråkig samkommun och värnar om att patienten får vård på sitt eget modersmål, finska eller svenska.

”I ett respektfullt och hänsynsfullt bemötande ingår att patienten kan använda sitt modersmål”, säger HUS verkställande direktör Juha Tuominen. ”För att vi ska uppfylla patientens rätt att använda sitt eget modersmål måste vårt attitydklimat vara uppmuntrande och tillåtande.”

Svenska veckan är redan ett etablerat koncept på HUS, och i år ligger fokus på att kollegerna både utmanar och uppmuntrar varandra att tala svenska.

”Svenska språket är också en del av vår kultur och vårt samhälle, och det måste HUS kunna stödja”, konstaterar Juha Tuominen.

HUS 120 språkambassadörer har här en viktig roll. Som del av sitt övriga jobb uppmuntrar och stöder de sina kolleger att tala svenska. På HUS ordnas också flera kurser årligen i svenska som alla kan delta i.

”Visst krävs det både mod och träning att tala ett annat språk än det egna modersmålet”, säger Tuominen. ”Men det är också belönande, för den som lyssnar känner sig förstådd och respekterad – och den som talar övervinner sig själv.

Under Svenska veckan erbjuds personalen bland annat språktips och ordlistor i olika former samt tips ur det finlandssvenska kultur- och aktualitetsutbudet. Dessutom blir det finlandssvensk mat på menyn hela veckan, och finlandssvensk musik då skolkören från Hoplaxskolan, Munksnäsenheten 1-5, uppträder i Tornsjukhusets aula på Svenska dagen.

Svenska veckan ordnas i samarbete med Folktinget och Samarbetsforum.

Nyckelord

Kontakter

Marja Renholm
ledande överskötare och ordförande för HUS språkprogram
marja.renholm@hus.fi
tfn 050 427 0840

Pia Stoltzenberg
utvecklingschef
pia.stoltzenberg@hus.fi
tfn 040 723 0594

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen över en halv miljon patienter. Våra 25 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till HUS.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum