HUS

Syöpäkeskuksessa annettiin hoidon aikaisella magneettikuvauksella ohjattua sädehoitoa ensimmäistä kertaa Suomessa

Jaa
HUSin Syöpäkeskus on Suomen ensimmäinen sairaala, josta saa magneettikuvauksella ohjattua sädehoitoa syövän hoitoon. Uuden teknologian avulla pystytään entistä kohdennetummin hoitamaan kasvaimia vatsan ja lantion alueella.

Sädehoidon MRI-ohjattu lineaarikiihdytin saatiin hoitokäyttöön 1.3.2023. Laite on tällä hetkellä ainut laatuaan Suomessa ja maailmalla niitä on 250–300 kappaletta. Laitteessa yhdistyy magneettikuvauslaite hoitokohteen kuvaamista ja paikantamista varten sekä lineaarikiihdytin säteilytykseen.

Uuden teknologian avulla HUSin syöpäpotilaille voidaan tarjota entistä yksilöllisempää sädehoitoa. MRI-ohjattu lineaarikiihdytin soveltuu lähes kaikkien kasvainten sädehoitoon.

“Eniten hoidosta on hyötyä̈ potilaille, joiden syöpäkasvain on pieni, sijaitsee vatsan tai lantion alueella sekä̈ liikkuu suoliston ja hengitysliikkeiden mukana”, sanoo ylifyysikko, professori Mikko Tenhunen HUSin Syöpäkeskuksesta.

Sopivia hoitokohteita ovat muun muassa haiman ja maksan kasvaimet. Tuoreet tulokset maailmalta esimerkiksi haimasyövän hoidossa ovat lupaavia.

Syöpäpotilaiden hoitovaihtoehdot lisääntyvät Suomessa

Hoidon aikaisen magneettikuvauksen avulla sädehoito voidaan kohdentaa aiempaa tarkemmin, jolloin lähellä olevien terveiden kudosten säteilyaltistus vähenee. Tarkempi sädehoidon kohdennus ja muokkaaminen jokaisella hoitokerralla mahdollistavat myös suuremman kerta-annoksen, jolloin tarvittavien hoitokertojen määrä vähenee.

“Magneettikuvantamisohjauksen avulla voimme hoitaa monia kasvaimia suuremmilla sädeannoksilla, jolloin hoitotulokset paranevat. Samalla laajennamme syöpäpotilaiden käytettävissä olevia hoitovaihtoehtoja kaikkialla Suomessa”, toteaa Tenhunen.

Medialla on laitteen tutustumis- ja kuvausmahdollisuus Syöpäkeskuksessa 6.3.2023 klo 13–16 välisenä aikana. Lisätiedot: viestintäasiantuntija Karoliina Koski, karoliina.koski@hus.fi, puh. 040 186 0381

Lisätiedot:

Ylifyysikko, professori Mikko Tenhunen, Syöpäkeskus, mikko.tenhunen@hus.fi, puh. 050 427 2192

Sädehoidon ylilääkäri Anu Anttonen, Syöpäkeskus, anu.anttonen@hus.fi, puh. 050 427 9911

Toimialajohtaja Johanna Mattson, Syöpäkeskus, johanna.mattson@hus.fi, puh. 050 427 9165

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudenmaan alueella. Meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme