Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Syyskuu oli Pohjois-Karjalassa viileä ja vähäsateinen

Jaa

Kuukauden keskilämpötila oli noin puolitoista astetta tavanomaista viileämpi. Vedenkorkeudet olivat keskimääräistä matalammalla koko maakunnassa. Pintaveden lämpötilat olivat kuun lopussa lähes tavanomaisella tasolla.

Pyhäselän vedenkorkeus oli syyskuun lopussa noin 13 cm ajankohdan keskitason alapuolella. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Pyhäselän vedenkorkeus oli syyskuun lopussa noin 13 cm ajankohdan keskitason alapuolella. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Ilmatieteen laitoksen mukaan syyskuu oli Pohjois-Karjalassa keskimäärin noin 1,5 astetta tavanomaista viileämpi.

Kuukauden sademäärä oli Pohjois-Karjalan maakunnassa reilusti tavanomaista vähäisempi. ELY-keskuksen mittauspisteissä sademäärä oli keskimäärin 46 mm, kun pitkän ajan keskiarvo syyskuussa on noin 67 mm.

Maakunnan järvien vedenkorkeudet olivat syyskuun lopussa keskimääräistä alempana. Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli syyskuun lopussa noin 13 cm ajankohdan keskitason alapuolella. Ennusteen mukaan vedenkorkeus jatkaa laskuaan loivasti lokakuun ajan.

Pielisen vedenkorkeus oli syyskuun lopussa noin 6 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Ennusteen mukaan vedenkorkeus pysyy lokakuun ajan hyvin lähellä ajankohdan tavanomaista keskiarvoa eikä laske merkittävästi.

Juojärven vedenkorkeus oli 3 cm, Pyhäjärven 7 cm, Varisveden 8 cm, Kermajärven 12 cm, Viinijärven 17 cm ja Ruunaan 32 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Kermajärven vedenkorkeus oli syyskuun lopussa 12 cm, Kajoonjärven ja Pyhäjärven 7 cm, Viinijärven 17 cm ja Ruunaan 32 cm alempana pitkän aikavälin keskiarvoon nähden.

Jokien virtaamat olivat Pohjois-Karjalan maakunnassa syyskuussa keskimääräistä vähäisemmät. Poikkeuksena oli Koitajoki Pamilossa, jossa keskivirtaama oli noin 1,2- kertainen tavanomaiseen nähden. Pielisjoen keskivirtaama oli syyskuussa noin kymmenyksen keskimääräistä pienempi. Lieksanjoen keskivirtaama oli syyskuussa noin kolmanneksen tavanomaista pienempi.

Pienempien jokien keskivirtaamat olivat samoin keskimääräistä pienemmät. Höytiäisen kuukauden keskivirtaama oli Puntarikoskella syyskuussa vain noin kymmenyksen tavanomaisesta. Saramojoen keskivirtaama Roukkajankoskella oli tavanomaista noin kolmanneksen vähäisempi. Ennusteiden mukaan maakunnan jokien virtaamissa on odotettavissa pientä nousua lokakuun aikana.

Syyskuun lopussa oli pohjavedenkorkeus Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahden Jaamankankaalla sekä Jakokoskella, Ilomantsin Kuuksenvaarassa ja Nurmeksen Juutilankankaalla 3–29 cm tavanomaista ylempänä.

Pintaveden lämpötila oli 4.10.2022 aamulla Pielisjoella Joensuussa 9,0 °C ja Pielisellä Nurmeksen laivarannassa 9,7 °C. Pielisjoen pintavesi oli 0,7 °C tavanomaista lämpimämpää ja Pielisen pintavesi oli 0,9 °C tavanomaista lämpimämpää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Saska Hovi
vesitaloussuunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 050 350 9511, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Pyhäselän vedenkorkeus oli syyskuun lopussa noin 13 cm ajankohdan keskitason alapuolella. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Pyhäselän vedenkorkeus oli syyskuun lopussa noin 13 cm ajankohdan keskitason alapuolella. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Torikatu 36 A, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Pohjois-Karjalassa oli lokakuun lopussa 8 456 työtöntä22.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Pohjois-Karjalassa oli lokakuun lopussa 8 456 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen verrattuna työttömien määrä oli laskenut 6 % (493 henkilöä). Lomautettuja Pohjois-Karjalassa oli lokakuun lopussa 364 henkilöä, lähes saman verran kuin vuosi sitten. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta (71 466 henkilöä) oli 11,8 %. Vuosi sitten työttömien osuus työvoimasta oli 12,5 %. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli 8,8 %, vuotta aikaisemmin osuus oli 9,8 %. Työllisyyskatsaus-sivusto Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus kokonaisuudessaan löytyy työ- ja elinkeinoministeriön Työllisyyskatsaus-sivustolta. Sivustolla ovat myös koko maan sekä kaikkien ELY-keskusalueiden työllisyyskatsausaineistot. Työnvälitystilasto Tilastokeskuksen StatFin-palvelussa Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston keskeiset tiedot julkaistaan myös Tilastokeskuksen ilmaisessa StatFin-tilastotietokannassa (stat.fi) Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus ja nuorisotyöttömyyden seuranta -dokumentit Tuore työlli

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme