Taideyliopisto

Taideopiskelijoiden esitykset täyttävät Musiikkitalon 4.9. – maksuton Feel Helsinki -festivaali juhlii paluuta live-taiteen äärelle

Jaa
Musiikki, teatteri, tanssi, kuvataide ja keskusteluohjelma valtaavat Helsingin Musiikkitalon syyskuun ensimmäisenä lauantaina, kun Taideyliopiston festivaali kutsuu kaupunkilaiset jälleen yhteen.

Taideyliopiston opiskelijoiden, opettajien ja alumnien osaamista esittelevä Feel Helsinki -festivaali tuo lauantaina 4.9. klo 11–22 Helsingin Musiikkitaloon yli 50 erilaista taide-esitystä. Maksuton taideohjelma kestää koko päivän ja sisältää runsaasti myös lapsiperheille sopivaa koettavaa.  

Festivaalin yleisölle avoin keskusteluohjelma tuo yhteen vaikuttajia ja ajattelijoita eri aloilta – mukana ovat esimerkiksi presidentti Tarja Halonen, kapellimestari Esa-Pekka Salonen, näyttelijä Krista Kosonen, toimittaja Saska Saarikoski, valmentaja Anu Nieminen sekä aktivisti Suvi Auvinen. Keskustelujen kanssa Musiikkitalon päälämpiössä vuorottelevat taide-esitykset. 

Tavoitteena on, että Feel Helsinki -festivaali järjestetään syyskuussa lähitapahtumana voimassa olevia kokoontumis- ja turvallisuusrajoituksia noudattaen. Festivaalinohjelma on koottu Taideyliopiston opiskelijoiden ja opettajien ehdotuksista. Ohjelman kantavana teemana onkin nuorten taiteilijoiden into päästä viimein, yli vuoden tauon jälkeen yhteyteen yleisönsä kanssa. 

"On ihanaa, että Taideyliopiston oma festivaali saadaan näillä näkymin toteuttaa oikeana tapahtumana. Kaipuu kontaktiin yleisön kanssa on koronavuoden jälkeen valtava. Olemme tehneet striimikeikkoja, mutta live-yleisölle soittaminen on ihan eri asia – ja siihen me olemme saaneet koulutuksen”, sanoo kansanmusiikin opiskelija Aurora Visa, joka soittaa Vuolas-yhtyeessä Feel Helsingissä. Vuolasta pääsee kuuntelemaan Musiikkitalon ravintolassa lounasaikaan.

Ohjelma täynnä taidetta tuoreimmillaan 

Festivaalin taideohjelma sisältää eri taiteenaloja ja tyylilajeja musikaalista fuusiorapiin ja nykytanssista videotaiteeseen – sekä näiden ennakkoluulottomia yhdistelmiä. Ohjelma tarjoaakin yleisölle tilaisuuden tutustua johonkin uuteen matalalla kynnyksellä. 

Musiikkitalon isossa salissa nähdään Taideyliopiston Sibelius-Akatemian monikymmenpäisen Folk Big Bandin 10-vuotisjuhlakonsertti. Septad ensemble -kokoonpano puolestaan improvisoi Camerata-salin konsertissaan tietokoneohjelman antamien ohjeiden mukaan.

Ammattinokkahuilisti Eero Saunamäki lupaa konsertillaan muuttaa jokaisen kuulijan käsityksen nokkahuilusta, “maailman väärinymmärretyimmästä soittimesta”. Arosa Ensemble soittaa yksinomaan Edith Södergranin runoihin sävellettyä uutta musiikkia. Puolenpäivän ja iltaseitsemän välillä Musiikkitalon terassilla nähdään vaihtuva kavalkadi bändejä. 

Erityisesti lapsiperheille suunnattu musiikkiteatteriesitys Taianomaisen alkumunan seikkailut vie katsojat matkalle, jonka aikana oivalletaan ystävyyden ja toisen kunnioittamisen merkitys. Esityksessä on mukana kansanmuusikoita Tanskasta, Virosta, Englannista ja Suomesta. Agirlisagirlisagirlisasound-esitys yhdistää tanssia ja äänitaidetta ja kertoo tyttöydestä. Kuulolla-kävelymeditaatio tarjoaa osallistujille yksinkertaisia harjoituksia, joiden avulla etsitään vaihtoehtoisia kuulokulmia kaupunkiympäristön äänimaisemaan. 

Kuvataide ottaa Feel Helsinkiin varaslähdön, sillä 13 Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijan näyttely on nähtävillä Musiikkitalossa jo 18.8. alkaen. Teokset haettiin näyttelyyn avoimella haulla. Teemoina näyttelyssä korostuu aika ja sen käsitteleminen, ajan kuluminen. Esillä olevien teosten tekniikka painottuu erityisesti maalaukseen, mutta mukana on myös valokuvaa, keramiikkaa, veistotaidetta, tekstiiliä ja grafiikkaa. Festivaalipäivänä 4.9. Musiikkitalon mediaseinällä nähdään lisäksi kuuden opiskelijan videotaidetta.  

Historian kolmas Feel Helsinki 

Feel Helsinki -tapahtuma järjestettiin Helsingin Musiikkitalossa ensimmäistä kertaa kesäkuussa 2019. Uusi kaupunkifestivaali houkutteli paikalle yli 5500 kävijää. Vuonna 2020 tapahtuma järjestettiin koronapandemian vuoksi vain virtuaalisesti, mutta tavoitti yli 63 000 katsojaa. 

Mikäli koronarajoitukset estävät vuoden 2021 festivaalin järjestämisen live-tapahtumana, toteutetaan tämänkin vuoden tapahtuma soveltuvin osin virtuaalitapahtumana.  

Tutustu festivaalin ohjelmaan

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Kapellimestari Dalia Stasevskan johtama tukikonsertti rakentaa taiteen tulevaisuutta Ukrainaan21.3.2024 15:30:00 EET | Tiedote

Maailmanlaajuinen tuki Ukrainalle on edelleen äärimmäisen tärkeää. Stasevskan ajatuksesta syntynyt Let there be light -konsertti on konkreettinen teko sodasta pahoin kärsineen ukrainalaisen musiikkikoulutuksen tulevaisuuden puolesta. Se järjestetään Musiikkitalossa 6.4.2024. Median edustajilla on mahdollisuus tulla tapaamaan Stasevskaa ja seuraamaan harjoituksia 3.4.2024.

Tie­de- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­ri Sari Mul­ta­la Tai­dey­li­opis­tos­sa: ”Suu­rim­mat in­no­vaa­tiot syn­ty­vät pai­kois­sa, jois­sa eri­lai­sis­ta taus­tois­ta tu­le­vat osaa­jat koh­taa­vat”20.3.2024 13:49:50 EET | Tiedote

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala vieraili Taideyliopistossa maanantaina 18.3. keskustelemassa yliopiston johtoryhmän, hallituksen sekä ylioppilaskunnan edustajien kanssa taide- ja kulttuurialojen tulevaisuudesta sekä kuulemassa toiveita ja ratkaisuehdotuksia valmisteilla olevaan kulttuuripoliittiseen selontekoon. Suomen hallituksen ohjelmaan kirjatun selonteon tarkoituksena on tuottaa kunnianhimoinen tulevaisuuskuva kulttuuripolitiikan pitkäjänteisestä kehittämisestä. Myös Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén on mukana kulttuuripoliittista selontekoa valmistelevassa työryhmässä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye