Taideyliopisto

Taideopiskelijoiden esitykset täyttävät Musiikkitalon 4.9. – maksuton Feel Helsinki -festivaali juhlii paluuta live-taiteen äärelle

Jaa

Musiikki, teatteri, tanssi, kuvataide ja keskusteluohjelma valtaavat Helsingin Musiikkitalon syyskuun ensimmäisenä lauantaina, kun Taideyliopiston festivaali kutsuu kaupunkilaiset jälleen yhteen.

Taideyliopiston opiskelijoiden, opettajien ja alumnien osaamista esittelevä Feel Helsinki -festivaali tuo lauantaina 4.9. klo 11–22 Helsingin Musiikkitaloon yli 50 erilaista taide-esitystä. Maksuton taideohjelma kestää koko päivän ja sisältää runsaasti myös lapsiperheille sopivaa koettavaa.  

Festivaalin yleisölle avoin keskusteluohjelma tuo yhteen vaikuttajia ja ajattelijoita eri aloilta – mukana ovat esimerkiksi presidentti Tarja Halonen, kapellimestari Esa-Pekka Salonen, näyttelijä Krista Kosonen, toimittaja Saska Saarikoski, valmentaja Anu Nieminen sekä aktivisti Suvi Auvinen. Keskustelujen kanssa Musiikkitalon päälämpiössä vuorottelevat taide-esitykset. 

Tavoitteena on, että Feel Helsinki -festivaali järjestetään syyskuussa lähitapahtumana voimassa olevia kokoontumis- ja turvallisuusrajoituksia noudattaen. Festivaalinohjelma on koottu Taideyliopiston opiskelijoiden ja opettajien ehdotuksista. Ohjelman kantavana teemana onkin nuorten taiteilijoiden into päästä viimein, yli vuoden tauon jälkeen yhteyteen yleisönsä kanssa. 

"On ihanaa, että Taideyliopiston oma festivaali saadaan näillä näkymin toteuttaa oikeana tapahtumana. Kaipuu kontaktiin yleisön kanssa on koronavuoden jälkeen valtava. Olemme tehneet striimikeikkoja, mutta live-yleisölle soittaminen on ihan eri asia – ja siihen me olemme saaneet koulutuksen”, sanoo kansanmusiikin opiskelija Aurora Visa, joka soittaa Vuolas-yhtyeessä Feel Helsingissä. Vuolasta pääsee kuuntelemaan Musiikkitalon ravintolassa lounasaikaan.

Ohjelma täynnä taidetta tuoreimmillaan 

Festivaalin taideohjelma sisältää eri taiteenaloja ja tyylilajeja musikaalista fuusiorapiin ja nykytanssista videotaiteeseen – sekä näiden ennakkoluulottomia yhdistelmiä. Ohjelma tarjoaakin yleisölle tilaisuuden tutustua johonkin uuteen matalalla kynnyksellä. 

Musiikkitalon isossa salissa nähdään Taideyliopiston Sibelius-Akatemian monikymmenpäisen Folk Big Bandin 10-vuotisjuhlakonsertti. Septad ensemble -kokoonpano puolestaan improvisoi Camerata-salin konsertissaan tietokoneohjelman antamien ohjeiden mukaan.

Ammattinokkahuilisti Eero Saunamäki lupaa konsertillaan muuttaa jokaisen kuulijan käsityksen nokkahuilusta, “maailman väärinymmärretyimmästä soittimesta”. Arosa Ensemble soittaa yksinomaan Edith Södergranin runoihin sävellettyä uutta musiikkia. Puolenpäivän ja iltaseitsemän välillä Musiikkitalon terassilla nähdään vaihtuva kavalkadi bändejä. 

Erityisesti lapsiperheille suunnattu musiikkiteatteriesitys Taianomaisen alkumunan seikkailut vie katsojat matkalle, jonka aikana oivalletaan ystävyyden ja toisen kunnioittamisen merkitys. Esityksessä on mukana kansanmuusikoita Tanskasta, Virosta, Englannista ja Suomesta. Agirlisagirlisagirlisasound-esitys yhdistää tanssia ja äänitaidetta ja kertoo tyttöydestä. Kuulolla-kävelymeditaatio tarjoaa osallistujille yksinkertaisia harjoituksia, joiden avulla etsitään vaihtoehtoisia kuulokulmia kaupunkiympäristön äänimaisemaan. 

Kuvataide ottaa Feel Helsinkiin varaslähdön, sillä 13 Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijan näyttely on nähtävillä Musiikkitalossa jo 18.8. alkaen. Teokset haettiin näyttelyyn avoimella haulla. Teemoina näyttelyssä korostuu aika ja sen käsitteleminen, ajan kuluminen. Esillä olevien teosten tekniikka painottuu erityisesti maalaukseen, mutta mukana on myös valokuvaa, keramiikkaa, veistotaidetta, tekstiiliä ja grafiikkaa. Festivaalipäivänä 4.9. Musiikkitalon mediaseinällä nähdään lisäksi kuuden opiskelijan videotaidetta.  

Historian kolmas Feel Helsinki 

Feel Helsinki -tapahtuma järjestettiin Helsingin Musiikkitalossa ensimmäistä kertaa kesäkuussa 2019. Uusi kaupunkifestivaali houkutteli paikalle yli 5500 kävijää. Vuonna 2020 tapahtuma järjestettiin koronapandemian vuoksi vain virtuaalisesti, mutta tavoitti yli 63 000 katsojaa. 

Mikäli koronarajoitukset estävät vuoden 2021 festivaalin järjestämisen live-tapahtumana, toteutetaan tämänkin vuoden tapahtuma soveltuvin osin virtuaalitapahtumana.  

Tutustu festivaalin ohjelmaan

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Tohtorintutkinto: Kulttuurienvälinen yhteistyö synnyttää uusia musiikillisia löytöjä ja tunteen globaalista kansalaisuudesta15.9.2021 15:00:00 EEST | Tiedote

Nathan Riki Thomson on tarkastellut tohtorintutkinnossaan, kuinka kulttuurienvälinen vuoropuhelu ja yhteistyö voi toimia katalysaattorina uusille musiikillisille löydöille, muusikkouden laajentamiselle ja syventämiselle sekä taiteellisen identiteetin muodostumiselle. Thomsonin tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 1.10.2021. Australialaissyntyinen Thomson on ensimmäinen Sibelius-Akatemian Global Music -koulutuksesta valmistunut tohtorikandidaatti MuTri-tohtorikoulussa.

Dana Hall jazzmusiikin vierailevaksi professoriksi Sibelius-Akatemiaan10.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Yhdysvaltalainen jazzrumpali, säveltäjä, yhtyejohtaja ja etnomusikologi Dana Hall on nimitetty Taideyliopiston Sibelius-Akatemian vierailevaksi professoriksi. Professuurin tarkoituksena on muun muassa vahvistaa afroamerikkalaisen kulttuuriperinteen ymmärrystä jazzmusiikin aineryhmässä ja kehittää yhteistyötä amerikkalaisten yliopistojen kanssa. Hall on aloittanut kaksi vuotta kestävän vierailukautensa elokuussa 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme