Taideyliopiston uusi rakennus Sörnäisissä tarjoaa taiteen opetukselle maailmanluokan tilat

JKMM Arkkitehtien suunnittelema Taideyliopiston rakennus Sörnäisten rantatiellä Helsingissä on valmis. Kuvataiteen, valo- ja äänisuunnittelun sekä esittävän taiteen lavastuksen opetus käynnistyy uusissa tiloissa syksyllä 2021. Uusi rakennus on nimetty Myllyksi tontilla ennen sijainneen Helsingin Myllyn mukaan.
Uusi rakennus korvaa erityisesti Taideyliopiston Kuvataideakatemian väliaikaiset tilat Vallilassa. Rakennus sijaitsee Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Kookos-päärakennuksen vieressä ja tuo siten kuvataide-, teatteri- ja tanssiopiskelijat samaan kortteliin.
”Uusi rakennuksemme mahdollistaa kuvataiteen opettamisen maailmanluokan tiloissa. Väliaikaistiloissa vuosia toiminut Taideyliopiston Kuvataideakatemia saa uudet tilat, joiden suunnittelussa opiskelijat ja henkilökunta ovat olleet alusta saakka mukana. Rakennuksessa taiteen tekemisen arki ja jäljet saavat vapaasti näkyä, ja tiloja on helppo muuttaa tulevaisuudessa uusia tarpeita vastaaviksi”, kertoo Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén.
Myös Taideyliopiston Kuvataideakatemian galleriatoiminta siirtyy uuteen rakennukseen. Lähes 750 neliömetrin laajuiset, korkeat ja valoisat näyttelytilat sijaitsevat katutasossa Sörnäisten rantatiellä. Uuden kampuksen myötä Sörnäisistä onkin kehittymässä merkittävä kulttuurikeskittymä.
“Uudet näyttelytilat mahdollistavat entistä monipuolisempaa näyttely- ja tapahtumatoimintaa. Kokoontumisrajoitusten purkamisen jälkeen uusi kampus muodostaa Sörnäisiin vilkkaan yleisölle avointen kulttuuritapahtumien foorumin ja taide näkyy entistä vahvemmin osana alueen kaupunkikuvaa”, sanoo Taideyliopiston Kuvataideakatemian dekaani Hanna Johansson.
Yleisölle avoin näyttelytoiminta alkaa syyskuun lopulla, jolloin kaupunkilaisille tarjoutuu tilaisuus päästä tutustumaan uuteen kampukseen.
Lähtökohtana muunneltavuus
Uuden Mylly-rakennuksen arkkitehtuuri on herättänyt jo etukäteen paljon kiinnostusta, myös kansainvälisesti. Rakennuksen on suunnitellut JKMM Arkkitehdit, joka on yksi tämän hetken arvostetuimmista suomalaisista arkkitehtitoimistoista. Se tunnetaan muun muassa vuonna 2018 avautuneesta Amos Rex -taidemuseosta.
Mylly yhdistää tontin vanhat teollisuuskiinteistöt nykyaikaiseen huippuarkkitehtuuriin. Kokonaisuuden suunnittelussa tärkeimpänä tavoitteena on ollut käyttäjien, eli taideopiskelijoiden ja -opettajien tarpeita vastaavien tilojen luominen. Tuloksena on muunneltava ja joustava tilojen kokonaisuus, jossa näkyy niin taiteen tekemisen prosessimainen luonne kuin korttelin teollisuushistoriakin.
”Kokonaisvaltaista suunnittelua ohjasivat muunneltavuus, yhteisöllisyyden tukeminen ja ympäristöön sovittaminen. Suunnittelun keskeinen lähtökohta oli toteuttaa joustavat tilat, jotka eivät rajoita vaan mahdollistavat. Tila on valmis vasta, kun taideyliopistolaiset ottavat sen haltuun ja tekevät siitä itsensä näköisen”, kertoo rakennuksen pääsuunnittelija Asmo Jaaksi JKMM Arkkitehdeista.
Uudisrakennuksen rakentaja on Lujatalo Oy. Kiinteistön omistaa Veritas Eläkevakuutus, jonka vuokralainen Taideyliopisto on.
Taideyliopiston kaksi kampusta valmiit
Mylly-rakennuksen valmistuminen viimeistelee Taideyliopiston Sörnäisten kampuksen. Uuden rakennuksen lisäksi kampukseen kuuluu Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun päärakennus Kookos. Mylly ja Kookos on liitetty toisiinsa yhdyskäytävillä.
Taideyliopiston toinen Helsingin-kampus sijaitsee Töölössä, jonne on keskitetty Taideyliopiston Sibelius-Akatemian toiminta. Töölön kampuksen sydän on Musiikkitalo, jonka lisäksi taideopetuksen käyttöön on viimeisen kymmenen vuoden aikana peruskorjattu kaksi arvokasta funkisrakennusta: Pohjoisella Rautatiekadulla sijaitseva, alun perin Helsingin konservatorion päärakennukseksi rakennettu R-talo sekä Nervanderinkadulla sijaitseva N-talo, jossa ennen toimi Suomalainen Yhteiskoulu.
Helsingin lisäksi Taideyliopistolla on toimintaa myös Seinäjoella ja Kuopiossa.
Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Katso video Myllyn tiloista
Yhteyshenkilöt
Anna-Elina MatilainenViestinnän asiantuntija
Puh:040 860 9515anna-elina.matilainen@uniarts.fiKuvat






Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Skärgårdstearternin uutuuskomedia kutsuu yleisön ratkiriemukkaaseen vuosikokoukseen5.5.2025 12:35:54 EEST | Tiedote
Skärgårdsteatern lähtee jälleen kesäkuussa seilaamaan Uudenmaan, Turunmaan ja Ahvenanmaan saaristoon. Teatterikorkeakoulun kanssa yhteistyössä tehty musiikkikomedia Bättre fäkta än illa fly! nähdään kesän aikana 16 paikkakunnalla.
Skärgårdsteatern bjuder publiken på muntert årsmöte5.5.2025 12:35:09 EEST | Pressmeddelande
Skärgårdsteatern åker igen ut på turné i Nylands, Åbolands och Ålands skärgård. I samarbete med Teaterhögskolan spelas musikaliska komedin Bättre fäkta än illa fly! i sommar på 16 orter.
Kuvan Kevät 2025 avautuu 17.5. Myllyssä23.4.2025 10:45:00 EEST | Tiedote
Kuvan Kevät -maisterinäyttely valtaa tänä vuonna Taideyliopiston Kuvataideakatemian Mylly-päärakennuksen alkaen aulakerroksen Kuva/Tila-galleriasta ja ulottuen aina ylimmän kerroksen Majakkaan, näyttelytilaan vanhan viljasiilon huipulla.
Tekoäly ei uhkaa maailmaa vaan ihminen9.4.2025 07:08:00 EEST | Tiedote
Mahdollinen tekoälyn uhka ei tule siitä, että koneet muuttuisivat itsenäisiksi ja oppisivat ajattelemaan. Ne ovat ihmisen ajattelun jatkeita. Koneiden väittäminen tietoisiksi ja itsenäisiksi ei ole vain harhaanjohtavaa, vaan peittää ihmisen toiminnan, toteaa tutkijatohtori Dominik Schlienger Taideyliopistosta.Ingressi
AI does not threaten the world, but humans do9.4.2025 07:08:00 EEST | Press release
The potential threat of AI does not come from machines becoming autonomous and learning to think. They are extensions of human cognition. Claiming that machines are conscious and autonomous is not only misleading but also obscures human action, says postdoctoral researcher Dominik Schlienger from the University of the Arts Helsinki.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme