Finnvera Oyj

Takana pandemia, Euroopassa sota, edessä taantuma – Talouden myllerryksessä hitaan kasvun vuosi tuntuisi lottovoitolta

Jaa
Parhaimmillaan vuosi 2023 on hitaan kasvun vuosi, ja vuonna 2024 talouden odotetaan taas kasvavan normaalisti tai jopa nopeammin. Vaikeasti ennustettavat ja äkilliset tapahtumat ovat kuitenkin mahdollisia. Esimerkiksi hitaamman talouskasvun Kiina on arvaamaton toimija, arvioi Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Yleisin ennuste on, että Suomi vajoaa taantumaan vuonna 2023. Talouden ennustaminen on ollut viime vuosina epäkiitollista puuhaa. Koronapandemian jälkeisen vahvan kasvuvuoden 2021 jälkeen odotettiin toista hyvää vuotta, mutta sen sijaan vuotta 2022 leimasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan seurannut epävarmuus, energiakriisi ja kiihtynyt inflaatio.
Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.
Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.

Epävarmuustekijät ovat heikentäneet yritysten ja kuluttajien luottamusta, mutta työllisyys on säilynyt hyvänä.Kysynnän aleneminen, yleinen kustannustason ja korkojen nousu ovat vaikuttaneet kuitenkin monen yrityksen talouteen. Huoli näkyi jo syksyllä etenkin pienemmissä yrityksissä, jotka kysyivät ennakoivasti joustoja rahoitukselle. Näihin Finnvera on myös varautunut.

- Epävarmuuden kasvu vähentää investointihaluja, mikä on Suomen talouden kannalta huolestuttavaa. Toimialojen välillä on edelleen suuria eroja. Finnveran näkemyksen mukaan rahoituksen kysynnän ja näkymien odotetaan kehittyvän positiivisimmin teollisuudessa, kun taas rakentamisessa odotukset ovat heikoimmat. Energiakriisi ja vihreä siirtymä ovat tuoneet uusia kasvumahdollisuuksia innovatiivisia ratkaisuja tuottaville yrityksille, Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki sanoo.

Varovaisen positiivista on myös se, että Venäjän-markkinoilta poistuneet yritykset ovat löytäneet yllättävän hyvin uusia markkinoita lännestä, Euroopasta ja Yhdysvalloista.

- Suomen viennin arvo pysyi edellisvuotta korkeammalla tasolla, mutta inflaation ja kustannusten nousun takia viennin todellinen kasvu saattaa jäädä pieneksi. Maailmantalouden liikkeet heijastuvat Suomen vientiin viiveellä ja negatiivinen vaikutus on todennäköisesti vasta edessä, joten vientialoilla suhdannekestävyyttä koetellaan.

Kasvuodotukset synkkenivät synkkenemistään loppuvuonna

Keskuspankit ovat nostaneet tuntuvasti ohjauskorkojaan kiihtyneen inflaation takia, vaikka inflaatio oli suureksi osaksi seurausta ulkoisista tekijöistä eli energian hinnan noususta. Varsinkin kaasun hinnan nousun taustalla on Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen poliittiset seuraukset. Vaikka kaasun hinta ei suoraan vaikuta Suomeen, välillinen vaikutus tuntuu meillä muun muassa Saksan kautta.

- Vuoden 2022 jälkipuoliskolla hintatason nousun ja nousevien korkojen yhdistelmä alkoi purra talouskasvuun. Kolmannella vuosineljänneksellä kasvu hidastui ja vuoden lopulla kasvuodotukset olivat entistä pessimistisempiä. Tuoreimmat ennusteet vuodelle 2023 odottavat Suomen talouskasvun kääntyvän miinusmerkkiseksi, Kotamäki sanoo.

Vaikeat ja äkilliset tapahtumat ovat mahdollisia

Toistaiseksi Suomen työllisyysaste on korkeammalla kuin pitkään aikaan. Myös yritykset tekevät edelleen kohtalaista tulosta, ja yritysten tase on keskimäärin hyvä. Kotitalouksillakin on ollut puskureita korona-aikana karttuneiden säästöjen kautta.

- Jos hyvin käy, parhaimmillaan vuosi 2023 on hitaan kasvun vuosi, ja vuonna 2024 talouden odotetaan taas kasvavan normaalisti tai jopa nopeammin. Vaikeasti ennustettavat ja äkilliset tapahtumat ovat kuitenkin mahdollisia. Esimerkiksi Kiina on arvaamaton toimija. Suomen merkittävistä vientimaista Kiina on tärkeä kaupan ja investointien kannalta, ja sen hidastuva kasvu voi heikentää laajemminkin Aasian maiden vienti- ja rahoitusmahdollisuuksia.

Suuret odotukset vihreälle siirtymälle lähivuosina

Yrityssektorin rahoitukseen vaikuttaa tulevaisuudessa entistä voimakkaampi siirtymä vihreää taloutta kohti. Vihreä siirtymä tulee koskemaan kaikenkokoisia yrityksiä.

- Kysymys ei enää kuulu, tuleeko vihreä siirtymä vaan kuinka nopeasti se tulee. Jokainen kotitalous ja yritys voi pohtia, kuinka voin osaltani edistää vihreää taloutta. Yritykset tulevat kohtaamaan haasteita niin kustannusten kuin tiukentuvan sääntelynkin kautta. Samaan aikaan vihreä siirtymä on valtava mahdollisuus suomalaisille yrityksille. Nyt on aika tiedostaa tilanne ja paikata informaatio- ja osaamiskuilut energiamurroksen osalta, Kotamäki sanoo.

Kotamäen mukaan rahoitustarjonta pysyy todennäköisesti hyvällä tasolla lähitulevaisuudessa – varsinkin vihreän talouden hankkeisiin. Finnvera auttaa rahoituksen keinoin yrityksiä hyötymään ilmastotoimien tuomista mahdollisuuksista.

Lisää aiheesta:

Finnveran Rahoitus & kasvu -katsaus: Epävarmuus hyydyttämässä investoinnit, yritykset varautuvat talveen - "Mitä vain voi tapahtua"

Finnveran Rahoitus & kasvu LIVE -webinaari: Suomi elää viennistä – tarvitaanko tehohoitoa. Katso tallenne osoitteessa finnvera.fi/rahoitusjakasvu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mauri Kotamäki, pääekonomisti, Finnvera, puh. 029 460 2878, etunimi.sukunimi@finnvera.fi

Kuvat

Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.
Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finnvera Oyj
Finnvera Oyj
Porkkalankatu 1
00180 HELSINKI

029 460 11http://www.finnvera.fi

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen virallinen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj

Finnveran Juuso Heinilä: Pankkimarkkinan kansainvälinen kuohunta tulee heijastumaan myös Suomeen14.3.2023 14:00:29 EET | Tiedote

Rahoitusmarkkinat kuohuvat Silicon Valley Bankin romahdettua viranomaisten pelastettavaksi. Lähiviikkoina nähdään, millaisia heijastusvaikutuksia kansainvälisellä kuohunnalla on Suomen rahoitusmarkkinoihin. Viimeistään finanssikriisi osoitti, että rahoitusmarkkinoiden maantieteellisesti kaukaisillakin häiriöillä on tapana iskeä myös Suomeen voimalla, toteaa Finnveran liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä.

Finnveran Itä-Suomen aluekatsaus 1-12/2022: Korona-ajan huippuvuosien jälkeen rahoituksen myöntäminen tasaantui Itä-Suomen maakunnissa14.3.2023 09:02:34 EET | Tiedote

Vuonna 2022 talouteen iskeneet shokit, Venäjän aloittama sota, inflaatio ja korkojen nousu eivät jaksaneet vetää enää kolmatta vuotta peräkkäin Finnveran rahoitusta nousuun. Finnvera myönsi rahoitusta Itä-Suomen alueen neljään maakuntaan yhteensä 139 miljoonaa euroa vuonna 2022. Myönnetyn rahoituksen määrä laski kaikissa neljässä maakunnassa. Vain Pohjois-Karjalassa rahoituksen määrä ylsi koronaa edeltävän vuoden 2019 tasolle. Mikäli Finnveran rahoitus peilaa alueiden elinkeinoelämän kehitystä, tulee muiden kuin kasvumaakuntien talouskehityksestä olla huolissaan, sanoo Finnveran Itä-Suomen aluejohtaja Mikko Vänttinen.

Finnveran Etelä-Suomen aluekatsaus 1-12/2022: Yritykset investoivat ja tekivät yrityskauppoja toimintaympäristön myllerryksestä huolimatta – erot maakuntien välillä suuria10.3.2023 08:59:50 EET | Tiedote

Vuosi 2022 toi yrityksille jälleen mukanaan lukuisia toimintaympäristön muutoksia. Inflaatio, Ukrainan sota, kulutuskysynnän muutokset, työvoimapula ja energiakriisi haastoivat alueen yrityksiä sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin. Toisaalta vihreä siirtymä toi myös uusia mahdollisuuksia alueen innovatiivisille yrityksille. Finnvera myönsi Etelä-Suomen alueen yrityksille kotimaan rahoitusta yhteensä 360 miljoonaa euroa (536). Kaikissa alueen maakunnissa Finnveran myöntämän rahoituksen määrä laski odotetusti edelliseen vuoteen verrattuna.

Finnveras regionöversikt för Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten 1–12/2022: Finansieringen av export och handel ökade, efterfrågan på investeringsfinansiering minskade9.3.2023 10:36:14 EET | Tiedote

Det totala beloppet av den finansiering som Finnvera beviljade företag i Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten år 2022 sjönk som väntat jämfört med året innan. Även efterfrågan på investeringsfinansiering från österbottniska företag minskade jämfört med året innan. Förändringen i verksamhetsmiljön började synas i efterfrågan på finansiering under det andra halvåret 2022. Ökningen skedde i finansieringen av exportprojekt samt i beviljandet av finansiering för handel och leveranssäkerheter.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan aluekatsaus 1-12/2022: Viennin ja kauppojen rahoitus kasvoi, investointirahoituksen kysyntä laski9.3.2023 10:26:26 EET | Tiedote

Finnveran vuonna 2022 myöntämän rahoituksen yhteenlaskettu määrä Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueen yrityksille laski odotetusti edellisvuodesta. Myös pohjalaisyritysten investointirahoituksen kysyntä laski edellisvuodesta. Toimintaympäristön muutos alkoi näkyä rahoituksen kysynnässä vuoden 2022 toisella vuosipuoliskolla. Kasvua nähtiin vientihankkeiden rahoituksessa sekä kaupankäynnin ja toimitusvakuuksien rahoituksen myöntämisessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme