Finnvera Oyj

Takana pandemia, Euroopassa sota, edessä taantuma – Talouden myllerryksessä hitaan kasvun vuosi tuntuisi lottovoitolta

Jaa
Parhaimmillaan vuosi 2023 on hitaan kasvun vuosi, ja vuonna 2024 talouden odotetaan taas kasvavan normaalisti tai jopa nopeammin. Vaikeasti ennustettavat ja äkilliset tapahtumat ovat kuitenkin mahdollisia. Esimerkiksi hitaamman talouskasvun Kiina on arvaamaton toimija, arvioi Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Yleisin ennuste on, että Suomi vajoaa taantumaan vuonna 2023. Talouden ennustaminen on ollut viime vuosina epäkiitollista puuhaa. Koronapandemian jälkeisen vahvan kasvuvuoden 2021 jälkeen odotettiin toista hyvää vuotta, mutta sen sijaan vuotta 2022 leimasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan seurannut epävarmuus, energiakriisi ja kiihtynyt inflaatio.
Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.
Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.

Epävarmuustekijät ovat heikentäneet yritysten ja kuluttajien luottamusta, mutta työllisyys on säilynyt hyvänä.Kysynnän aleneminen, yleinen kustannustason ja korkojen nousu ovat vaikuttaneet kuitenkin monen yrityksen talouteen. Huoli näkyi jo syksyllä etenkin pienemmissä yrityksissä, jotka kysyivät ennakoivasti joustoja rahoitukselle. Näihin Finnvera on myös varautunut.

- Epävarmuuden kasvu vähentää investointihaluja, mikä on Suomen talouden kannalta huolestuttavaa. Toimialojen välillä on edelleen suuria eroja. Finnveran näkemyksen mukaan rahoituksen kysynnän ja näkymien odotetaan kehittyvän positiivisimmin teollisuudessa, kun taas rakentamisessa odotukset ovat heikoimmat. Energiakriisi ja vihreä siirtymä ovat tuoneet uusia kasvumahdollisuuksia innovatiivisia ratkaisuja tuottaville yrityksille, Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki sanoo.

Varovaisen positiivista on myös se, että Venäjän-markkinoilta poistuneet yritykset ovat löytäneet yllättävän hyvin uusia markkinoita lännestä, Euroopasta ja Yhdysvalloista.

- Suomen viennin arvo pysyi edellisvuotta korkeammalla tasolla, mutta inflaation ja kustannusten nousun takia viennin todellinen kasvu saattaa jäädä pieneksi. Maailmantalouden liikkeet heijastuvat Suomen vientiin viiveellä ja negatiivinen vaikutus on todennäköisesti vasta edessä, joten vientialoilla suhdannekestävyyttä koetellaan.

Kasvuodotukset synkkenivät synkkenemistään loppuvuonna

Keskuspankit ovat nostaneet tuntuvasti ohjauskorkojaan kiihtyneen inflaation takia, vaikka inflaatio oli suureksi osaksi seurausta ulkoisista tekijöistä eli energian hinnan noususta. Varsinkin kaasun hinnan nousun taustalla on Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen poliittiset seuraukset. Vaikka kaasun hinta ei suoraan vaikuta Suomeen, välillinen vaikutus tuntuu meillä muun muassa Saksan kautta.

- Vuoden 2022 jälkipuoliskolla hintatason nousun ja nousevien korkojen yhdistelmä alkoi purra talouskasvuun. Kolmannella vuosineljänneksellä kasvu hidastui ja vuoden lopulla kasvuodotukset olivat entistä pessimistisempiä. Tuoreimmat ennusteet vuodelle 2023 odottavat Suomen talouskasvun kääntyvän miinusmerkkiseksi, Kotamäki sanoo.

Vaikeat ja äkilliset tapahtumat ovat mahdollisia

Toistaiseksi Suomen työllisyysaste on korkeammalla kuin pitkään aikaan. Myös yritykset tekevät edelleen kohtalaista tulosta, ja yritysten tase on keskimäärin hyvä. Kotitalouksillakin on ollut puskureita korona-aikana karttuneiden säästöjen kautta.

- Jos hyvin käy, parhaimmillaan vuosi 2023 on hitaan kasvun vuosi, ja vuonna 2024 talouden odotetaan taas kasvavan normaalisti tai jopa nopeammin. Vaikeasti ennustettavat ja äkilliset tapahtumat ovat kuitenkin mahdollisia. Esimerkiksi Kiina on arvaamaton toimija. Suomen merkittävistä vientimaista Kiina on tärkeä kaupan ja investointien kannalta, ja sen hidastuva kasvu voi heikentää laajemminkin Aasian maiden vienti- ja rahoitusmahdollisuuksia.

Suuret odotukset vihreälle siirtymälle lähivuosina

Yrityssektorin rahoitukseen vaikuttaa tulevaisuudessa entistä voimakkaampi siirtymä vihreää taloutta kohti. Vihreä siirtymä tulee koskemaan kaikenkokoisia yrityksiä.

- Kysymys ei enää kuulu, tuleeko vihreä siirtymä vaan kuinka nopeasti se tulee. Jokainen kotitalous ja yritys voi pohtia, kuinka voin osaltani edistää vihreää taloutta. Yritykset tulevat kohtaamaan haasteita niin kustannusten kuin tiukentuvan sääntelynkin kautta. Samaan aikaan vihreä siirtymä on valtava mahdollisuus suomalaisille yrityksille. Nyt on aika tiedostaa tilanne ja paikata informaatio- ja osaamiskuilut energiamurroksen osalta, Kotamäki sanoo.

Kotamäen mukaan rahoitustarjonta pysyy todennäköisesti hyvällä tasolla lähitulevaisuudessa – varsinkin vihreän talouden hankkeisiin. Finnvera auttaa rahoituksen keinoin yrityksiä hyötymään ilmastotoimien tuomista mahdollisuuksista.

Lisää aiheesta:

Finnveran Rahoitus & kasvu -katsaus: Epävarmuus hyydyttämässä investoinnit, yritykset varautuvat talveen - "Mitä vain voi tapahtua"

Finnveran Rahoitus & kasvu LIVE -webinaari: Suomi elää viennistä – tarvitaanko tehohoitoa. Katso tallenne osoitteessa finnvera.fi/rahoitusjakasvu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mauri Kotamäki, pääekonomisti, Finnvera, puh. 029 460 2878, etunimi.sukunimi@finnvera.fi

Kuvat

Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.
Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finnvera Oyj
Finnvera Oyj
Porkkalankatu 1
00180 HELSINKI

029 460 11http://www.finnvera.fi

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen virallinen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj

Finnvera takaa Nokian 5G-toimituksia Intian johtavan teleoperaattorin suurtilaukseen – Telesektorilla rahoitusjärjestely on Finnveran historian suurin25.4.2024 09:16:37 EEST | Tiedote

Finnvera on myöntänyt Nokian 1,5 miljardin dollarin arvoisille 5G-toimituksille ostajaluottotakuun, joka on Finnveran historian suurimpia yksittäisiä rahoitusjärjestelyjä ja vientitakuita ja telesektorilla suurin. Nokian teknologiaa on mukana Intian 5G-vallankumouksessa, kun maailman kolmanneksi suurin teleoperaattori, Intian johtava operaattori Reliance Jio Infocomm Limited on viemässä Intiaa kattavaan 5G-verkkoon. Nokia uutisoi osuudestaan hankkeessa lokakuussa 2022. Rahoitusjärjestely oli keskeisessä roolissa mahdollistamassa vientikaupan syntymistä.

Mikroyritysten investointien rahoituksessa ennätysvuosi, vaikka yleisesti investoinnit odottavat talouden käännettä23.4.2024 14:12:27 EEST | Tiedote

Epävarmasta toimintaympäristöstä huolimatta vuonna 2023 Finnveran yhdessä muiden rahoittajien kanssa rahoittamat mikroyritysten investoinnit kasvoivat euromääräisesti 17 prosenttia edellisvuodesta. Noin puolet rahoitetuista investoinneista kohdistui koneisiin ja kalustoon. Rahoitusta saaneiden aloittavien yritysten lukumäärä laski valtakunnallisesti kaikilla toimialoilla. Euromääräisesti matkailualan rahoitus kasvoi, kun se muilla toimialoilla laski.

Rahoitus ja kasvu -katsaus: Teollisuuspolitiikka nosti päätään koronapandemian aikana, mutta vaihde jäi päälle – Valtiontukikilpailu on Suomelle myrkkyä18.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen viennin laskusuhdanne syveni vuoden 2023 aikana, ja tällä hetkellä viennin odotukset lähitulevaisuudesta ovat yhtä pessimistiset kuin koronapandemian pahimmassa vaiheessa. Vientitaantumalla on merkittävät vaikutukset kansantalouteen, sillä vientisektori työllistää suoraan ja välillisesti merkittävän määrän ihmisiä. Lisäksi vientiin päätyvät hyödykkeet ovat yleensä korkeamman arvonlisän tuotteita, joten viennin vähenemisestä seuraa myös kansantalouden tuottavuuden lasku. Samaan aikaan suurten talousmahtien protektionistinen teollisuuspolitiikka rapauttaa kansainvälistä kauppaa ja lisää valtiontukipolitiikkaa. Koronapandemian aikana nousut teollisuuspolitiikka on jäänyt päälle ja vahvistunut.

Finnveran Rahoitus ja kasvu -katsaus 1/2024: ”Investoinnit odottavat EKP:n ensimmäistä koronlaskua” – Investointien lykkääminen osoittaa, ettei hyviä projekteja ole, arvioi pääekonomisti16.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Pk-yritysten rahoituskysynnän odotetaan pysyvän vaimeana seuraavien kuuden kuukauden aikana, ja investointeja on lykätty tai peruttu odottamaan korkotason laskua. Myös Suomen viennin odotus lähitulevaisuudesta on yhtä pessimistinen kuin koronapandemian pahimmassa vaiheessa. Erityisen ongelmallista tämän hetken tilanteessa on se, että syyt eivät ole pelkästään Suomen omissa käsissä vaan taustalla ovat globaali talouskehitys ja korkotaso. Taustalla on myös Suomen talouden syvempiä rakenteellisia haasteita, jotka heijastuvat investointien kannattavuuteen, arvioi Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.

Finnvera ja kauppakamarit: Suomalaiset pk-yritykset eivät hyödynnä riittävästi kilpailukykyä lisääviä viennin rahoitusratkaisuja21.3.2024 09:33:00 EET | Tiedote

Suomalaiset pk-yritykset eivät hyödynnä riittävästi erilaisia viennin rahoitusratkaisuja ja menettävät sen vuoksi kauppoja sekä altistuvat tarpeettomille luottotappioille. Riskeiltä suojautuminen ja maksuajan järjestäminen ostajalle tuovat kilpailukykyä. Kauppakamarit ja Finnvera käynnistävät yhdessä Vientikaupan rahoitus -kiertueen yritysten osaamisen ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye