Kiinteistömedia Oy

Talousarviolla voi vaikuttaa taloyhtiön kulukehitykseen

Jaa

Taloyhtiön talousarvio laaditaan tilinpäätöksen yhteydessä, ja laatimisesta vastaavat hallitus ja isännöitsijä. Huolella laadittu, todellisiin kustannusarvioihin perustuva talousarvio ohjaa taloyhtiön toimintaa haluttuun suuntaan. Talousarvion laadintaan saa ohjeet uutuuskirjasta Taloyhtiön kirjanpito ja tilinpäätös (Kiinteistöalan Kustannus Oy).

Ei pelkkää edellisvuoden lukujen päivitystä

Taloyhtiön talousarviossa määritellään yhtiön arvioidut tulot ja menot seuraavalla tilikaudella. Varsinkaan niille hallituksen jäsenille, jotka ovat laatimassa talousarviota ensimmäistä kertaa, ei ole aina selvää, mistä luvut talousarvioon tulevat.

”Laadinnassa lähdetään yleensä liikkeelle edellisen tilikauden tuloista ja menoista. Tietyt kuluerät esiintyvät vuodesta toiseen ja ne voidaan arvioida kohtuullisen tarkasti”, toteaa Antti Suulamo, joka työskentelee BDO Oy:ssä verotuksen ja kirjanpidon asiantuntijana. Suulamolta on vastikään ilmestynyt kirja Taloyhtiön kirjanpito ja tilinpäätös (Kiinteistöalan Kustannus Oy), jossa sivutaan myös talousarvion laadintaa.

Talousarvion teko ei kuitenkaan ole pelkkää edellisvuoden lukujen päivittämistä.

”Talousarviolla voidaan myös ohjata taloyhtiön toimintaa. Hallitus ja isännöitsijä voivat talousarviota laatiessaan miettiä kriittisesti, voitaisiinko kustannuskehitykseen vaikuttaa. Yksi esimerkki on lämmityskustannukset”, Suulamo toteaa.

Toisia lukuja helpompi arvioida kuin toisia

Talousarvio on nimensä mukaan arvio, eikä kaikkien kulujen lopullista määrää voida tietää ennalta. Toisia lukuja on helpompi haarukoida kuin toisia.

Yksi tavallisimmista talousarviolukuihin vaikuttavista tekijöistä ovat hinnankorotukset. Jos ne ovat tiedossa talousarviota laadittaessa, niiden vaikutus kustannuksiin on verraten helppo arvioida.

”Toisaalta esimerkiksi energiakustannuksiin vaikuttaa myös talven ankaruus. Vedenkulutukseen ja siitä aiheutuviin kustannuksiin vaikuttavat taas muutokset talon asukkaiden lukumäärässä”, Suulamo muistuttaa.

Tulevien korjaushankkeiden kustannusten arviointi saattaa tuntua haasteelliselta. Koska kustannukset pitää kuitenkin kirjata talousarvioon, hallituksen on yritettävä ennakoida ja laskea niitä.

”Korjaushankkeiden kustannuksia voidaan arvioida yhdessä isännöitsijän kanssa. Toinen vaihtoehto on pyytää tarjoukset urakoitsijoilta ja arvioida kustannukset niiden perusteella”, Suulamo valaisee.

Kirjasta neuvot talousarvion laadintaan

Tärkeintä talousarvion laadinnassa on tietää, mitä tekee. Isännöitsijä tai isännöintiyritys toimii yleensä hallituksen apuna talousarvion laadinnassa, ja isännöinnin tietotaitoa kannattaakin hyödyntää.

Apua talousarvion laadintaan saa myös Taloyhtiön kirjanpito ja tilinpäätös -kirjasta. Kirjassa muun muassa neuvotaan, miten kiinteistön hoitokulut sekä vastikkeet ja muut hoitotuotot määritellään ja millaisia tavoitteita talousarviolle voidaan asettaa.

Taloyhtiön kirjanpito ja tilinpäätös sisältää kaikki tiedot, mitä taloyhtiön tilinpäätösasiakirjojen laadinnassa ja kirjanpidon hoidossa tarvitaan. Kirja opastaa niin liiketapahtumien kirjaamisessa kuin taloyhtiön tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen koostamisessa. Kirja ohjaa lukijaa myös tilinpäätössuunnittelussa, verotuskysymyksissä sekä tilintarkastuksen ja toiminnantarkastuksen järjestämisessä.

Taloyhtiön kirjanpito ja tilinpäätös ilmestyi 7.1.2020. Kirjan on kustantanut Kiinteistöalan Kustannus Oy (www.kiinkust.fi).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Antti Suulamo, verotuksen ja kirjanpidon asiantuntija / BDO Oy, antti.suulamo@bdo.fi
Maria Kangasluoma, liiketoimintajohtaja / Kiinteistöalan Kustannus Oy, p. 044 019 9721, maria.kangasluoma@kiinkust.fi

Arvostelukappaleet: asiakaspalvelu@kiinkust.fi

Kuvat

Kirjan kansi (painokelpoinen)
Kirjan kansi (painokelpoinen)
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistömedia Oy
Kiinteistömedia Oy
Malmin asematie 6
00700 HELSINKI

075 757 8591https://www.kiinteistomedia.fi

Kiinteistömedia Oy on kiinteistöalan johtava sisältötalo, joka tuottaa alan tietopalveluja, kirjoja, oppimateriaaleja ja muita hyödyllisiä sisältöjä. Yritys julkaisee myös Suomen Kiinteistölehteä ja Taloyhtiön vastuunjako -tuoteperheen palveluja, kirjoja ja oppaita. Kiinteistömedia Oy on Suomen Kiinteistöliiton kokonaan omistama kustannusyhtiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistömedia Oy

Taloyhtiöiden yhtiöjärjestyksissä vanhentuneita määräyksiä23.6.2021 13:29:45 EEST | Tiedote

Yhtiöjärjestys on taloyhtiön oma laki, jota noudatetaan yhtiön hallinnossa asunto-osakeyhtiölain ohella. Yhtiöjärjestys laaditaan perustamisvaiheessa, ja sitä voidaan myöhemmin päivittää. Usein päivittäminen kuitenkin unohtuu, mikä voi johtaa siihen, että yhtiöjärjestyksessä on jopa lainvastaisia määräyksiä. Uusi Taloyhtiön yhtiöjärjestys – Ohjeet ja mallit -kirja (Kiinteistömedia Oy) kertoo, millaisia määräyksiä nykylain mukainen yhtiöjärjestys voi pitää sisällään.

Ammattimaisen avainpalvelun ABC -opas tiivistää nykyaikaisen avain- ja tunnistehallinnan5.8.2020 15:01:06 EEST | Tiedote

Ammattimaisen avainpalvelun ABC -opas (Kiinteistömedia Oy) on tehokas ja tiivis kokonaisuus, joka soveltuu kaikille avain- ja tunnistehallinnan parissa työskenteleville henkilöille sekä oppimateriaaliksi ammatilliseen koulutukseen. Mirva Viljakaisen kirjoittama opas sisältää käytännön ohjeita ja mallinnuksia erilaisten avainten käsittelyyn, hallintaan ja säilytykseen.

Yhtiökokous onnistuu myös etänä2.6.2020 09:17:08 EEST | Tiedote

Kevät on vilkasta yhtiökokousten aikaa taloyhtiöissä, mutta tänä keväänä fyysisiä kokouksia ei ole kokoontumisrajoitusten vuoksi voitu järjestää. Ratkaisuina ovat olleet kokouksen siirtäminen odottamaan parempia aikoja ja kokouksen järjestäminen etäyhteyksin. Nyt kun etäkokoustamisen makuun on monessa taloyhtiössä päästy ja perusasiat opeteltu, on hyvä tilaisuus ottaa etäosallistuminen pysyväksi osaksi taloyhtiökokoustamisen keinovalikoimaa. Etäkokouksen järjestämisessä opastaa uusi Etäkokoukset taloyhtiössä -kirja (Kiinteistöalan Kustannus).

Turvallisin mielin hallitustyöhön19.5.2020 10:35:06 EEST | Tiedote

Lupauduitko taloyhtiön hallitukseen, mutta et oikein tiedä, mitä toimenkuvaan kuuluu ja miten taloyhtiön toimintaa pyöritetään? Ei hätää, uutuusopas Taloyhtiön hallituksen ABC (Kiinteistöalan Kustannus) selvittää kootusti kaiken tarvittavan, jotta pääset alkuun. Oppaan luettuasi osaat tehdä päätöksiä, seurata taloudenpitoa, opastaa osakkaita kunnossapitotöissä, ottaa kantaa energiansäästöön ja paljon muuta. Kun kokonaisuus on hallussa, on paljon helpompaa lähteä hankkimaan myös lisätietoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme