Työn ja talouden tutkimus LABORE

Talousennuste vuosille 2023–2025: Kasvu-uralle palataan – kuoppiin ei kannata pysäyttää

Jaa
Talous supistuu tänä vuonna hivenen. Pohjainflaatio hiipuu hitaasti ja supistaa ostovoimaa. Kasvu kiihtyy uudelleen vuosina 2024–2025. Vienti piristyy kasvavan vientikysynnän myötä. Julkisen talouden sopeutus vaatii malttia.

Labore ennustaa talouskasvun olevan -0,2 prosenttia kuluvana vuonna, 1,0 prosenttia vuonna 2024 ja 2,7 prosenttia vuonna 2025. Arvioimme, että myös euroalueella ja Yhdysvalloissa kuluva vuosi jää heikohkon kasvun vuodeksi muun muassa kiihtyneen inflaation ja kiristyvän rahapolitiikan johdosta, ja että kasvu kiihtyy seuraavina vuosina. Vaikka pankkisektorin kriisiytyminen onkin vakavasti otettava uhkakuva muun muassa korona- ja finanssikriisien välisenä aikana harjoitetun ekspansiivisen rahapolitiikan johdosta, todennäköisimpänä pitämässämme skenaariossa laajempaa pankkikriisiä ei synny. Pankkikriisin uhka saattaa kuitenkin rajoittaa tulevia ohjauskorkojen nostoja.  

Ennusteessamme viennin kasvu jää kuluvana vuonna vaisuksi (1,0 prosenttia), mutta vienti elpyy vähitellen vientikysynnän kasvun myötä. Investoinnit supistuvat kuluvana vuonna mm. heikentyneen suhdannetilanteen ja lisääntyneiden korkokustannusten vuoksi. Viime vuosina sekä kone- ja laiteinvestoinnit että tutkimus- ja kehitysinvestoinnit ovat olleet kohtalaisella kasvu-uralla, ja ne vetävät investoinnit kasvuun 2024–2025.  

Myös kotitalouksien ostovoima supistuu voimakkaan inflaation ja maltillisten palkankorotusten johdosta. Vaikka viime vuonna voimakkaasti kohonneet energian hinnat kääntyvätkin tänä vuonna laskuun, pohjainflaatio hidastuu hitaammin. Toisaalta korkea työllisyysaste ja korona-ajan korkeat säästämisasteet tukevat yksityistä kulutusta. Arvioimme, että säästämisaste säilyy ennustejaksolla negatiivisena, ja että vaikka yksityinen kulutus kääntyykin laskuun kuluvana vuonna, se kasvaa jälleen vuosina 2024–2025. 

Julkisessa taloudessa on huomattava rakenteellinen alijäämä, joka kasvattaa velkasuhdetta mikäli julkistaloutta ei sopeuteta. Velkasuhteen pitäminen kohtuullisella tasolla on perusteltua muun muassa tuleviin kriiseihin varautumisen näkökulmasta: odottamattomaan kriisitilanteeseen joutuvalle maalle on tärkeää, että se voi ottaa uutta velkaa ilman, että aiemmat velat heikentäisivät arvioita maan velkakestävyydestä ja nostaisivat uuden velan korkoja. Suomen seuraava hallitus asettanee yhdeksi keskeiseksi tavoitteekseen julkisen talouden tasapainottamisen, mahdollisesti etupainotteisesti. 

Julkisen talouden ripeä tasapainottaminen on kuitenkin lyhyellä tähtäimellä haastavaa. Ennusteemme mukaan Suomen kansantalous on lievässä laskusuhdanteessa, ja laskusuhdanteessa esimerkiksi julkisen sektorin henkilöstövähennykset johtavat työttömyyden kasvun välityksellä verotulojen menetyksiin ja sosiaalietuuksista aiheutuvien menojen kasvuun. Näin ne voivat lyhyellä tähtäimellä jäädä vaille sitä julkistaloutta tasapainottavaa vaikutusta, jota niistä laskennallisesti esitetään olevan. Sopivampi aika julkista taloutta tasapainottaville toimille voisi olla esimerkiksi nyt alkavan vaalikauden loppupuolella, jolloin Labore ja muutkin ennustelaitokset ovat arvioineet talouskasvun kiihtyvän.  

Pitkällä tähtäimellä julkisen talouden tasapaino riippuu olennaisesti talouskasvusta sekä tuottavuuskasvusta, jota ilman pitkän tähtäimen talouskasvu ei ole mahdollista. Työn tuottavuuden kehitystä on vaikea ennustaa, ja ennakoitua vahvempi tai heikompi pitkän tähtäimen tuottavuuskasvu olisi peruste tarvittavia sopeutustoimia koskevien arvioiden päivittämiseen. Julkisen talouden äkkijarrutusta parempia sopeutuksen menetelmiä ovatkin pitkän tähtäimen sopeutusohjelmat, joihin sisällytettäviä elementtejä voidaan lisätä tai karsia julkistalouden tilaa koskevien arvioiden päivittyessä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Työn ja talouden tutkimus LABORE
Työn ja talouden tutkimus LABORE
Arkadiankatu 7
00100 Helsinki

040 940 1940https://labore.fi

Työn ja talouden tutkimus LABORE (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen taloudellinen tutkimuslaitos, jossa tehdään tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävää soveltavaa taloustieteellistä tutkimusta. Tutkimuksen painopistealueet ovat työn ja koulutuksen taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE

M&A-podcast: Omistajan kuntotesti29.5.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Omistaja-yrittäjä on firmansa kuningas: ideat, rahat ja päätösvalta ovat hänen. Mutta hänkään ei ole aina oikeassa ja mistä hän lopulta tietää, milloin olisi viisaampaa kuunnella muita? M&A-podcastin live-jakso sukeltaa liikkeenjohdon maailmaan. Kampaamme esiin, mitä taloustieteilijät sanovat suomalaisen johtamisen laadusta, erityisesti PK-yrityksissä. Avaamme kaksi käytännöllistä, ihmiskokein todennettua ratkaisumallia, jolla omistaja voi parantaa johtamisensa laatua – vaikka tästä päivästä alkaen. Jakso on tuotettu yhteistyössä Perheyritysten liiton kanssa.

M&A-podcast: Mysteeri nimeltä Säätytalo19.5.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Mitä tapahtuu Säätytalon hämärissä huoneissa, joissa muodostetaan uutta hallitusta? Suomen talouspoliittisin podcast M&A vie kuulijansa vallan syvään ytimeen. Näytelläänkö Säätytalolla yliarvostettua kesäteatteridraamaa ja onko hallitusohjelma lopulta ylimitoitettu arvaus, joka sitoo kätemme neljäksi vuodeksi? Poraudumme valtioriippuvaisuuden ytimeen ja kerromme, mitä hallitusneuvottelijat voisivat oppia lääkäreiltä. Mukana myös johdatus eduskuntahuumoriin!

M&A-podcast: Uusi nousu tuli salaa15.5.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Suomi surkuttelee heikkoa tuottavuutta ja sitä, että taloudellisesti jäämme jälkeen verrokkimaista. Pää pystyyn, sanomme me! Viime vuosikymmenen investoinnit tutkimukseen alkavat kantaa hedelmää. Suomeen syntyy uusia yrityksiä ja ne tuottavat enemmän uusia tuotteita kuin kilpailijamaissa. Kasvurahoitus on hyvällä tasolla. Vahvan nousun voi kuitenkin aina voi tyriä ja siksi kysymme: Mitä pitää tehdä talouspolitiikassa, jotta emme liukastu juuri ennen maalintekoa. Suomen talouspoliittisin podcast M&A jalkautuu kansan pariin. M&A:n uuden live-version MAX:n yleisönä ovat tekniikan akateemiset, ekonomit ja yrittäjät.

M&A-podcast: Kuusi kieroa kysymystä28.4.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Suomen talouspoliittisin podcast M&A antaa vapun kunniaksi kuudelle työmarkkinavaikuttajalle villin kortin. SAK:n Jarkko Eloranta, EK:n Jyri Häkämies, Akavan Maria Löfgren, STTK:n Antti Palola, KT:n Markku Jalonen ja sijoittaja Timo Ahopelto esittävät kieron poliittisen kysymyksen ja taloustiede vastaa. Miksi köyhälle tarjotaan aina keppiä ja rikkaalle porkkanaa? Entä milloin inflaatiokierre katkeaa? Kuuntele, kuinka talouden putkimiehet Maliranta ja Apunen avaavat työmarkkinoiden röörit!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme