Taloustutkimus: Museokävijät ovat tyytyväisiä museoihin, jotka tuovat alueelleen myös merkittävän rahasumman

Mielenkiintoinen, opettavainen, kiva ja nykyaikainen
Kyselyn vastaajien mukaan museokäynti tuottaa ensisijaisesti elämyksiä, viihtymistä ja tietoa. Jopa 93 prosenttia museokävijöistä on valmis toistamaan museokäyntinsä käymässään museossa ja yhdeksän kymmenestä museokävijästä on halukas suosittelemaan museota tuttavilleen.
Museovierailun kohde valitaan ensisijaisesti museon aihepiirin ja esillä olevan näyttelyn perusteella (61 % vastaajista). Monet vastaajista kertoivat myös harrastavansa museoissa käymistä (53 % vastaajista). Museoihin tullaan myös siksi, että niissä viihdytään hyvin (46 % vastaajista).
Yli kaksi kolmesta museokävijästä piti vierailemaansa näyttelyä kiinnostavana ja yli viidennes oli näyttelyn kiinnostavuudesta jokseenkin samaa mieltä. Vain alle 10 prosenttia ei pitänyt näyttelyä kiinnostavana. Naiset olivat keskimäärin hieman kiinnostuneempia näyttelystä kuin miehet.
Näyttelyiden lisäksi kävijät kiittivät myös museoiden palveluja. Vastaajista 95 prosenttia oli tyytyväinen museokohteen asiakaspalveluun. Yli puolet vastaajista arvostivat myös museokauppoja, jotka vastasivat hyvin kävijöiden odotuksiin.
Vastaajien mukaan museoita vastaavat parhaiten adjektiivit mielenkiintoinen, opettavainen, kiva ja nykyaikainen.
”Museoiden toiminta on kehittynyt viimeisten vuosien aikana merkittävästi. Se näkyy sekä kävijämäärien kasvussa että museoiden tunnettavuuden lisääntymisessä. On hienoa kuulla, että museovierailu on positiivinen kokemus”, Suomen museoliiton toimitusjohtaja Petra Havu sanoo.
Tutkimuksen mukaan museokäynnit ovat yhteisöllinen tapatuma. Yli 80 prosenttia museokäynneistä tehdään perheenjäsenten tai ystävien kanssa. Ryhmän mukana museoissa käy viisi prosenttia. Yksin museoissa käy 16 prosenttia.
”Koronapandemian jälkeen museokäynnit ovat jälleen kasvussa. Museot tarjoavat erinomaisen paikan tavata ystäviä ja kohdata kulttuurin parissa. Se luo turvaa epävakaidenkin aikojen keskellä”, Havu sanoo.
Museoiden aluetaloudellinen vaikutus: matkailua, työtä ja toimeentuloa
Tutkimuksessa selvitettiin myös museovieraiden rahankäyttöä ja museokäynnin aluetaloudellista vaikutusta.
Suomalaisissa museoissa vieraili 7,6 miljoonaa kävijää ennen koronapandemiaa vuonna 2019. Museokäynneistä vajaa kolmannes liittyy matkailuun. Museomatkailutulon arvioidaan olevan noin 175–540 miljoonaa euroa vuodessa. Arvion alarajassa on otettu huomioon vain niiden matkailijoiden rahankäyttö, joiden matkan päätarkoitus on ollut museokäynti. Museoiden pääsylippuihin, museokahviloihin ja museokauppoihin käytetään rahaa noin 75 miljoonaa euroa vuodessa.
”Museoilla on iso merkitys aluetalouteen. Kotimaisista yöpyvistä matkailijoista seitsemän prosenttia valitsee matkakohteen museoiden perusteella”, sanoo Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holm.
Tutkimuksen mukaan 60 prosenttia museokävijöistä vieraili museossa päivämatkan yhteydessä ja 30 prosenttia yöpyi matkan aikana. Päivämatkalla olevat museokävijät käyttivät kokonaisuudessaan museomatkaansa 31 euroa. Museoissa pääsylippuihin, kahvilaan ja museokauppaostoksiin käytettiin keskimäärin 13 euroa. Yöpyvät museokävijät käyttävät rahaa kokonaisuudessaan museomatkaan liittyen 370 euroa. Museoissa rahaa käytetään 24 euroa.
Museokäynnin muuhun vapaa-ajan matkaan paikkakunnalle yhdisti 40 prosenttia museokävijöistä. Seitsemän prosenttia kotipaikkakunnan ulkopuolella yöpyvistä teki matkansa varta vasten museokäyntien perusteella. Keskimäärin yöpyvät museokävijät viettivät pidennetyn viikonlopun matkakohteessa.
”Museovierailut ovat oleellinen osa kotimaanmatkailijan päiväohjelmaa. Ilman aktiivista museo- ja näyttelytoimintaa matkailijan vierailukokemukseen jäisi merkittävä aukko”, Petra Havu sanoo.
Haastattelututkimuksen mukaan yöpyvät museokävijät vierailivat keskimäärin kahdessa eri museossa matkansa aikana. Päiväkävijät vierailivat puolestaan keskimäärin 1,4 museossa matkan aikana.
”Saman alueen museoiden kannattaa tehdä yhteistyötä, sillä museovieras käy matkansa aikana useissa eri museoissa”, Holm sanoo.
Suuret kaupungin houkuttelevat museokävijöitä. Helsingin osuus museokäyntien matkailutulosta on yli kolmannes. Tampereen osuus on yli kymmenen prosenttia ja Turun vajaat kymmenen prosenttia.
Valtakunnallinen kävijätutkimus 2021
Suomen museoliitto tekee Valtakunnallisen kävijätutkimuksen kymmenen vuoden välein. Museot jakoivat haastattelulomakkeita museokävijöille ajalla 17.-26.10.2021. Haastatteluja palautui 112 museosta ja tutkimukseen vastasi kaikkiaan 4 274 museokävijää. Tutkimusaineisto on edustava vastaajien iän ja sukupuolen sekä museoiden kävijämäärän mukaan. Verrokkeina käytettiin Museotilaston museokohtaisia kävijämääriä ja Museokortin hankkineiden ikä- ja sukupuolijakaumaa.
Museoiden aluetaloudellisia vaikutuksia arvioitaessa on otettu huomioon Museokortti-kävijät ja ilmaiskävijät. Museokortin omistajien on oletettu maksavan museolipusta keskimääräisen pääsylipun hinnan. Ilmaiskävijöiden määrän vaikutus on otettu huomioon keskimääräisessä rahan käytössä.
Valtakunnallisen kävijätutkimuksen tulokset ovat ladattavissa osoitteessa: https://www.museoliitto.fi/kavijatutkimus2021
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toimitusjohtaja Petra Havu
Suomen museoliitto
puh. 044 430 0724
petra.havu@museoliitto.fi
Tutkimusjohtaja Pasi Holm
Taloustutkimus
p. 010 758 5212
pasi.holm@taloustutkimus.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Pohjoisesplanadi 35 Aa
00100 HELSINKI
museoliitto(a)museoliitto.fihttp://www.museoliitto.fi
Suomen museoliitto on museoalan keskusjärjestö. Sen 211 yhteisöjäsentä ylläpitävät yli 400 ammattimaisesti hoidettua museokohdetta: kulttuurihistoriallisia museoita, taidemuseoita ja tiedekeskuksia. Museoliitto valvoo museoiden etua, edustaa museoita alan yhteisissä kysymyksissä ja toimii museoiden yhteistyöverkostona.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen museoliitto
Museoliiton mitalit museotoiminnan puolesta toimineille vuonna 202523.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt viisi mitalia museoalalla ansioituneille henkilöille. Kuvanveistäjä Kauko Räsäsen suunnitteleman Suomen museoliiton 50-vuotismitalit saivat kulttuuriperintötyönjohtaja Pasi Kovalainen, filosofian maisteri Juhani Ruohonen, metsänhoitaja ja maatalous- ja metsätieteiden maisteri Jorma Saarimaa, filosofian tohtori Pekka Sauri sekä filosofian maisteri Maarit Talamo-Kemiläinen.
Lahtis museer är Årets museum 202522.5.2025 22:31:24 EEST | Tiedote
Museipriserna för år 2025 delades ut på Museiprisgalan i Björneborg den 22 maj 2025. Lahtis museer tilldelades utmärkelsen Årets museum 2025. Priset Årets kommunikationsgärning gick till lekmuseet Leikki för kommunikationen kring utställningen "Från Tokyo till Hagalund" samt till Nootti, museet för östliga relationer, för museets namnbyte.
Lahden museot on Vuoden museo 202522.5.2025 22:30:02 EEST | Tiedote
Vuoden 2025 museopalkinnot jaettiin Museopalkintogaalassa Porissa 22.5.2025. Vuoden museo 2025 -palkinnon sai Lahden museot. Vuoden viestintäteko -palkinto myönnettiin Museo Leikin Tokiosta Tapiolaan -näyttelyn viestinnälle sekä Idänsuhteiden museo Nootin nimenmuutokselle.
Vantaan kaupunginjohtaja Pekka Timonen Suomen museoliiton puheenjohtajaksi22.5.2025 17:11:38 EEST | Tiedote
Pekka Timonen on valittu museoalan etujärjestö Suomen museoliiton uudeksi puheenjohtajaksi Porissa järjestetyssä vuosikokouksessa. Timonen seuraa puheenjohtajana Pekka Sauria. Hallituksen uusiksi jäseniksi valittiin Sitran johtava asiantuntija Mikko Dufva sekä Saamelaismuseo Siidan museonjohtaja Taina Máret Pieski.
Porin Museopäivät alkavat – miten museot vastaavat maailman muutokseen?21.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnalliset museopäivät pidetään Porissa 21.–23.5.2025. Suomen museoliitto järjestää Museopäivät yhteistyössä Satakunnan Museon, Porin taidemuseon ja Porin kaupungin kanssa. Tämän vuoden teema pureutuu museoiden strategiseen uudistumiseen ja yhteiskunnalliseen merkitykseen muuttuvassa maailmassa. Tapahtuma huipentuu torstaina Museogaalaan, jossa juhlitaan Vuoden museota 2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme