Kiinteistöliitto Uusimaa ry

Taloyhtiön yhtiökokoukset turvallisesti myös korona-aikaan – käytännön vinkit

Jaa

Jo keväällä voimaan astunut koronasta johtuva poikkeuslaki on mahdollistanut yhtiökokouksen siirtämisen aina syyskuun loppuun asti. Uudellamaalla on moni taloyhtiö lykännyt kokousta, joten nyt syksyn saapuessa on tulossa mittava määrä eri tavoin järjestettyjä yhtiökokouksia. ”Yhtiökokousaihe alkaa näkymään myös yhdistyksen puhelinneuvontaan tulevissa kysymyksissä”, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies Katriina Sarekoski.

Koska koronatilanne kesän suvantovaiheen jälkeen on huonontunut, on syytä erittäin tarkkaan huomioida kaikki tartuntoja estävät varotoimet tulevissa kokouksissa.

Taloyhtiöllä on useita eri vaihtoehtoja kokoukseen osallistumisen järjestämiseksi. Varsinainen fyysinen kokouspaikka tulee järjestää kaikissa kolmessa ensimmäisessä tapauksessa, mutta osallistujamäärän rajaamiseksi ja esimerkiksi riskiryhmien suojelemiseksi voi valita myös muun tavan osallistua.

  1. Kokoukseen osallistuminen paikan päällä

Kokoustilan tulee olla riittävän väljä, jotta turvaetäisyydet voidaan varmistaa. Sairaat tai tartuntaa epäilevät tulee ohjeistaa jäämään kokouksesta pois ja mahdollisesti antamaan valtakirja toiselle osallistujalle. Paikan päälle tuleville on hyvä hankkia suojamaskit sekä riittävästi käsidesiä.

  1. Osallistuminen etänä

On suositeltavaa, että vallitsevassa tilanteessa osakas voisi osallistua kokoukseen myös etänä. Tällöin järjestelyissä on hyvä varata riittävästi aikaa ennen kokousta tehtävään tekniikan testaukseen sekä osallistujien opastukseen. Etäosallistuminen voidaan järjestää myös puhelimitse tai videoyhteydellä, jos teknistä kokousalustaa ei ole käytettävissä.

Etäosallistuminen on hyvä myös jatkossa ottaa yhdeksi vaihtoehdoksi kokoukseen osallistumiseen.

  1. Kirjallinen ennakko-osallistuminen

Osakkaalle voidaan antaa mahdollisuus lausua mielipiteensä kokouksen kaikista päätöskohdista ennakkoon toimitettavalla osallistumislomakkeella. Tähän tulee varata riittävästi vastausaikaa ja useampia tapoja toimittaa vastaukset isännöitsijälle.

Käytännössä ennakko-osallistuminen toteutetaan esimerkiksi niin, että osakas saa kokouksen pöytäkirjaluonnoksen, jossa on näkyvillä hallituksen esitykset päätöksistä. Osakas voi tämän pohjalta antaa kunkin päätöskohdan osalta äänensä puolesta tai vastaan.

  1. Päätöksenteko yhtiökokousta pitämättä

Tämä päätöksentekomuoto voi tulla kyseeseen vain, kun kaikki osakkeenomistajat ovat yksimielisiä ensinnäkin siitä, että asiasta päätetään yhtiökokousta pitämättä, ja toiseksi yksimielisiä varsinaisen päätöksen sisällöstä. Kaikkien osakkaiden tulee osallistua päätöksentekoon. Erillistä kokoustapahtumaa ei tarvitse pitää, vaan päätökset kirjataan yksimielisinä pöytäkirjaan. Tämä ”kokoustamistapa” on mahdollista pienissä yhtiöissä, tai kun kyseessä on yksi yksittäinen asia.

”Osallistumistapoja taloyhtiön yhtiökokoukseen on siis monia. On hienoa huomata, että koronaepidemian myötä uusia osallistumistapoja on alettu ottaa käyttöön ja osakkaiden kyky käyttää digitaalisia välineitä on kasvanut. Myös osallistumisaktiivisuus on lisääntynyt”, kommentoi Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä.

”Yhtiökokouksen päätökset ovat tärkeitä taloyhtiön toiminnan pyörittämiseksi. Ilman päätöksiä ei esimerkiksi korjaushankkeita voida aloittaa. Koska terveysriskit kasvavat kokoontuessa, on hyvä, että osakkaille annetaan vaihtoehtoisia osallistumistapoja, kuitenkaan tekemättä yhtiökokouksesta liian monimutkaista”, jatkaa Heikkilä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

johtava lakimies Katriina Sarekoski puh. 09 1667 6761
toiminnanjohtaja Mika Heikkilä puh. 050 5910995

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistöliitto Uusimaa ry
Kiinteistöliitto Uusimaa ry
Annankatu 24, 4.krs
00100 HELSINKI

(09) 1667 6761http://www.ukl.fi

Kiinteistöliitto Uusimaa on Suomen Kiinteistöliiton suurin alueellinen jäsenyhdistys. Toiminta on alkanut jo vuonna 1933. Toimistomme palvelee 15 asiantuntijan voimin 11 700 jäsenyhtiön hallituksia ja isännöitsijöitä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto Uusimaa ry

Taloyhtiö, naapurisopu ja turvallisuus uuden vuoden juhlinnassa30.12.2020 11:10:02 EETTiedote

Varsinkin tänä vuonna moni odottaa vuoden vaihtumista. Vuoden 2021 toivotaan tarkoittavan paluuta kohti ”normaalia” elämää. Erityisesti tiheästi asutuilla kaupunkialueilla on syytä muistaa, että lain mukaan ilotulitteiden käyttäjä vastaa niiden turvallisesta käytöstä. Henkilö- ja omaisuusvahinkojen vaaraa ei saa aiheuttaa. Rakettien ampuminen taloyhtiön pihalla ei yleensä onnistu turvallisesti ja siksi se ei ole suositeltavaa.

Täydennysrakentaminen Helsingissä ei kasva nykytoimin23.10.2020 07:00:56 EESTTiedote

Helsingin kaupunki valmistelee parhaillaan Asumisen ja maankäytön tulevaisuus 2020 -ohjelmaa. Sen yhtenä keskeisenä tavoitteena on lisätä täydennysrakentamista taloyhtiöiden hallitsemilla tonteilla. Jopa 50 % tulevasta asuntotuotannosta on kaavailtu tehtäväksi näille jo asuinkäytössä oleville tonteille. Hankkeita ei tähän mennessä ole saatu riittävästi liikkeelle, koska taloyhtiöt eivät ole kokeneet niitä kannattaviksi.

Asuminen Helsingissä kallistuu hurjaa vauhtia10.9.2020 13:06:33 EESTTiedote

Helsinki on ylivoimainen ykkönen 5 vuoden kustannusnousujen tarkastelussa. Kiinteistöverot ja muut kuntakohtaisesti määrittyvät asuinkiinteistön maksut nousivat 2015-2020 yhteensä 18,1 %. Kustannusten kasvu on ylivoimaisesti suurin jo muutenkin kalliissa Helsingissä. Suurista kaupungeista seuraavaksi eniten asuminen kallistui Espoossa 12,0 %:n nousulla. Vantaalla kustannusten nousu jäi 6 %:iin eli alle maan keskiarvon, joka oli 7,2 %.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme