Autonrengasliitto ry - Bildäcksförbundet rf

Talvirenkaasta on löydyttävä riittävät nastat, urat ja pito vielä keväälläkin

Jaa

Talven ensimerkit muistuttavat renkaidenvaihdon ajankohtaisuudesta. Kausivaihdon yhteydessä renkaat on tarkastettava: vain riittävä urasyvyys ja nastarenkaassa tasainen nastoitus mahdollistavat talvirenkaan luotettavan toiminnan haastavissa talvikeleissä

Kun ensimmäiset lumet satoivat maahan varhain ja yöpakkaset saivat tiet liukkaiksi, lähes loppuun saakka kulutettu sanonta osoittautui todeksi: talvi yllätti niin autoilijat kuin tällä kertaa jopa rengasalan ammattilaisetkin. 

”Vaikka kelit  tästä vielä lämpenisivätkin, tämä oli muistutus siitä, että talvirenkaita on alettava vaihtaa alle viimeistään nyt”, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora sanoo.

Lain mukaan autossa on oltava talvirenkaat joulukuun ensimmäisestä päivästä lähtien. Nastarenkaita saa käyttää jo marraskuun ensimmäisestä päivästä lähtien, kelien vaatiessa aiemminkin.

”On parempi katsoa säätilaa ja lämpömittaria kuin tuijottaa tiukasti kalenteria. Talvi etenee eri tahtiin eri puolilla Suomea.” 

Vain syvät urat toimivat loskassa

Laki vaatii talvirenkailta urasyvyyttä vähintään 3 millimetriä. Raja on sama niin nastallisissa kuin nastattomissakin, eli tuttavallisemmin kitkarenkaissa.

”Suosittelemme kuitenkin, että urasyvyyttä olisi kausivaihdon yhteydessä vähintään viisi millimetriä. Silloin rengas toimii vielä suhteellisen hyvin ainakin alkutalven.”

Jos urasyvyyden tarkastamiseen tarvittavaa työntömittaa ei takakontista löydy, tai urien syvyys epäilyttää, kannattaa kääntyä ammattitaitoisen rengasliikkeen puoleen. Omat renkaat ja niiden kunto on tunnettava, Nuora sanoo. 

”Vesiliirrosta ja renkaan märkäpidosta puhutaan usein kesärenkaiden yhteydessä, mutta riittävä kulutuspinta on vähintään yhtä tärkeä ominaisuus talvirenkaissa. Loskaliirto on jopa vesiliirtoa vaikeammin hallittavissa.”

Nastat on tarvittaessa laskettava

Yhä useampi valitsee etenkin kaupungeissa nastattomat talvirenkaat, mutta myös nastarenkailla on vankkumaton kannattajakuntansa. Oikea, itselle sopiva rengas valitaan pääasiallisen käyttötarpeen mukaan. 

”Tärkeimmät turvavarusteet ovat renkaan kunto, sopiva ajonopeus ja maltti liikenteessä.”

Jos nastarenkaiden kunto on unohtunut tarkastaa keväällä, on nastat syynättävä ennen alle laittamista. Katkenneet tai heiluvat nastat eivät enää pure jäähän.

Lain mukaan nastarengassarjan parhaan ja huonoimman renkaan nastapoikkeama saa olla enintään 25 prosenttia. Jos poikkeama vaikuttaa suurelta, nastat on laskettava.

Liian suuri poikkeama aiheuttaa epävakautta ja vaikeuttaa auton käsittelyä etenkin yllättävissä ääritilanteissa. 

”Liian usein katsomme näitä asioita lain näkökulmasta. Ennen kaikkea renkaat on pidettävä kunnossa oman ja muiden tielläliikkujien turvallisuuden vuoksi.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jarmo Nuora
Autonrengasliitto ry
Hallituksen puheenjohtaja
+358 40 557 5690
www.autonrengasliitto.fi

Tietoja julkaisijasta

Autonrengasliitto ry - Bildäcksförbundet rf
Autonrengasliitto ry - Bildäcksförbundet rf
Eteläranta 10 - Södra kajen 10
00130 HELSINKI - HELSINGFORS

020 595 5000http://www.autonrengasliitto.fi

Autonrengasliitto ry on yrittämistä ja yhteistyötä arvostava rengasalan toimialajärjestö, joka perustettiin vuonna 1944. Sen tehtävänä on rengasliikkeiden ja pinnoitusyritysten elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvonta. Liitolla on 70 jäsenyritystä, joilla on yhteensä noin 250 toimipaikkaa. Yhteisen vision mukaan renkaat hankitaan ja huolletaan Suomessa jatkossakin ensisijaisesti rengasalan erikoisliikkeissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Autonrengasliitto ry - Bildäcksförbundet rf

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme