Tammi

Tammi julkaisee rakastettuja lauluvideoita tekevän, somehitiksi nousseen Lotta ja pappa -kaksikon kirjan

Jaa

Korona-ajan yhdessä viettäneet lapsenlapsi Lotta Saahko, 27, ja pappa Jorma Saahko, 84, ovat ihastuttaneet suomalaisia videoilla, joissa he laulavat yhdessä papan nuoruusaikojen lauluja. Tammi julkaisee marraskuun alussa kirjan Papan kanssa kahvilla – Evakkomatkasta, rakkaudesta ja karjalanpiirakoista. Kirjassa yksi Karjalan viimeisistä elossa olevista evakoista kertoo lapsenlapselleen elinikäisestä kaipuusta. Pappa tarinoi myös heinätöistä, kosiomatkasta ja ajatuksistaan nykymusiikista. Kaksikko herättää eloon tarinoita, jotka saavat lukijan pohtimaan omia isovanhempiaan.

Lotan ja papan erottaa kuusi vuosikymmentä. Pappa lähti pienenä poikana Karjalasta evakkoon, vietti lapsuutensa heinäpelloilla ja kuuntelee nykyään joka lauantaiaamu Radio Suomen Onnen säveltä. Lotta kyselee menneistä ajoista ja pappa muistaa Karjalankin kultaiset puolet. Heidän hauskat ja samalla koskettavat keskustelunsa näyttävät, että suurista eroista huolimatta nuori ja vanha voivat kohdata tarinan ja laulun merkeissä. Papan kanssa kahvilla on näihin keskusteluihin pohjautuva teos. Papan tarina lähtee evakkomatkasta ja päättyy nykyaikaan, jolloin hän kertoo elämän suurista aiheista vanhan ihmisen näkökulmasta: onnellisuus, suru ja kuolema, ja mitä oppeja vaikea lapsuus on antanut hänelle mukaan elämän matkalle. Papan asenne on edelleen se, että sade kastelee marjapensaat!

”Kyllähän se ihan mukavaa on muistella vanhoja aikoja, eikä kukaan ole niitä aikaisemmin kysellytkään. Nyt on tullut niin mukavia juttuja mieleen, tässä saa muistella lapsuudesta alkaen koko elämän seikkailuita. Aika pitkä matka tässä on ollutkin jo tätä elämää! Meikäläisen lanttu ei säteile niin hyvin, mutta Lotta pyöräyttää miun sanat sellaiseen muotoon, että toisetkin ymmärtää miun ajatukset!” kertoo Jorma Saahko.

”Minulle on tärkeää, että mahdollisimman moni evakko saa lukea kirjamme ja voi papan tavoin muistella menneitä ja kertoa niistä lapsille ja lapsenlapsille. Evakot ovat jo vanhoja, ja heitä on aina vain vähemmän. Nyt on viimeinen mahdollisuus kysellä isovanhemmilta Karjalasta. Siksi halusin, että kirja tulee ulos mahdollisimman pian inspiroimaan ja innostamaan sekä herättämään keskustelua”, sanoo Lotta Saahko.

Lotta-Sofia Saahko (FM) on monipuolinen taitaja, jolla on pitkä kokemus sekä musiikkiteatterilavoilta että YouTubesta, ja joka on kirjoittanut runoja pienestä pitäen. Hän on opiskellut ja työskennellyt koko elämänsä ulkomailla, ja siksi suomalaiset ja karjalaiset juuret ovat hänelle tärkeät. Kotimaan tukipisteenä on aina ollut Valkeakosken pappala, ja näin papasta ja Lotasta on 60 vuoden ikäerosta huolimatta tullut toimiva tiimi.

Lotta ja pappa kertovat kirjasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Johanna Harkkila
Viestintäpäällikkö
Tammi
+358 41 4497274
johanna.harkkila@tammi.fi

Arvostelukappalepyynnöt: tiedotus@tammi.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Tammi
Tammi
Lönnrotinkatu 18 A
00120 HELSINKI

010 5060 300http://www.tammi.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tammi

Suosikkitubettajat Elina ja Sofia julkaisevat perjantaina kirjan13.5.2020 12:13:22 EESTTiedote

Suomen suosituimmat lapsitubettajat Elina ja Sofia julkaisevat 15.5. kirjan Elina ja Sofia - Kaikki on mahdollista! Kirjan kustantaa Tammi. 12- ja 9-vuotiaiden siskosten YouTube-kanavalla on huikeat 99 000 tilaajaa ja Instagramissa heillä on yli 22 000 seuraajaa. Tyttöjen kauppakeskustapahtumat ovat saaneet paikalle tuhansia nuoria faneja. Kirjassa tytöt haluavat positiiviseen tapaansa kannustaa kaikkia lapsia ja nuoria hyväksymään itsensä ja tavoittelemaan rohkeasti unelmiaan. Kirjan valokuvia ja kuvitusta on ollut tekemässä kolmas nuori tubetähti, 19-vuotias Nelli Orell.

Tammen syksyn 2020 kirjat on julkistettu15.4.2020 13:00:00 EESTTiedote

Tammen syksyssä on luvassa vahvoja kotimaisia tekijöitä, odotettuja elämäkertoja ja runsas kattaus lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Satu Vasantolan toinen romaani Kaikki kadonneet koskettaa vanhempansa lapsena menettäneen Annun tarinalla. Max Seeck jatkaa maailmanvalloitustaan uudella Jessica Niemi -romaanilla Pahan verkko. Tietokirjoissa julkaistaan vahvat urheilijaelämäkerrat Tero Pitkämäestä ja Leo-Pekka Tähdestä. Riitta Uosukainen kirjoittaa koskettavasti parisuhteen muutoksesta puolison muistisairauden myötä. Suomennetun kaunokirjallisuuden kärki on Lars Keplerin uusi Joona Linna -trilleri Peilimies, ja Keltaiseen kirjastoon liittyy uusi kirjailija, Evie Wyld. Lastenkirjojen puolella on vuorossa jymy-yllätys, kun Timo Parvelan Ella menee kolmannelle luokalle. Viihdetaiteilija Cristal Snow julkaisee lastenromaanin, ja Elina Hirvonen aloittaa uuden sarjan Pehmoeläinten maailmanneuvostosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme