Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto hakee oikeutta kouluttaa erityisopettajia

Jaa

Pirkanmaalla pulaa pätevistä erityisopettajista hankaloittaa se, ettei Tampereella ole ollut tarjolla erityispedagogiikan koulutusta. Helpottaakseen tilannetta Tampereen yliopisto on hakenut opetus- ja kulttuuriministeriöltä oikeutta laajentaa tarjottavia erityispedagogiikan opintoja sekä kouluttaa erityisopettajia.

Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

Tampere on Suomen vetovoimaisin kaupunki, jonka väkiluvun ennustetaan tulevaisuudessakin kasvavan. Lasten ja nuorten jaksamisen ja oppimisen ongelmat ovat olleet kasvussa valtakunnallisestikin, mikä lisää erityisopetuksen tarvetta.

Tampereen yliopisto on Suomen ainoa opettajankoulutusta järjestävä yliopisto, joka ei toistaiseksi ole kouluttanut erityisopettajia. Tampereella työskentelee tällä hetkellä 51 määräaikaisia erityisopettajaa tai erityisluokanopettajaa, joista 43 on epäpäteviä.

– Tampereella ja kaupunkiseudulla on pula pätevistä erityisopettajista. Erityisopetuksen tarve kasvaa tulevaisuudessakin, kun Tampereelle on viime vuosina muuttanut joka vuosi jopa 500 uutta oppilasta perusopetukseen. Lisäksi erityispedagogiikan täydennyskoulutukselle on tarvetta varhaiskasvatuksesta aina toiselle asteelle saakka, toteaa Tampereen kaupungin apulaispormestari Matti Helimo.

Tampereen yliopistossa kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa tulevat luokanopettajat, varhaiskasvatuksen opettajat sekä elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen asiantuntijat opiskelevat yhdessä. Uusi koulutusvastuu helpottaisi erityisopettajapulaa jo lähivuosina.

– Jos Tampereen yliopisto saa erityispedagogiikan ja erityisopettajankoulutuksen koulutusvastuut, myös erityisopettajia aletaan kouluttaa osana tätä tutkinto-ohjelmaa. Lisäksi jo työssä oleville opettajille tarjotaan mahdollisuus täydentää koulutustaan erillisillä erityisopettajaopinnoilla, sanoo Tampereen yliopiston koulutuksen vararehtori Marja Sutela.

Uudet koulutusvastuut vahvistavat opettajankoulutuksen monialaisuutta

Apulaispormestari Helimon mukaan erityispedagogiikan koulutusvastuun saaminen Tampereen yliopistoon olisi koko maakunnan erityisopettajapulan ratkaisemiseksi ensiarvoisen tärkeää.

– Tampereen kaupunki on lisännyt ja tulee lisäämään pienryhmäopetusta osana oppimisen tukea. Tällä hetkellä pätevien erityisopettajien vähyys maakunnassa tekee tuen toteuttamisesta haastavaa, Helimo lisää.

Uusien koulutusvastuiden odotetaan paitsi helpottavan erityisopettajapulaa myös vahvistavan Tampereen yliopiston kasvatusalan opintojen ja opettajankoulutuksen monialaisuutta.

– Laajojen erityispedagogiikan opintojen ja erityisopettajakoulutuksen ansiosta nykyisetkin opiskelijamme voisivat syventää osaamistaan. Lisäksi voisimme kouluttaa päteviä erityisopettajia, erityisluokanopettajia ja varhaiskasvatuksen erityisopettajia, sanoo kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan dekaani Päivi Pahta.

Tampereen yliopisto jätti erityispedagogiikan koulutusvastuun hakemuksensa OKM:lle syyskuun lopussa. Mikäli Tampereen yliopisto saa koulutusvastuun, erityisopettajien tutkintokoulutus alkaa uuden opetussuunnitelmakauden käynnistyessä elokuussa 2024. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päivi Pahta
050 318 1131
paivi.pahta@tuni.fi

Kuvat

Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Ruoan tuottaminen omin käsin luo monenlaisia keskinäisriippuvuuksia24.11.2022 13:32:10 EET | Tiedote

Ruoan pienimuotoinen tuotanto kotitarvekäyttöön tai lähimarkkinoille on Suomessa yleistä ja harjoittajilleen merkityksellistä toimintaa. Esimerkiksi vihannesviljelyn, sienestyksen ja mehiläishoidon kautta tuotetaan sekä toimeentuloa että hyvinvointia. Samalla ruoantuotannon arkiset käytännöt ovat tiivistä kanssakäymistä sekä niihin osallistuvien ihmisten kesken että ihmisten ja muiden lajien välillä.

Väitös: Energiayhteisöt voisivat parantaa energiajärjestelmän kestävyyttä, mutta niiden toimintaperiaatteet ovat vasta kehittymässä24.11.2022 12:50:52 EET | Tiedote

Energiayhteisöissä energiankäyttäjät lisäävät omavaraisuuttaan vähentämällä ulkopuolelta ostetun energian määrää tuottamalla sitä itse. Tuore energiayhteisöihin liittyvä lainsäädäntö Suomessa mahdollistaa energiayhteisöt taloyhtiöissä. Diplomi-insinööri Jussi Valta tutkii väitöskirjassaan taloyhtiötä laajempien energiayhteisöjen mahdollisuuksia ja haasteita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme