Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto kouluttanut lääkäreitä 50 vuotta

Jaa

Tampereen yliopistosta on valmistunut noin 4 000 lääkäriä sen jälkeen, kun yliopisto aloitti lääkärikoulutuksen vuonna 1972. Suurin osa Tampereelta lääketieteen lisensiaateiksi valmistuneista työskentelee vuoden kuluttua valmistumisestaan Pirkanmaalla. Seuraavaksi eniten uusia lääkäreitä kiinnostavat työpaikkoina Uusimaa, Keski-Suomi ja Etelä-Pohjanmaa.

Kuva: Jonne Renvall
Kuva: Jonne Renvall

Opetushallinnon Vipunen-tilastopalvelun mukaan vuonna 2020 valmistuneista 105 lääkäristä 54 oli vuoden kuluttua valmistumisestaan työssä Pirkanmaalla, 21 Uudellamaalla, 15 Keski-Suomessa ja 6 Etelä-Pohjanmaalla.

Kolmen ja viiden vuoden kuluttua tutkinnon suorittamisesta Tampereen yliopistosta valmistuneista lääkäreistä useimmat työskentelivät edelleen Pirkanmaalla ja Uudellamaalla.  

Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta valmistuu nykyisin vuosittain noin 115 kuusivuotisen koulutuksen suorittanutta lääketieteen lisensiaattia. Lääketieteen tohtoreita valmistuu vuosittain 30 ja erikoislääkäreitä ja erikoishammaslääkäreitä 160.

Tiedekunnan Bioteknologian ja biolääketieteen tekniikan tutkinto-ohjelmasta valmistuu filosofian maistereita ja diplomi-insinöörejä. Heitä on Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston vuoden 2019 yhdistymisen jälkeen valmistunut kaikkiaan noin 320. Lisäksi vuosittain valmistuu 20 filosofian tai tekniikan tohtoria.

— Erityispiirre on se, että tiedekunnassamme pystytään melko ainutlaatuisella tavalla yhdistämään luonnontieteen, tekniikan ja lääketieteen tutkimusta, kertoo dekaani Seppo Parkkila.

— Samalla tavalla olemme jo kehittäneet koulutusta siihen suuntaan, että luonnontieteen, tekniikan ja lääketieteen opiskelijat toimivat yhdessä joillakin kursseilla tai jaksoilla. Monitieteellinen koulutus ja tutkimus ovat avainasemassa, Parkkila toteaa.

Tiedekunnan yleislääketieteen oppiala järjestää Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran edellyttämät kuulustelut EU-/Eta-alueen ulkopuolella koulutuksensa saaneille lääkäreille, jotka hakevat lääkärinoikeuksia Suomesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja tiedekunnasta
Dekaani Seppo Parkkila, seppo.parkkila@tuni.fi

Lisätietoja valmistuneiden sijoittumisesta
Erityisasiantuntija, FT Hanna-Leena Hietaranta-Luoma
050 478 4022, hanna-leena.hietaranta-luoma@tuni.fi

Kuvat

Kuva: Jonne Renvall
Kuva: Jonne Renvall
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Tampereen 90-vuotiaista suurin osa asuu omassa kodissaan ja kokee suurta elämäntyytyväisyyttä8.12.2022 14:00:00 EET | Tiedote

Suurin osa 90 vuotta täyttäneistä tamperelaisista, 70 prosenttia, asuu omassa kodissaan ja elää omanlaistaan elämää, kertoo Tervaskannot 90+ -tutkimuksen tuorein kysely. Tutkimuksessa tarkastellaan 90 vuotta täyttäneiden tamperelaisten elämäntilannetta, terveyttä ja toimintakykyä sekä muun muassa avun tarvetta. Tänä vuonna postikysely lähetettiin kymmenennen kerran kaikille ikäryhmään kuuluville sekä kotona että pitkäaikaishoidossa asuville noin 2700 henkilölle.

Väitös: Toimintaympäristön muuttuessa kuntajohtajuutta rakennetaan vuorovaikutuksessa8.12.2022 09:19:50 EET | Tiedote

Kunnissa johtajuutta rakennetaan paikallisuuden, politiikan ja hallinnon risteyksessä. Toimintaympäristön muutos on moninkertaistanut johtamiseen liittyvät vuorovaikutustarpeet ja vaatii erityistä johtamisotetta. HM Henna Paananen osoittaa väitöskirjassaan, että mikäli johtajuus ymmärretään ihmisten välisenä dynamiikkana ja vuorovaikutuksena, kyseessä on henkilön muodolliseen asemaan perustuvaa valtaa ja määräysvaltasuhteita laajempi kokonaisuus. Väitöstutkimus kääntää katseen johtajuuden rakentumisen vuorovaikutteiseen ulottuvuuteen.

Väitös: Taudinaiheuttajien hiilihappoanhydraasit uudenlaisina lääkekohteina7.12.2022 10:00:00 EET | Tiedote

Ihmisellä on vain alfa-muodon hiilihappoanhydraaseja, kun taas vain beta- ja/tai gamma-muotoa on löydetty useista kliinisesti merkittävistä taudinaiheuttajista. Näihin beta- ja/tai gamma-hiilihappoanhydraaseihin pohjautuvat lääkkeet hävittäisivät ideaalitapauksessa taudinaiheuttajan ihmiskehosta ilman sivuoireita. DI Linda Urbański tuotti ja karakterisoi väitöskirjassaan kahden mikro-organismin hiilihappoanhydraasit.

Väitös:Hyvin suunnitellut digitaaliset demokratiapalvelut voivat vahvistaa nuorten yhteiskunnallista osallistumista5.12.2022 12:16:07 EET | Tiedote

Tukeakseen nuorten yhteiskunnallista osallistumista, digitaalisten demokratiapalveluiden tulee mahdollistaa päättäjien ja kansalaisten välinen säännöllinen vuorovaikutus sekä todellisten vaikutusten aikaansaaminen. Lisäksi on tehtävä osallistumisen merkityksiä ja tuloksia näkyviksi ja tarjota turvallinen tila osallistumiselle, selviää Iikka Pietilän väitöstutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme