Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto perusti kansallisen turvallisuuden työelämäprofessuurin

Jaa

Yhteiskuntatieteiden tohtori Valtteri Vuorisalo on kutsuttu Tampereen yliopiston uuteen kansallisen turvallisuuden ja turvallisuuspolitiikan työelämäprofessuuriin. Tehtävä on Suomessa ensimmäinen lajissaan.

Kansainvälinen turvallisuustilanne on voimakkaasti muuttumassa suurvaltojen kasvavan geopoliittisen kilpailun ja nopean teknologisen muutoksen takia.

—Suomen toiminta- ja turvallisuusympäristö on nopeassa ja monitahoisessa muutoksessa. Tämän muutoksen hahmottaminen ja erilaisten toimintamahdollisuuksien kartoittaminen vaatii uudenlaista tutkimusta ja tutkimuksellista yhteistyötä, Vuorisalo toteaa.

Samalla tarvitaan uudenlaisia avauksia kansallisen turvallisuuden ja siihen liittyvän osaamis- ja asiantuntijapohjan vahvistamiseksi.

Vuorisalo haluaa erityisesti lisätä ymmärrystä siitä, kuinka uudet teknologiat muuttavat uusia strategisia mahdollisuuksia, riippuvaisuuksia ja haavoittuvuuksia.

— Kun ollaan näin suuren muutoksen äärellä, tosiasiat on tunnustettava ja käytävä avoin keskustelu siitä, miten sopeudumme muutokseen. Riskinä on ajautuminen globaalin kehityksen mukana, johon Suomen tai EU:n on vaikea vaikuttaa.

Vuorisalo on kansainvälisestä politiikasta väitellyt yhteiskuntatieteiden tohtori, Lontoon King’s Collegen sotatieteen laitoksen vieraileva tutkija ja vastaa varsinaisessa työssään kansainvälisen konsulttiyhtiö Accenturen Suomen kansallisen turvallisuuden asiakkuuksista sekä johtaa yhtiön Tampereella sijaitsevaa toimistoa.

Viisivuotinen työelämäprofessorin tehtävä on osa-aikainen.

Tehtävä sijoittuu Tampereen yliopiston johtamisen ja hallinnon tiedekuntaan. Politiikan tutkimuksen yksikön päällikkö, professori Pami Aalto toteaa, että turvallisuus tuo yhteen useita koulutuksen ja tutkimuksen aloja yliopiston eri tiedekunnissa ja on siten poikkileikkaava teema.

— Tampereen yliopisto on perinteisesti kantanut vastuuta turvallisuuden hallinnonalojen koulutuksesta, samoin kuin siitä vastaavat viranomaiset ovat meille tärkeä sidosryhmä, Aalto sanoo.

Kuva: Jonne Renvall

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Valtteri Vuorisalo
valtteri.vuorisalo@tuni.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Laajakaistamenetelmät varmistavat sähköverkon toiminnan keskellä tuotannon ja kulutuksen murrosta23.9.2021 13:48:59 EEST | Tiedote

Nykyaikaistuva sähköverkko on keskellä murrosta, jonka taustalla on uusiutuvan sähköntuotannon ja elektroniikkapohjaisen energiankulutuksen yleistyminen. Muutos haastaa sekä sähköverkon vakaan toiminnan että sähkön laadun, sillä perinteiset stabiiliusanalyysimenetelmät eivät kykene ennustamaan haitallisia vuorovaikutuksia riittävällä tarkkuudella. Henrik Alenius esittelee väitöskirjassaan uusia menetelmiä, joita hyödyntämällä tehoelektroniikkapohjaisen tuotannon ja kulutuksen aiheuttamat haasteet voidaan ennakoida ja ratkaista.

Proteiineilla päällystetty nanoselluloosa sopii solujen 3D-viljelyyn22.9.2021 13:55:01 EEST | Tiedote

Puusta eristetyt nanoselluloosakuidut muodostavat vedessä hydrogeelin, joka on lupaava materiaali erilaisiin biologisiin sovelluksiin. Nanoselluloosa mahdollistaa kudosmaisen, solujen luonnollista ympäristöä muistuttavan ympäristön rakentamisen soluviljelyolosuhteissa. Tampereen yliopiston tutkijat kehittivät yhteistyössä UPM Biomedicalsin tutkijoiden kanssa ratkaisun, jossa nanoselluloosakuituihin kiinnitetään ensin avidiini-proteiineja, jonka jälkeen materiaaliin voidaan helposti vain yhdistää biotinyloituja molekyylejä, jotka sitoutuvat kuituihin.

Suomalainen järjestelmäpiirisuunnittelu vahvistuu – Tampereella SoC Hub-yhteistyön tuloksena valmistumassa piiriprototyyppi21.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Viime vuonna käynnistetyn järjestelmäpiirisuunnitteluun keskittyvän SoC Hub -avauksen ensimmäisen maaliviivan ylitys lähestyy. Yritysten ja yliopiston yhteisen kehitystyön tuloksena saadaan pian valmiiksi ensimmäinen piiriprototyyppi, mikä osaltaan edistää Euroopan teknologista itsenäistymistä piiriteknologiassa. Samalla Tampereen yliopisto vahvistaa asemiaan johtavana järjestelmäpiirisuunnittelun kouluttajana Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme