Tampereen yliopisto, THL ja Suomen Akatemia ovat mukana uudistamassa eurooppalaisia sote-järjestelmiä

Väestörakenteen muutos, globaalin talouden ja geopolitiikan mullistukset sekä ilmastonmuutoksen moninaiset kerrannaisvaikutukset haastavat kokonaisia yhteiskuntia. Yksi paineita kohtaava sektori on sosiaali- ja terveydenhuolto.
Tulevaisuuden haasteiden kohtaaminen kestävällä tavalla edellyttää uusia ratkaisuja sosiaali- ja terveydenhuollon teknologioissa, organisaatioissa ja politiikoissa. Vaikka sote-järjestelmät kuuluvat kansallisen päätöksenteon piiriin, tarvitaan eurooppalaista ja kansainvälistä yhteistyötä parhaiden uudistusmahdollisuuksien tunnistamiseksi ja käyttöön ottamiseksi.
– Jotta hoidon ja hoivan järjestelmät voivat uusiutua mielekkäällä tavalla, eri toimijoiden on toimittava ekosysteemimäisesti saadakseen aikaiseksi jotain kestävää. Isotkaan toimijat eivät saa muutoksia aikaan yksin, sanoo johtaja Juha Teperi Tampereen yliopistosta.
Kansainvälinen kumppanuusverkosto eurooppalaisen hoidon ja hoivan kehittämiseen
Jo useita vuosia valmisteltu THCS Partnership käynnistyi virallisesti tammikuun 2023 alussa. Kumppanuusohjelmassa tutkimusorganisaatiot, tutkimusrahoittajat ja hallintoviranomaiset 25 maasta etsivät tulevaisuuden ratkaisuja tutkimuksesta ja innovaatioista.
– Alan tutkimusta ja kehittämistä on tehty paljolti kansallisista ja paikallisista lähtökohdista. Vertaileva eurooppalainen sote-tutkimus ja eri maiden järjestelmien parhaiden käytäntöjen omaksuminen maasta toiseen on alihyödynnetty resurssi, johon uusi kumppanuusohjelma tuo kertaheitolla ison parannuksen. Voimme oppia toisiltamme paljon, toteaa tutkimusprofessori Ilmo Keskimäki THL:stä.
Kumppanuusohjelmassa THL koordinoi kokonaisuutta, jossa kartoitetaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan sekä niihin liittyvän koulutuksen tarpeita ja luodaan menetelmiä parhaiden ratkaisujen välittämiseksi eri maiden järjestelmien välillä.
Tampereen yliopiston tehtävänä on tukea Euroopan tasoisia toimia, joilla edistetään kansallisia, alueellisia ja paikallisia hoitoa ja hoivaa uudistavia ekosysteemejä.
– Valmisteluvaiheessa monet eurooppalaiset maat ovat olleet hyvin kiinnostuneita Suomen sote-uudistuksesta, joka on yksi suurimmista hyvinvointialan muutosprosesseista vuosikymmeniin koko Euroopassa. Nyt syntyvä laaja kansainvälinen kumppanuusverkosto luokin suomalaisille edelläkävijöille, mukaan luettuna aktiivisimmat hyvinvointialueet, linkin eurooppalaisen hoidon ja hoivan kehittämisen kärkeen, toteaa Teperi.
Suomalaisista kumppaneista Suomen Akatemia puolestaan osallistuu kansallisten rahoittajien yhteistyöhön, jonka puitteissa rahoitetaan monikansallisia TKI-yhteistyöhankkeita. Ensimmäinen haku julkistetaan tiistaina 14.3.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johtaja Juha Teperi, Tampereen yliopisto juha.teperi@tuni.fi, 040-5133714
Tutkimusprofessori Ilmo Keskimäki, THL, puh. 029 524 7256, ilmo.keskimaki@thl.fi
Tiedeasiantuntija Marko Uutela, Suomen Akatemia, +358 295 33 5113, marko.uutela@aka.fi
Johtava tiedeasiantuntija Sirpa Nuotio, Suomen Akatemia, +358 295 33 5082, sirpa.nuotio@aka.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Aikuiset luku- ja kirjoitustaitoon tukea tarvitsevat maahanmuuttajat oppivat kieltä kehollisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa21.3.2023 14:34:05 EET | Tiedote
Monet maahanmuuttaja-aikuisistamme eivät osaa lukea ja kirjoittaa omalla äidinkielellään. Selviytyäkseen arjessaan Suomessa heidän tulisi kuitenkin oppia sekä suomen kieli että luku- ja kirjoitustaito. FM Laura Eilolan väitöstutkimus tuo esiin, miten tällaiset oppijat hyödyntävät kielenkäytössään ja -oppimisessaan erityisen paljon esimerkiksi erilaisia eleitä, esineitä tai vuorovaikutustilanteen materiaalista ympäristöä. Lisäksi Eilolan tutkimus osoittaa, että aikuiset luku- ja kirjoitustaitoon tukea tarvitsevat maahanmuuttajat oppivat suomea luokkahuoneen lisäksi erilaisissa asiointitilanteissa.
Väitös: Valoon perustuva etäisyystutka ja tekoäly auttavat tulevaisuuden työkoneita ja toimistorobotteja liikkumaan itsenäisesti21.3.2023 11:36:15 EET | Tiedote
FM Jukka Peltomäen väitöskirja tutkii ympäristöstä otetun etäisyyskartan avulla tehtävää paikannusta. Etäisyyskartta mitataan valoon perustuvalla etäisyystutkalla (eng. LiDAR), joka on usein luotettavampi kuin digitaalisen kameran kuva ja toimii eri sää- ja valaistusolosuhteissa. Otettua etäisyyskuvaa verrataan etäisyysgallerian kuviin tekoälymenetelmällä, jolloin saadaan liikkuvan laitteen tarkka paikka selville. Hyödyntämällä väitöskirjan teknologiaa itseajavat autot ja robotit voivat liikkua autonomisesti sisä- ja ulkotiloissa.
HALKO-hankkeessa tutkitaan hyvinvointialueuudistuksen synnyttämää uudenlaista julkisen hallinnon kokonaisuutta14.3.2023 14:25:44 EET | Tiedote
Tampereen yliopistossa on käynnistynyt laaja tutkimushanke, jossa tarkastellaan hyvinvointialueiden ja kuntien välistä suhdetta, johtamista ja valtionohjausta. HALKO-hanke on osa valtioneuvoston kanslian koordinoimaa tutkimus- ja selvitystoimintaa (VN TEAS), jolla tuotetaan tietoa julkisen hallinnon päätöksenteon, tiedolla johtamisen ja toimintakäytäntöjen tueksi.
Yhteishaku ja avoimen väylän haku alkavat: Tampereen yliopisto tarjoaa uudet robotiikan ja energiamurroksen koulutukset13.3.2023 11:31:42 EET | Tiedote
Tampereen yliopistossa on tarjolla yli 3 500 opiskelupaikkaa kevään toisessa yhteishaussa ja avoimen väylän haussa. Haettavana on yliopiston suomenkielisiä kandidaatti-, kandidaatti- ja maisteri- sekä maisterikoulutuksia yhteensä 182 hakukohteessa. Yhteishaun kanssa samaan aikaan järjestetään yliopistojen avoimen väylän haku. Molemmat haut alkavat keskiviikkona 15.3.
Kotitalouksien ryhmittely ruokahävikin syiden mukaan voi auttaa kauppaa vastuullisuudessa8.3.2023 10:26:25 EET | Tiedote
Tampereen yliopistossa tehty tutkimus selvitti ruokahävikin syiden ja ruokaostosten yhteyksiä suomalaisissa kotitalouksissa. Tutkijat tunnistivat kuusi ruokakaupan asiakaskunnan osaa eli hävikkisegmenttiä, joita luonnehtivat kuluttajien kertomat erilaiset syyt ruokahävikille. Tieto voi auttaa kauppaa vastuullisuustyössä sen tukiessa kuluttajia ruokahävikin hallinnassa. Tutkimus on uusin osoitus monitieteisestä LoCard-hankkeesta, joka hyödyntää kaupan kanta-asiakasjärjestelmän tietoa tieteellisessä tutkimuksessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme