Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston ensimmäisessä tohtoripromootiossa vihitään 244 tohtoria ja 14 kunniatohtoria

Jaa

Uusi monitieteinen Tampereen yliopisto järjestää ensimmäisen tohtoripromootionsa 13. elokuuta 2022. Kunniatohtoreiksi vihitään muun muassa YK:n entinen pääsihteeri Ban Ki-moon, näyttelijäntaiteen professori Elina Knihtilä sekä teollisuusneuvos Risto Käkelä.

Kuva: Sami Reivinen
Kuva: Sami Reivinen

Tohtoripromootio on akateemisista juhlista arvokkain ja sillä on vuosisatojen perinteet. Promootion tarkoitus on nostaa esiin tutkimuksen ja koulutuksen arvoa ja akateemista työtä, ja se on ainutlaatuinen tapa juhlistaa akateemisia saavutuksia.

Uusi monitieteinen Tampereen yliopisto syntyi vuoden 2019 alussa aiemman Tampereen teknillisen yliopiston ja aiemman Tampereen yliopiston yhdistyessä.

— Uuden yliopiston ensimmäisen promootion protokolla on rakennettu aiempien yliopistojen perinteitä kunnioittaen ja yhdistäen. Tämä näkyy niin tapahtumien ohjelmassa kuin hattuun, lyyraan ja miekkaan liittyvissä käytännöissä, kertoo promootiotoimikunnan puheenjohtaja, professori Minna Kellomäki.

Kaikkien tiedekuntien yhteisen promootion tapahtumat jakaantuvat kolmelle päivälle perjantaista sunnuntaihin 12.–14. elokuuta. Promootion päätapahtuma, juhlallinen promootioakti, alkaa lauantaina 13.8. kello 12 Tampere-talossa.

Promootioaktissa vihittäville tohtoreille ja kunniatohtoreille luovutetaan akateemisen vapauden symbolina tohtorinhattu ja (tekniikan tohtoreita, tekniikan alalta valmistuneita filosofian tohtoreita sekä kunniatohtoreita lukuun ottamatta) tohtorinmiekka. Promootioaktin jälkeen vihityt tohtorit ja kunniatohtorit siirtyvät kulkueena Tampereen tuomiokirkossa pidettävään promootiojumalanpalvelukseen.

Uuden Tampereen yliopiston ensimmäisessä tohtoripromootiossa vihitään 244 tohtoria, jotka ovat valmistuneet uudesta Tampereen yliopistosta tai aiemmista yliopistoista. Lisäksi promootiossa vihitään uuden yliopiston ensimmäiset kunniatohtorit.

Kunniatohtorin arvo on korkein huomionosoitus, jonka yliopisto voi myöntää. Uusi Tampereen yliopisto on kutsunut kunniatohtoreiksi henkilöitä Suomesta ja ulkomailta perusteena yliopiston edustamien alojen saavutukset tai muut erinomaiset tieteelliset, taiteelliset tai yhteiskunnalliset ansiot. Uuden yliopiston ensimmäisessä promootiossa on lisäksi painottunut kunniatohtoreiksi kutsuttujen toimiminen tieteenalojen rajapinnoilla.

Vihittävät 14 kunniatohtoria ovat koko monitieteisen yliopiston yhteisiä:

Ana Claudia Arias, sähkötekniikan professori, Kalifornian yliopisto, Berkeley, Yhdysvallat

Ban Ki-Moon, Ban Ki-Moon -säätiön puheenjohtaja, Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri 2007–2016  

Chun Wei Choo, professori, informaatiotieteiden tiedekunta, Toronton yliopisto, Kanada

Bernard Cova, johtava markkinoinnin professori, Kedgen kauppakorkeakoulu, Ranska

Klaske Havik, analyyttisten ja luovien menetelmien professori, arkkitehtuurin ja rakennetun ympäristön tiedekunta, Delftin teknillinen yliopisto, Alankomaat

Rauno Ihalainen, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja 1995–2019

Timothy Ingold, sosiaaliantropologian emeritusprofessori, Aberdeenin yliopisto, Iso-Britannia

Jarmo Kekäläinen, toimitusjohtaja, Columbus Blue Jackets, Yhdysvallat

Elina Knihtilä, näyttelijä, näyttelijäntaiteen professori, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu

Risto Käkelä, teollisuusneuvos, Avant Tecno Oy:n perustaja

Mari Pantsar, johtaja, kestävyysratkaisut, Sitra

Ann Phoenix, psykososiaalisen tutkimuksen professori, kasvatustieteen laitos, University College London, Iso-Britannia

Kimmo Pietiläinen, tietokirjailija, tietokirjallisuuden suomentaja ja kustantaja, Terra Cognita Oy:n perustaja

E.M.J. (Sabeth) Verpoorte, professori, farmasian tutkimuslaitos, Groningenin yliopisto, Alankomaat

Lisätietoja promootiotapahtumista

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Sami Reivinen
Kuva: Sami Reivinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Yritysten tulee linjata arvonluontinsa taloudellisten, sosiaalisten ja ekologisten kestävyystavoitteiden kanssa23.6.2022 14:52:05 EEST | Tiedote

Vallitsevat liiketoiminta- ja arvonluontimallit korostavat edelleen liiketoiminnan ja asiakkaiden näkökulmia jättäen muut sidosryhmät vähemmälle huomiolle. KTM Riikka Tapaninahon väitöskirja tarjoaa vaihtoehtoisen mallin tyypillisille käsityksille liiketoiminnasta ja arvonluonnista. Erityisesti viimeaikaiset globaalit kriisit ovat osoittaneet, kuinka riippuvaisia olemme toisistamme ja luonnonympäristöstä niin paikallisesti kuin globaalisti. Näiden riippuvuuksien ja suhteiden ymmärtäminen tulisi olla tämän päivän johtajien ydinosaamista.

Väitös: Robotit ovat tulossa työelämään, mutta työkavereina ne koetaan uhaksi21.6.2022 15:05:10 EEST | Tiedote

YTM Nina Savelan sosiaalipsykologian väitöskirja tarkastelee robotteihin kohdistuvia ennakkoasenteita. Lisääntyvä vuorovaikutus robottien kanssa työpaikoilla herättää epämukavuutta sekä haastaa työhön ja työyhteisöön sitoutumista. Väitöstutkimus esittää, että robottien esitteleminen työntekijöinä korostaa niiden sosiaalista toimijuutta, mikä uhkaa ihmisten identiteettiä ja auktoriteettiasemaa.

Väitös: Aktivoiva alkuverryttely ehkäisee liikuntavammoja lasten jalkapallossa21.6.2022 09:00:17 EEST | Tiedote

Sekä äkilliset liikuntavammat että rasitusvammat ovat yleisiä lasten jalkapalloharrastuksessa. LL Matias Hilska havaitsi väitöstutkimuksessaan, että jopa kolmasosa ilman kontaktia sattuvista alaraajavammoista voidaan ehkäistä hermo-lihasjärjestelmää aktivoivan alkuverryttelyn avulla. Suurin vammoilta suojaava vaikutus saavutetaan harjoittelemalla säännöllisesti 2–3 kertaa viikossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme