Tänään on vuoden suosituin työnhakupäivä – kaikkien aikojen ennätykset rikki

Työnhaku on ennätyksellisen vilkasta juuri nyt. Suomen suurimman työnhakupalvelun Duunitorin kävijädatan mukaan vuoden suosituin työnhakupäivä on jälleen käsillä.
Aiempien vuosien dataan perustuvan ennustuksemme mukaan tänä vuonna töitä haetaan eniten juuri tänään maanantaina, 30. tammikuuta.
Vuonna 2022 työnhaun huippupäivä oli maanantai 31. tammikuuta. Silloin yli 26 000 sivuston vierailijaa haki avointa työpaikkaa. Tämä tarkoittaa, että kävijä on klikannut Hae työpaikkaa -linkkiä, joka löytyy jokaisesta Duunitorilla julkaistusta työpaikkailmoituksesta.
Vuoden suosituin työnhakupäivä osuu vuosittain tammikuun loppuun tai helmikuun alkuun. Silloin heti vuoden alussa startannut työnhakuhuuma saa huipennuksensa. Esimerkiksi vuonna 2021 eniten töitä haettiin maanantaina 1. helmikuuta.
Aiempien vuosien työnhakumäärät tulevat ylittymään tänä vuonna, sillä Duunitorilla on käynnissä ennen näkemätön kuhina. Työnhakuluvut ovat olleet lähes 27 prosenttia viime vuoden tammikuuta korkeammalla tasolla.
Lisäksi sivuston kaikkien aikojen kävijäennätys on rikkoutunut jo kahdesti tammikuussa. Viime viikon maanantaina 23. tammikuuta Duunitorilla oli yli 1,1 miljoonaa sivulatausta.
Miten suomalaiset hakevat töitä?
- Alkuvuosi on suosituin työnhakuaika, ja korkein piikki nähdään joka vuosi tammi-helmikuussa.
- Kesällä avoimet työpaikat kiinnostavat vähiten, ja hiljaisinta on juhannuksena.
- Alkusyksystä kesälomien jälkeen nähdään työnhaun toinen piikki, vaikka se ei olekaan yhtä iso kuin alkuvuodesta.
- Töitä haetaan aina eniten maanantaisin ja tiistaisin. Viikon loppupuolta kohden työnhakutahti hidastuu ja vähiten töitä haetaan lauantaisin.
- Koko vuonna 2022 Duunitorin hakukoneessa tehtiin yhteensä yli 94 miljoonaa työpaikkahakua.
- Tammikuussa 2022 hakukoneen hakuja oli 11,4 miljoonaa, ja tuoreimman datan perusteella luku tulee ylittymään tänä vuonna selvästi.
Miksi työnhaku on juuri nyt vilkkaimmillaan?
Duunitorin rekrytointiasiantuntija Lotta Viljamaa uskoo lomalta palaamisen olevan yhteydessä työnhaun vuosittaisiin piikkeihin.
”Vuodesta toiseen vilkkaimmat työnhaku- ja rekrytointipiikit osuvat alkuvuoteen ja alkusyksyyn eli lomakausien jälkeiseen aikaan. Loman aikana saa etäisyyttä työarkeen, jolloin monella työuraa koskevat tavoitteet kirkastuvat. Siksi loma on usein viimeinen sysäys töiden hakuun”, Viljamaa kuvailee.
Työnhakijoiden aktiivisuuden lisäksi hakupiikkiin vaikuttaa myös se, että työnantajat käynnistävät rekrytointeja urakalla tammikuussa.
”Työnhakupiikit ovat tavallaan myös itseään ruokkiva kehä: rekrytoijien kannattaa olla liikkeellä silloin kun työnhakijat ovat aktiivisimmillaan, ja toisaalta hakijat haluavat olla hereillä silloin, kun työpaikkoja on auki eniten. Alkuvuoden työnhakukautta vilkastuttavat myös kesätyöntekijöiden haut, jotka käynnistyvät toden teolla tammi-helmikuussa. Tälläkin hetkellä Duunitorilla on auki noin 10 000 kesätyöilmoitusta.”
Koko Duunitorilla on puolestaan tällä hetkellä noin 50 000 työpaikkailmoitusta.
Entä miksi ihmiset aktivoituvat juuri alkuviikosta hakemaan töitä?
”Tässä saattaa olla pienoiskoossa kyse samasta ilmiöstä, joka nähdään lomakausien jälkeen. Jos nykyisessä työssä kaikki ei ole kunnossa, maanantain kurja fiilis on helposti ymmärrettävä syy työnhakuun ryhtymiselle. Viikonlopun jäljiltä palautuneena on myös enemmän energiaa ryhtyä työnhakuun. Viikonloppuisin moni myös mielellään keskittyy aivan muihin asioihin kuin töihin, eli siksi viikonloput eivät ole otollista hakuaikaa”, Viljamaa arvioi.
Miten tehdä vakuuttava työhakemus? Vinkit työnhakijalle
Pyysimme Duunitorin rekrytointiasiantuntijalta ja kokeneelta rekrytoijalta Lotta Viljamaalta käytännön vinkit siihen, miten työnhakija voi tehdä rekrytoijaan vaikutuksen hakemuksellaan.
Mitkä ovat tärkeimmät asiat, mitä työhakemuksesta pitää löytyä?
”Hakemuksen tärkein tehtävä on auttaa rekrytoijaa ymmärtämään, millaista osaamista hakijalla on, miten se sopii avoimeen työpaikkaan ja miten hakijan osaaminen auttaa työnantajaa ratkaisemaan jonkin hänelle kriittisen ongelman.
Työhakemuksessa pitäisi siis käydä ilmi, mitä arvoa sinä osaamisellasi tuot työnantajalle ja miten osaamisesi vastaa työnantajan tarpeeseen. Työhakemuksesta pitäisi myös löytyä vastaus siihen, miksi olet kiinnostunut juuri hakemastasi työpaikasta ja mikä sinua työssä motivoi.”
Millainen työhakemus tekee rekrytoijaan vaikutuksen?
”Työtehtävään huolella räätälöity hakemus. Eli sellainen, josta huomaa, että hakija on perehtynyt avoimeen työpaikkaan ja -tehtävään ja ymmärtänyt, millaista osaamista siinä tarvitaan. Työhakemus kannattaa suunnata nimenomaan haettavaan tehtävään sen sijaan, että kertoisi itsestään omista lähtökohdistaan käsin. Rekrytoija tunnistaa räätälöimättömän hakemuksen ensivilkaisulla.”
Kuinka osoittaa olevansa motivoitunut tehtävään?
”Duunitorin vuosittain tekemän Kansallisen rekrytointitutkimuksen mukaan työnhakijan motivaatio työtehtävää kohtaan on tärkein rekrytointipäätökseen vaikuttava tekijä. Motivaation sanoittamiseen kannattaa siis panostaa. Se ei onneksi vaadi valmista kokemusta, vaan itsetuntemus ja perehtyminen työnantajaan riittävät.
Hakemuksessa kannattaa kertoa, mikä juuri tässä työtehtävässä ja työnantajassa herätti kiinnostuksen. Muista kertoa motivaatiosta perustellen ja konkreettisten esimerkkien kautta.
Motivaatioon liittyviä tekijöitä on hyvä avata myös hieman pidemmällä tähtäimellä: mitä haluaisit työurallasi saavuttaa ja oppia, ja miten tämä yritys ja tehtävä veisi sinua kohti unelmiasi? Entä minkälaiset asiat ja arvot ovat sinulle työelämässä tärkeitä? Jos työnantajan arvot sopivat yhteen omiesi kanssa, löydät todennäköisemmin työn, jossa on helppo viihtyä.”
Miten kuvailla itseään hakemuksessa niin, että erottuu joukosta?
”Aina ei tarvitse tähdätä mihinkään kovin erikoiseen, jotta erottuisi joukosta. Toimivan ja vakuuttavan hakemuksen voi saada aikaan myös niin, että tunnistaa omat vahvuutensa ja kertoo niistä mahdollisimman konkreettisesti.
Jos listaa hakemukseen vain paljon adjektiiveja, voi ongelmaksi muodostua, että monet käyttävät juuri samoja sanoja. Lista ei myöskään kerro hakijan taidoista todellisuudessa kovinkaan paljon. Niiden sijaan kannattaa kuvailla itseään, aikaansaannoksiaan ja toimintatapojaan konkreettisten tosielämän esimerkkien kautta.
Esimerkiksi jos sanoo olevansa yhteistyötaitoinen, tätä voi konkretisoida kertomalla vaikka harrastuksesta, jossa on päässyt osoittamaan näitä taitoja. Tai myyntihenkisyyttä voi konkretisoida kertomalla esimerkiksi tuloksista, joita on saanut aikaan aiemmissa töissä tai harrastuksissa.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lotta ViljamaaRekrytointiasiantuntijaDuunitori Oy
Puh:+358 44 0849 527lotta.viljamaa@duunitori.fiLaura GladSisältö- ja viestintäpäällikköDuunitori Oy
Puh:+358443473138laura.glad@duunitori.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Toinen Linja 7
00530 Helsinki
Duunitori.fi on Suomen suurin työnhakupalvelu. Vuonna 2009 perustettu yritys kokoaa avoimet työpaikkailmoitukset ja ohjaa ne alustansa lisäksi sadoille ylläpitämilleen sosiaalisen median sivuille. Duunitorin työelämämedia julkaisee uutisia, vinkkejä ja tarinoita työnhausta, rekrytoinnista ja työelämästä. Työnantajille Duunitori tarjoaa rekrytointimarkkinoinnin ja työnantajakuvan kehittämisen palveluita. Duunitorin kaikille avoimiin ilmaisiin palveluihin kuuluvat muun muassa työpaikkavahti Duunivahti, ammatinvalintatesti Duunitesti, palkkavertailu ja työmarkkinaseuranta, josta näkee avoimien työpaikkojen kysynnän ja tarjonnan. Vuonna 2019 Duunitori laajeni Ruotsiin ja perusti Jobbland-työnhakupalvelun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Duunitori Oy
Vielä ehtii napata kesätyön – yli 2 000 avointa paikkaa7.6.2023 11:36:21 EEST | Tiedote
Tälläkin kaudella Duunitorilla on julkaistu ennätyksellinen määrä kesätyöpaikkoja: yli 40 000 työpaikkailmoitusta. Työvoimapula näkyy kesätyömarkkinoilla, eikä talouden epävarmuus vaikuta kesätöihin samalla tavalla kuin avoimiin työpaikkoihin ylipäätään. Vieläkään ei ole liian myöhäistä löytää kesätyöpaikka.
Näitä ammattilaisia revitään nyt töihin – rakennusalalla valtavia muutoksia työpaikkojen määrissä1.6.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Taantunut talous näkyy rakennusalalla: työpaikkojen määrä on pudonnut maltillisesti, ja tietyillä ammattilaisilla riittää töitä huomattavasti paremmin kuin toisilla. Duunitorin datasta selviää kuitenkin, että pitkällä aikavälillä tarkasteltuna alan työvoiman kysyntä on yhä korkealla tasolla.
Yli 4 000 viime hetken kesätyöpaikkaa tarjolla – etenkin näillä aloilla riittää töitä11.5.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Viime vuoden tapaan Duunitorilla on julkaistu tällä kesätyönhakukaudella ennätyksellinen määrä kesätyöpaikkoja. Taustalla vaikuttaa työvoimapula: yleisesti kesätyönhakijoita on valtavasti, mutta tietyillä aloilla ja alueilla käy kova kilpa tekijöistä. Vielä ehtii napata viime hetken kesätyön – lue tärkeimmät vinkit myöhään heränneille.
Nämä asiat ratkaisevat työnhaussa – asiantuntija listaa 3 tapaa erottua hakijoiden joukosta4.5.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Työnantajat etsivät työnhakijassa erityisesti motivaatiota työtehtävää kohtaan, kertoo Duunitorin tuore tutkimus. Rekrytoinnin asiantuntija kertoo, miten työnhakija voi osoittaa motivaationsa työnhaussa.
Näin tekoäly vaikuttaa rekrytointiin – jakaa työnantajat kahteen leiriin: "täysin turha"19.4.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Onko työnhakijalla jatkossa vastassaan rekrytoijan sijasta robotti? Tuore tutkimus osoittaa, että alan ammattilaiset suhtautuvat aiheeseen ristiriitaisesti: vastustus ja tuki tekoälyn hyödyntämiselle rekrytoinneissa jakautuu lähes tasan kahteen leiriin. Asiantuntija kertoo, millaisia mahdollisuuksia tekoäly tarjoaa rekrytointialalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme