HUS

Tavallista korkeammasta verenpaineesta apua sydäninfarktipotilaille

Jaa
Uusi HUSissa tehty tutkimus osoittaa, että sydäninfarktin aiheuttaman sydämenpysähdyksen jälkeen potilaille pitäisi ehkä tavoitella tavanomaista korkeampaa verenpainetta.

Arvioiden mukaan Suomessa kuolee vuosittain jopa 10 000 henkilöä äkilliseen sydämenpysähdykseen, jonka tavallisin aiheuttaja on sydäninfarkti. Aikaisemmissa tutkimuksissa ei ole saatu tarkkaa tietoa siitä, mikä on potilaalle optimaalisin verenpaine sydäninfarktin jälkeen. Tutkimuksissa on kuitenkin selvinnyt, että verenpainetta nostavat lääkkeet suurentavat sepelvaltimovirtausta, mutta samalla mahdollisesti edesauttavat sydämen hapenkulutuksen nousua sekä rytmihäiriöitä.

“Joudumme alati miettimään sydänpotilaiden jatkohoitoa”, kommentoi osastonylilääkäri, professori Markus Skrifvars. Tutkimusryhmä teki potilaskohtaisen meta-analyysin henkilöistä, jotka olivat olleet mukana kahdessa hiljattain julkaistusta verenpainetavoitetutkimuksessa (COMACARE ja NEUROPROTECT).

Tutkimusryhmän tavoitteena oli selvittää sydänpysähdyksen jälkeistä sydänvaurion laajuutta, kun potilaille tavoiteltiin joko 65 mmHg:n tai 80–100 mmHg:n keskiverenpainetta. Sydänvaurion laajuutta tarkasteltiin merkkiaineita mittaamalla. Ensisijainen tutkimusmenetelmä oli potilaiden troponiinipitoisuuden mittaaminen verestä teho-hoidon aikana. Tutkimusartikkeli julkaistiin elokuussa arvostetussa JACC-julkaisussa (Journal of the American College of Cardiology).

Tutkimustulos helpottaa hoitopäätösten tekemistä

Tutkimuksessa 120 sydänpysähdyksen saaneesta potilaasta 58 satunnaistettiin ryhmään, jossa tavoitteena oli saavuttaa 80-100 mmHg keskiverenpaine. Näille potilaille annettiin enemmän noradrenaliinia ja dobutamiinia, jolloin heidän verenpaineensa oli merkittävästi korkeampi kuin toisen ryhmän. Tutkimuksen alkuvaiheessa hemodynamiikka ja sepelvaltimokuvauksen löydökset eivät eronneet kahden eri ryhmän välillä.

Potilasryhmiä vertailemalla korkeamman verenpaineen tavoittelu johti merkitsevästi pienempiin troponiinipitoisuuksiin. Tutkimuksessa todettiin, ettei verenpaineen nostaminen verenpainetta nostavalla lääkkeellä (vasopressorilla) ei lisännyt riskiä saada uutta sydämenpysähdystä tai eteisvärinää. Potilaiden selviämisessä tai neurologisessa toimintakyvyssä ei ollut ryhmien välillä tilastollisesti merkittävää eroa.

Tutkimus antaa lupaavaa näyttöä siitä, että sydäninfarktin aiheuttaman sydämen pysähdyksen jälkeen potilaille olisi suositeltavaa tavoitella tavanomaista korkeampaa keskiverenpainetta (80 - 100 mmHg) matalamman (65 - 70 mmHg) sijasta. Toki ennen, kun hoitokäytäntöjä muutetaan, tarvitaan suurempi tutkimus, jossa tavoitteena on potilaan toipuminen. 

“Tutkimustulos osoittaa, että verenpaineen nosto vaikuttaa olevan sydämelle turvallista. Tarvitaan pikaisesti suuri monikeskustutkimus aiheesta, koska optimaalisen verenpaineen määrittäminen on merkittävä osa sydänpysähdyspotilaan onnistunutta tehohoitoa”, Skrifvars mainitsee. 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye