Säteilyturvakeskus (STUK)

Tavoitteena saasteeton ja myrkytön ympäristö

Jaa

Säteilyturvakeskus osallistuu eurooppalaiseen yhteisprojektiin, jonka tavoitteena on yhdenmukaistaa ympäristösaasteiden mittaamista ja parantaa mittausvarmuutta. Lokakuun alussa alkaneen projektin nimi on Metrology for the harmonisation of Environmental Compass in Europe (MetroPOEM).

MetroPoem-projekti kestää kolme vuotta ja siihen osallistuu 22 eurooppalaista tutkimuslaitosta ja yliopistoa 13 eri maasta. Suomesta hankkeessa on Säteilyturvakeskuksen (STUK) lisäksi mukana Helsingin yliopisto.

Projektin perimäinen tavoite on parantaa mahdollisuuksia jäljittää ympäristöä likaavien aineiden ja saasteiden alkuperä. Tavoitteena on yhtenäistää radioaktiivisten alkuaine-isotooppien ja stabiilien eli ei-radioaktiivisten saastuttavien alkuaineiden mittausmenetelmiä.

Projektissa tuotetaan muun muassa radionuklidistandardeja ja vertailumateriaaleja, joita käytetään erilaisten massaspektrometristen sovellusten suorituskyvyn arviointiin. STUK osallistuu standardien ja vertailumateriaalien mittauksiin. Ylitarkastaja Meerit Kämäräinen STUKin Ympäristön säteilyvalvonta -osastosta toteaa, että massaspektrometrian kehitystyön lisäksi STUK saa käyttää projektissa radiokemiallista ja gammaspektrometristä osaamistaan.

Aineiden määrittämiseen käytetään kahta menetelmää. Radioaktiivisten aineiden määrittäminen tapahtuu niiden lähettämää säteilyä mittaamalla. Ei-radioaktiivisten aineiden määrittäminen taas tapahtuu massaspektrometrian avulla. Kun saastuttavat radioaktiiviset aineet ovat hyvin pitkäikäisiä, massaspektrometria astuu kuvaan myös niiden määrittämisessä.

Meerit Kämäräisen mukaan näiden kahden menetelmän antamien tulosten yhteensovittaminen ei ole yksinkertaista, mutta jos menetelmien välissä olevaa kuilua saadaan kavennettua, saasteiden jäljitettävyys paranee. Tavoitteena on, että saadaan entistä luotettavampia mittaustuloksia entistä pienemmistä pitoisuuksista käyttämällä yleisesti käytössä olevia massaspektrometrejä. Meerit Kämäräinen uskoo myös, että hankkeen lopussa käytössä on yhdenmukainen mittaamista selkeyttävä ohjeistus.

MetroPOEM-projekti tukee Euroopan Unionin Green Deal  -ohjelmaa, jonka tavoitteena on saasteeton ja myrkytön ympäristö.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Meerit Kämäräinen puh. (09) 759 88 534
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Jokiniemenkuja 1
01370 Vantaa

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. STUKissa oli vuoden 2022 alussa yhteensä 336 työntekijää.


Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser. I början av 2022 hade STUK sammanlagt 336 anställda.

Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation. At the beginning of 2022 STUK had 336 employees.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Giving a green light to the continued operation of the Loviisa nuclear power plant26.1.2023 10:15:00 EET | Press release

In its statement submitted to the Ministry of Economic Affairs and Employment, the Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) states that the licence-holder of the Loviisa nuclear power plant, Fortum Power and Heat Oy, has demonstrated that it is able to continue operating both units of the Loviisa nuclear power plant safely even after the expiry of the current licence period.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme