Kiinteistöliitto Uusimaa ry

Täydennysrakentaminen Helsingissä ei kasva nykytoimin

Jaa

Helsingin kaupunki valmistelee parhaillaan Asumisen ja maankäytön tulevaisuus 2020 -ohjelmaa. Sen yhtenä keskeisenä tavoitteena on lisätä täydennysrakentamista taloyhtiöiden hallitsemilla tonteilla. Jopa 50 % tulevasta asuntotuotannosta on kaavailtu tehtäväksi näille jo asuinkäytössä oleville tonteille. Hankkeita ei tähän mennessä ole saatu riittävästi liikkeelle, koska taloyhtiöt eivät ole kokeneet niitä kannattaviksi.

Täydennysrakentamista estävät liian pienet korvaukset täydennysrakentamisoikeuden luovuttamisesta ja kaavavaatimukset autopaikkojen määrästä. Näiden takia taloyhtiöt kokevat, että on järkevämpää pitää koko tontti omassa hallinnassaan.

”Yli 5 000 jäsentaloyhtiötämme sijaitsee Helsingissä ja näistä noin 75 % yhtiön omalla tontilla. Kaupungin tulisi nykyistä paremmin nähdä täydennysrakentamisen pitkän ajan taloudellinen hyöty ja jakaa sitä riittävästi tontin osasta luopuvalle taloyhtiölle. ” toteaa Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä.

Pysäköintiratkaisujen löytäminen useamman tontin laajempana kokonaisuutena vapauttaisi paljon lisärakennuskohteita hyvillä sijainneilla. Tonttien lisärakennushankkeissa vaaditaan tyypillisesti myös lisää pysäköintipaikkoja, joita tonttitehokkuuden kasvaessa joudutaan usein toteuttamaan pysäköintihallina, -luolana tai muunlaisena kalliina rakentamisena. Yksittäisen pysäköintipaikan hinta nousee erityisesti pienissä yksiköissä.

”Koska tonttikohtaiset rakenteelliset pysäköinnit ovat yksikköhinnaltaan hyvin kalliita, ne vievät herkästi pohjan koko hankkeelta. Kaupunki pystyisi merkittävästi edistämään täydennyshankkeita ottamalla isomman roolin alueellisten pysäköintiratkaisujen kehittäjänä”, Heikkilä jatkaa.

Täydennysrakentamishanke voi olla taloyhtiön kannalta kannattava tai kannattamaton. Kannattavuuteen vaikuttavat:

-       positiivisesti: rakennusoikeuden arvo ja lisärakennusoikeuden määrä

-       negatiivisesti: autopaikkavelvoite (hinta, määrä / autopaikkanormi)

-       positiivisesti tai negatiivisesti: omistustontilla maankäyttömaksu ja vuokratontilla tontin vuokra, täydennysrakentamiskorvaus sekä oikea tilinpäätössuunnittelu/verotus

Laajempi artikkeli aiheesta on julkaistu Kiinteistölehti Uusimaassa 3/2020.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Mika Heikkilä, gsm 050 591 0995

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistöliitto Uusimaa ry
Kiinteistöliitto Uusimaa ry
Annankatu 24, 4.krs
00100 HELSINKI

(09) 1667 6761http://www.ukl.fi

Kiinteistöliitto Uusimaa on Suomen Kiinteistöliiton suurin alueellinen jäsenyhdistys. Toimintamme on alkanut jo vuonna 1933. Toimistomme palvelee 16 asiantuntijan voimin 11 800 jäsentaloyhtiön hallituksia ja isännöitsijöitä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto Uusimaa ry

Taloyhtiö, naapurisopu ja turvallisuus uuden vuoden juhlinnassa30.12.2020 11:10:02 EETTiedote

Varsinkin tänä vuonna moni odottaa vuoden vaihtumista. Vuoden 2021 toivotaan tarkoittavan paluuta kohti ”normaalia” elämää. Erityisesti tiheästi asutuilla kaupunkialueilla on syytä muistaa, että lain mukaan ilotulitteiden käyttäjä vastaa niiden turvallisesta käytöstä. Henkilö- ja omaisuusvahinkojen vaaraa ei saa aiheuttaa. Rakettien ampuminen taloyhtiön pihalla ei yleensä onnistu turvallisesti ja siksi se ei ole suositeltavaa.

Asuminen Helsingissä kallistuu hurjaa vauhtia10.9.2020 13:06:33 EESTTiedote

Helsinki on ylivoimainen ykkönen 5 vuoden kustannusnousujen tarkastelussa. Kiinteistöverot ja muut kuntakohtaisesti määrittyvät asuinkiinteistön maksut nousivat 2015-2020 yhteensä 18,1 %. Kustannusten kasvu on ylivoimaisesti suurin jo muutenkin kalliissa Helsingissä. Suurista kaupungeista seuraavaksi eniten asuminen kallistui Espoossa 12,0 %:n nousulla. Vantaalla kustannusten nousu jäi 6 %:iin eli alle maan keskiarvon, joka oli 7,2 %.

Taloyhtiön yhtiökokoukset turvallisesti myös korona-aikaan – käytännön vinkit17.8.2020 10:02:16 EESTTiedote

Jo keväällä voimaan astunut koronasta johtuva poikkeuslaki on mahdollistanut yhtiökokouksen siirtämisen aina syyskuun loppuun asti. Uudellamaalla on moni taloyhtiö lykännyt kokousta, joten nyt syksyn saapuessa on tulossa mittava määrä eri tavoin järjestettyjä yhtiökokouksia. ”Yhtiökokousaihe alkaa näkymään myös yhdistyksen puhelinneuvontaan tulevissa kysymyksissä”, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies Katriina Sarekoski.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme