Tehtaalla kaksi työtapaturmaa – sakkoja puuteollisuusyritykselle ja vuokrayritykselle
Käräjäoikeus tuomitsi puutuotteita valmistavan Kannonpuu Oy:n työturvallisuusrikoksista 15 000 euron yhteisösakkoon ja yrityksen toimitusjohtajan kahdesta työturvallisuusrikoksesta sekä vammantuottamuksesta yhteensä 45 päiväsakon sakkorangaistukseen. Lisäksi yritys velvoitettiin maksamaan vahingoittuneelle työntekijälle korvaus kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta ja psyykkisestä tilapäisestä haitasta sekä oikeudenkäyntikulut lainmukaisine viivästyskorkoineen. Samalla käräjäoikeus tuomitsi yrityksen työnjohtajana toimineen työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta 20 päiväsakon sakkorangaistukseen. Myös työnjohtajan sijaisen katsottiin syyllistyneen työturvallisuusrikokseen, mutta hänelle ei tuomittu rangaistusta.
Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi alaikäisen vuokratyöntekijän palkanneen vuokraajayrityksen OivaTyö Oy:n 5 000 euron yhteisösakkoon sekä yrityksen toimitusjohtajan nuorten työntekijöiden suojelusäännösten rikkomisesta ja työturvallisuusrikoksesta 30 päiväsakon sakkorangaistukseen.
Käsi osui sirkkeliin ensimmäisenä työpäivänä
Heinäkuussa 2019 tapahtuneessa tapaturmassa työntekijä oli ollut tyhjentämässä tapituskoneen sirkkelin terän alapuolella olevaa astiaa, kun hänen kätensä osui pyörivään terään. Tapaturman seurauksena työntekijän käsi vahingoittui. Työntekijä oli tapaturman sattuessa ensimmäistä päivää töissä.
Käräjäoikeus totesi, että kyseessä olevalla laitteella ei ole ollut teräjarrua. Lisäksi terä on ollut suojaamatta, koska alkuperäinen teräsuoja on poistettu ja vaara-alueelle on päässyt portista, jossa ei ole ollut aikalukkoa. Käräjäoikeuden mukaan perehdytys on ollut puutteellista ja asiassa ei ole myöskään ilmennyt, että työntekijä olisi toiminut ohjeistuksen vastaisesti. Tapaturman jälkeen laitteeseen on tehty teknisiä muutoksia, muun muassa porttiin on asennettu aikalukko ja terä koteloitu.
Alaikäinen vuokratyöntekijä loukkaantui työskennellessään katkaisusahalla
Kesäkuussa 2021 tapahtuneessa tapaturmassa alaikäinen kesätyöntekijä työskenteli katkaisusahalla. Hän seisoi sahan vieressä, syötti käsillään puunkappaleita sahaan ja laukaisi terän jalkapolkimella. Työntekijän kädet joutuivat vaara-alueelle, ja sahan tehtyä työstöliikkeen työntekijä loukkaantui. Työntekijä oli tapaturman sattuessa toista päivää töissä.
Käräjäoikeus totesi, että katkaisusahaa on ollut mahdollista käyttää siten, että työntekijän kädet ovat laitteen vaara-alueella. Tapaturman jälkeen katkaisusahaan on tehty teknisiä muutoksia, kuten kahdella kädellä käytettävä ohjainlaite jalkapolkimen sijaan. Käräjäoikeuden mukaan tapaturma olisi ollut estettävissä teknisin keinoin. Lisäksi perehdyttämisessä ja työtapojen valvonnassa oli ollut puutteita.
Loukkaantunut työntekijä oli henkilöstövuokrausyrityksen palveluksessa. Käräjäoikeus katsoi, että henkilöstövuokrausyritys oli muun muassa laiminlyönyt varmistaa, että työntekijä sijoitetaan hänen ammattitaitoaan ja kokemustaan vastaavaan työhön, ja että työtehtävät eivät aiheuta erityistä tapaturman vaaraa. Lisäksi yritys ei ollut tehnyt työsuojeluviranomaiselle ilmoitusta nuoren työntekijän käyttämisestä vaaralliseen työhön.
Vastaajat kiistivät syyllisyytensä kummassakin tapauksessa.
Tapaturmat on estettävä ensisijaisesti teknisin ratkaisuin
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa käräjäoikeuden tuomiosta ilmenevää turvallisen tekniikan periaatetta. Teknisin ratkaisuin tulee huolehtia, ettei työntekijän ulottumisalueella ole vaarallisia kohteita. Työnantajalla on lisäksi velvollisuus valvoa, että oikeita ja turvallisia työtapoja noudatetaan, antaa riittävä opetus ja ohjaus työntekijöille sekä noudattaa nuoria työntekijöitä koskevia säännöksiä.
Keski-Suomen käräjäoikeuden asia numero R 21/2085. Tuomio ei ole lainvoimainen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lakimies Lassi Anttila, 0295 018 189, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pirkanmaan hyvinvointialueelle huomautus hammashoitojonoista4.7.2025 11:49:27 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueella on puutteita kiireettömän suun terveydenhuollon hoitoon pääsyssä. Hoitoon pääsy ei toteudu lain vaatimusten edellyttämällä tavalla hyvinvointialueen omavalvonnallisista toimenpiteistä huolimatta. Lähes 7700 tamperelaista odotti hammaslääkärin vastaanotolle pääsyä yli kuusi kuukautta helmikuussa 2025.
Pudasjärven kaupungin varhaiskasvatuksen järjestämisessä puutteita3.7.2025 12:53:12 EEST | Tiedote
Pudasjärven kaupunki on rajoittanut lasten subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti kaupungin huomiota asiaan.
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme