Tekniikan akateemiset - TEK

Tekniikan alan yliopistokoulutus ei vastaa riittävästi ympäristöhaasteisiin

Jaa

Edeltävät sukupolvet jättävät lapsille perinnöksi ilmastokriisin. Olisi kohtuullista antaa heille myös mahdollisimman hyvät välineet sen torjumiseksi, sanoo TEKin Jari Jokinen.

Jari Jokinen puhumassa Otaniemen Design Factoryssa 15.3.
Jari Jokinen puhumassa Otaniemen Design Factoryssa 15.3.

Samaan aikaan kun koululaiset osoittivat huoltaan ilmastolakolla, pohdittiin Espoon Otaniemessä insinöörikunnan roolia ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa.

– Edeltävät sukupolvet jättävät lapsille perinnöksi ilmastokriisin. Olisi kohtuullista antaa heille myös mahdollisimman hyvät välineet sen torjumiseksi. Laadukas tekniikan alan koulutus, johon liittyy vahvasti kestävän kehityksen osaaminen, on sellainen väline. Tekniikan ammattikunta on tärkeässä roolissa, kun suuria ympäristöongelmia ratkaistaan, sanoi Tekniikan akateemiset TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen.

Tänään julkistettu TEKin ja tekniikan alan yliopistojen vuosittainen kyselytutkimus tuottaa tietoa vastavalmistuneiden diplomi-insinöörien ja arkkitehtien koulutuksesta ja osaamisesta. Vastavalmistuneet työllistyvät erittäin hyvin ja peräti 93 prosenttia heistä valitsisi uudestaan tekniikan yliopistokoulutuksen. Opinnot valmistavat hyvin työelämään, mutta kestävän kehityksen osaamisessa on toivomisen varaa.

– Koululaisten ilmastolakko ja tuore nuorisobarometri osoittavat, että lasten ja nuorten huoli on todellinen. Moni maailman tilasta huolestunut nuori valitsee tekniikan opiskelualakseen voidakseen ratkaista näitä ongelmia. He myös vaativat, että opinnot antavat heille tähän valmiudet. Kestävän kehityksen teemoja löytyy jo jokaisen yliopiston strategiasta. Näiden asioiden täytyy näkyä aidosti koulutuksen sisältönä ja realisoitua kestävän kehityksen osaamisen kehittymisenä, Jokinen sanoo.

Rohkaiseva esimerkki on Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT, joka valitsi viisi vuotta sitten strategiansa kärkeen ympäristöhaasteisiin vastaamisen ja puhtaan energian. Tutkimuksen mukaan Lappeenrannasta valmistuneilla kestävän kehityksen osaamista kehittyi opinnossa eniten.

Lisätietoja: Jari Jokinen, toiminnanjohtaja, 040 091 4839

Lisätietoa tutkimustuloksista: Arttu Piri, analyytikko, 050 300 2242

Avainsanat

Kuvat

Jari Jokinen puhumassa Otaniemen Design Factoryssa 15.3.
Jari Jokinen puhumassa Otaniemen Design Factoryssa 15.3.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tekniikan akateemiset - TEK
Tekniikan akateemiset - TEK
Ratavartijankatu 2
00520 HELSINKI

09 229 121http://www.tek.fi

Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. 70 000 jäsenellään TEK on yksi Akavan suurimmista jäsenliitoista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme