Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Telakoilla työskentelevillä on oltava veronumero heinäkuusta alkaen

Jaa

Pakollisen veronumeron käyttö laajenee rakennustyömailta telakoille. Laivanrakennustelakoilla työskentelevällä tulee olla veronumerorekisteriin merkitty veronumero 1.7.2022 alkaen. Lisäksi hänellä on oltava kuvallinen tunnistekortti, kun hän liikkuu telakka-alueella.

Veronumeromenettelyn tavoitteena on torjua harmaata taloutta. Rakennusalalla veronumero on ollut pakollinen vuodesta 2012.

Veronumero on hankittava ennen työn aloittamista

Työntekijän tulee olla veronumerorekisterissä ennen työnteon alkua. Veronumero on merkittävä kuvalliseen tunnistekorttiin. Tunnistekortin on oltava yhteisellä työpaikalla työskentelevällä henkilöllä näkyvillä, kun hän liikkuu työmaalla tai telakka-alueella.

Telakka-alueella työskentelevien ulkomaisten työntekijöiden, jotka eivät ole ennestään Verohallinnon asiakasrekisterissä, tulee hakea ennen työskentelyn aloittamista suomalainen henkilötunnus henkilökohtaisesti verotoimistosta. Suomalainen henkilötunnus on edellytys veronumeron antamiselle ja veronumerorekisteriin merkitsemiselle. Työntekijä tai työnantaja voi merkitä veronumerorekisteriin laivanrakennusalan työntekijänä OmaVerossa tai pyytää merkintää soittamalla Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 070.

Veronumerorekisterin avulla valvotaan rakennusalalla ja telakka-alueella toimivien henkilöiden henkilötunnisteen oikeellisuutta sekä työnantajan ja työntekijän verotukseen liittyviä velvollisuuksia.

Muutos tehostaa valvontaa

Työsuojeluviranomainen valvoo työpaikkatarkastuksilla, että telakoilla työskentelevät käyttävät kuvallista tunnistekorttia ja että pääasiallista määräysvaltaa käyttävä työnantaja pitää telakka-alueella työskentelevistä ajantasaista luetteloa.

Veronumeron käytön laajeneminen telakoille edistää työsuojeluviranomaisten toimintaedellytyksiä erityisesti ulkomaalais- ja tilaajavastuuvalvonnassa. Se parantaa viranomaisen mahdollisuuksia selvittää todellisia sopimusketjuja, yritysten välisiä sopimussuhteita ja ulkomaalaisten työntekijöiden työnantajia telakoilla.

Veronumerosta lisätietoa verkossa

Työsuojeluviranomaisten ja Verohallinnon järjestämän verkkoseminaarin tallenne: Veronumeroinfo telakka-alalle, 8.6.2022

Hallituksen esitys eduskunnalle veronumeromenettelyn laajentamisesta ja laiksi verontilityslain 13 §:n muuttamisesta. Valtioneuvosto.fi

Henkilötunniste ja veronumero. Tyosuojelu.fi

Veronumero - vero.fi

Rakennustyömaalle tai telakalle - työntekijän toimintaohjeet - vero.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Anu Ikonen, 0295 018 143, etunimi.sukunimi@avi.fi
Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Ylitarkastaja Tommi Lehtinen, 0295 130 162, etunimi.sukunimi@vero.fi
Asiakkuusyksikkö, Verohallinto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kutsu verkkoseminaariin: Vaihteleva työaika 1.9.2022 klo 11–1216.8.2022 07:05:00 EEST | Kutsu

Vaihteleva työaika tarkoittaa nollatuntisopimusta, töihin kutsumista tarvittaessa tai työaikaa, joka vaihtelee esimerkiksi välillä 10–30 tuntia viikossa. Vaihtelevaa työaikaa koskeva lainsäädäntö muuttui 1.8.2022. Työsuojeluhallinto järjestää 1.9.2022 klo 11–12 maksuttoman verkkoseminaarin, jossa käsitellään sekä uutta että aiemmin voimassa ollutta lainsäädäntöä koskien vaihtelevaa työaikaa. Tilaisuus on tarkoitettu sekä työntekijöille että työnantajille ja heidän edustajilleen.

Informaatiovaikuttamiseen vastaaminen vaatii kriisinkestävyyttä vahvistavia tekoja ja viestintää - Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui12.8.2022 15:31:41 EEST | Tiedote

Informaatiovaikuttamisen tavoitteena on heikentää turvallisuuden tunnetta sekä aiheuttaa epävarmuutta ja pelkoa. Suojautumiseen tarvitaan henkistä kriisinkestävyyttä vahvistavia tekoja ja vahvaa viestintää. Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui luomaan yhteistä tilannekuvaa alueeltaan. Kokouksen pääteemana oli informaatiovaikuttaminen ja siihen vastaaminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme