Työeläkevakuuttajat Tela

Telan Siimes: Väestörakenteen murros haastaa Suomea ja koko Eurooppa

Jaa
Suomessa on viime viikkoina keskusteltu aktiivisesti syntyvyyden laskusta ja sen vaikutuksista suomalaiselle hyvinvointiyhteiskunnalle ja työeläkkeiden rahoitukselle. Väestörakenteen murros asettaa isoja haasteita myös EU:n tulevaisuudelle.

- Väestöpolitiikasta pitää käydä aktiivista keskustelua koko Euroopassa. Väestörakenteeseen vaikuttavat syntyvyys, maahanmuutto ja kuolleisuus, jotka kaikki ovat tällä hetkellä jäsenmaiden yhteisiä suuria haasteita, sanoo Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes. 

Siimes puhui tänään Helsingissä Telan järjestämässä EU:n tulevaisuutta käsittelevässä seminaarissa. 

- Tulevilla kotimaan ja EU:n päättäjillä on käsissään avaimet huolehtia työikäisen väestön määrän kasvusta koko unionin alueella. Nyt on oikea aika keskustella, miten viisaimmin tuetaan esimerkiksi syntyvyyttä ja työperäistä maahanmuuttoa. Vaikutuksia saadaan aikaan hitaasti, ja siksi ratkaisuja on pohdittava ajoissa. 

Siimes korostaa, että syntyvyyden parantamiseenkin on mahdollista löytää keinoja, vaikka perheen perustaminen onkin ihmisten oma, ei valtion päätettävissä oleva asia. 

- Työn ja perhe-elämän yhteensovittamisella sekä nuorten naisten asemalla työelämässä on iso merkitys. Hoivavastuu lapsesta jatkuu vauva-ajan jälkeenkin vielä pitkään samaan aikaan, kun tehdään aktiivisesti töitä. Siihen elämänvaiheeseen tarvitaan joustoja.  

Syntyvyyden rinnalla tarvitaan myös työperäisen maahanmuuton vahvistamista. Jos syntyvyys jäisi nykyiselle tasolleen myös jatkossa, Suomen väestömäärä alkaisi pienentyä 2030-luvun puolivälissä. Eläketurvakeskuksen arvion mukaan noin 6000-7000 hengen kasvu Suomen vuotuisessa nettomaahanmuutossa paikkaisi laskeneen syntyvyyden vaikutukset työeläkejärjestelmässä, jos syntyvyys pysyisi nykyisellä alhaisella tasollaan myös tulevaisuudessa. 

- Yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua työperäisen maahanmuuton lisäämiseksi tuskin on, vaan monenlaisia ratkaisuja kaivataan. Esimerkiksi korkeakouluista valmistuneiden ulkomaisten opiskelijoiden kiinnittymistä ja pysymistä Suomessa pitäisi edistää. Myös työperäiseen maahanmuuttoon liittyviä käytäntöjä olisi hyvä helpottaa. 

Siimes korostaa, että tulevien eläkkeiden rahoitukseen ja kustannuksiin vaikuttaa paljon myös se, miten työllisyys, osaaminen ja tuottavuus sekä työhön osallistuminen kehittyvät Suomessa lähivuosina ja vuosikymmeninä.  

- Tuleville sukupolville ei saa sysätä liian suurta taakkaa työeläkkeiden ja muun hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamisesta. Siksi talouskasvuun ja kaikenlaisen työhön osallistumisen lisäämiseen pitää tähdätä aktiivisesti jo seuraavalla vaalikaudella, Siimes sanoo. 

Siimes toimii STM:n ja OKM:n asettaman lapsistrategiaa valmistelevan ohjausryhmän puheenjohtajana. Strategian tavoitteena on lapsi – ja perheystävällisemmän yhteiskunnan rakentaminen. Tela on mukana myös Väestöliiton uuden perhepoliittisen ohjelman valmistelussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työeläkevakuuttajat Tela
Salomonkatu 17 B
00100 Helsinki

https://www.tela.fi/

Minne menet EU? -seminaari 5.2. kello 9.15-11.30 keskustakirjasto Oodissa, monitoimisali Maijansalissa (Töölönlahdenkatu 4, Helsinki.)

Seminaarin ohjelma

Seminaarissa julkaistaan 3 kysymystä EU:n tulevaisuudesta -lehti, joka syventää seminaarin aiheita Lehdessä käsitellään väestönkasvua, Euroalueen vakautta ja ilmastonmuutosta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkevakuuttajat Tela

Valtaosa työeläkevaroista on sijoitettu vastuullisesti, kertoo kansainvälisiä sitoumuksia seuraava Telan analyysi – mukana uusi mittari22.4.2024 12:39:37 EEST | Tiedote

Työeläkevakuuttajat Telan tuoreen analyysin mukaan valtaosa suomalaisten työeläkevaroista on sijoitettu vastuullisesti. Analyysi tarkastelee vastuullista sijoittamista erilaisten kansainvälisten sitoumusten kautta. Suurin osa 251 miljardin sijoitusvaroista on mukana edistämässä vastuullisen sijoittamisen yhteistyöhankkeita.

Matkalla eläkeuudistukseen18.4.2024 07:08:00 EEST | Blogi

Pääministeri Petteri Orpon hallitus ei puuttunut kehysriihessä työeläkejärjestelmän rakenteisiin, kuten esimerkiksi jäädyttänyt työeläkeindeksiä tai nostanut eläkeikää. Tämä oli hyvä uutinen, sillä kauempana eläketurvan horisontissa siintää haasteita, joiden ratkaisut vaativat pitkäjänteistä kehittämistä. Mikäli järjestelmän rakenteisiin olisi puututtu kehysriihessä, se olisi voinut häiritä käynnissä olevia neuvotteluja seuraavasta eläkeuudistuksesta.

Indeksileikkausten vaikutukset ovat monimutkaisemmat kuin miltä ne näyttävät10.4.2024 15:54:59 EEST | Artikkeli

Hallituksen kehysriihen alla vahvasti esiin nousseet työeläkkeiden indeksileikkaukset voivat uhata työeläkejärjestelmän pitkäaikaista ja harkittua kehittämistä. Ne saattavat näyttää sukupolvinäkökulmasta oikeudenmukaisilta, mutta todellisuudessa ne kohtelisivat eri ikäluokkia hyvin sattumanvaraisesti. Pitkällä aikavälillä leikkausten eläkkeeseen tuoma lovi voi olla merkittävästi suurempi kuin ensinäkemältä voisi kuvitella.

Kehysriihen indeksileikkausten sietämätön keveys9.4.2024 14:38:58 EEST | Blogi

Kehysriihen ympärillä vellovassa eläkekeskustelussa menevät sekaisin lyhyen aikavälin ja pitkän aikavälin uudistaminen. Hallitus on antanut työmarkkinaosapuolille tehtävän neuvotella pitkäjänteisestä eläkeuudistuksesta, jota ei kannattaisi nyt häiritä. Indeksileikkauksia pidetään usein helppoina ja nopeina keinoina julkisen talouden tasapainottamiseen, vaikka tämä ei ole ongelmatonta. Sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden kysymystä ei myöskään voi typistää pelkästään eläkkeiden indeksileikkauksiin.

Salaisuuksien jäljillä -sarja: Juho Saari ja eläkeuudistus – entä jos sukupolvi erottaa enemmän kuin yhdistää?20.3.2024 09:37:29 EET | Uutinen

Työeläkevakuuttajat Telan Salaisuuksien jäljillä -videosarjan uusi jakso pureutuu sukupolvien väliseen oikeudenmukaisuuteen, jonka nimissä on perusteltu tekeillä olevaa eläkeuudistusta. Mutta mitä sillä oikein tarkoitetaan, kun sukupolvien sisällä erot ovat jopa merkittävämmät kuin niiden välillä? Eri sukupolvien yhteiskunnalle maksamien maksujen ja siitä saatujen kokonaishyötyjen vertailu ei ole yksinkertaista, sanoo sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari Telan Janne Pelkosen haastattelussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye