Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti

TelepART-liikkuvuustuki laajenee tieteentekijöiden haettavaksi

Jaa
Myös tutkijat voivat nyt hakea tukea, joka on edistänyt suomalaisten esiintyvien taiteilijoiden liikkuvuutta jo viiden vuoden ajan.

TelepART on Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien jatkuvasti haettavissa oleva liikkuvuusohjelma esiintyville taiteilijoille Suomen ja kohdemaiden välillä. Vuodesta 2016 toiminut TelepART-ohjelma laajenee nyt myös tieteeseen. TelepART-tiede on tarkoitettu uransa alku- ja keskivaiheilla oleville tutkijoille. Sitä voi hakea ulkomaille suuntautuvien työmatkojen matka- ja majoituskulujen kattamiseen.

“TelepART-tiede tuo nyt tutkijoidenkin ulottuville rahoitusmuodon, jonka hakuaikataulut joustavat rahoitustarpeiden mukaan. Tällainen rahoitus vahvistaa erityisesti nuorempien tutkijoiden mahdollisuuksia kansainväliseen liikkuvuuteen. Konferenssimatkojen lisäksi toivon TelepART-tieteen edesauttavan tutkimusyhteistyötä”, sanoo Suomen Lähi-idän instituutin johtaja Irina Piippo.

Tukea voivat hakea suomalaisissa yliopistoissa tai tutkimuslaitoksissa työskentelevät tutkijat kaikilta tieteenaloilta. Hakijalla on oltava aktiivinen rooli esimerkiksi puhujana tapahtumassa, jota varten hakee tukea. Tukisumma on maksimissaan tuhat euroa.

“TelepART on kenties Suomen ketterin tukimuoto. Verkkopohjainen haku on jatkuva, ja hakija saa tukipäätöksen aina kahden viikon sisällä. Tämä mahdollistaa tarttumisen kansainvälisiin työtilaisuuksiin, jotka aukenevat usein lyhyellä varoitusajalla”, sanoo Suomen Lontoon-instituutin johtaja Emilie Gardberg.

TelepART-ohjelma toimii 11 kulttuuri- ja tiedeinstituutin koordinoimana 37 kohdemaassa. Ohjelmaa rahoittavat Jenny ja Antti Wihurin säätiö sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö.

TelepARTin aloitti Suomen Benelux-instituutti reaktiona kyselyyn, jonka se teetti suomalaisten esittävien taiteiden kansainvälistymisen esteistä Benelux-maissa. Vastauksista kävi ilmi, että alueen tapahtumajärjestäjät pitivät suurimpana haasteena suomalaisten esiintyjien matka- ja majoituskulujen kattamista. Toisin sanoen Suomen maantieteellinen etäisyys oli merkittävä este kansainvälisten työtilaisuuksien toteutumiselle.

“On todella hienoa, että yhden instituutin tarpeesta lähtenyt ohjelma toimii nyt satojen esiintymisten mahdollistajana instituuttiverkoston kautta. Tuki palvelee niin suomalaisia taiteilijoita, paikallisia taideorganisaatioita kuin Suomeen esiintymään lähteviä ulkomaalaisia taiteilijoita. Kansainvälisten verkostojen kasvu ohjelman kautta on ollut huimaa!”, sanoo Suomen Benelux-instituutin johtaja Kati Laakso.

Viiden toimintavuotensa aikana TelepART on vahvistanut poikkeuksellisen tehokkaasti suomalaisen taiteilijoiden kansainvälistä verkostoitumista ja urakehitystä. Instituuttien seurannan mukaan TelepARTin kautta myönnetty tukipanos on nelinkertaistunut suomalaisten taiteilijoiden esiintymispalkkioissa ja uusissa työtilaisuuksissa kohdealueilla.

"TelepART on muutamassa vuodessa osoittanut, että ammattilaisten urakehitystä ja tilaisuuksia verkottua kansainvälisesti on mahdollista edistää verrattain pienellä taloudellisella panostuksella. Tuen vaikutukset ovat taiteen, kulttuurin ja tieteen saralla kauaskantoisia ja erittäin merkittäviä”, Suomen Saksan-instituutin johtaja Laura Hirvi toteaa.

Instituutit seuraavat koronavirukseen liittyviä matkustusrajoituksia ja suosituksia, eikä tukea voida myöntää niiden vastaisesti. 

Yhteyshenkilöt

Haastattelupyynnöt: Emilie Gardberg, Suomen Lontoon-instituutin johtaja, emilie.gardberg@fininst.uk, +44 7714768932

Tietoja julkaisijasta

Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti
Unit 1, 3 York Way
N1C 4AE London

(+44) 020 3764 5090http://www.fininst.uk/

Suomen Lontoon-instituutti on suomalaisen kulttuurin ja yhteiskunnan asiantuntija Britanniassa ja Irlannissa. Instituutti tukee suomalaisten taiteilijoiden ja asiantuntijoiden liikkuvuutta, tuottaa tapahtumia ja antaa asiantuntija-apua. Suomen Lontoon-instituutti aloitti toimintansa vuonna 1991 ja on yksityinen, säätiöpohjainen organisaatio. Toimintaa rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti

A I S T I T / coming to our senses bjuder in att utforska komplexiteten i våra sinnesförnimmelser med utställningar i fem europeiska städer under 2021–2022.28.1.2021 11:00:00 EET | Tiedote

Finlands kulturinstitut i Beneluxländerna, Frankrike, Tyskland samt Storbritannien och Irland kan härmed stolt presentera ett projekt där de har bjudit in bildkonstnären Hans Rosenström och kuratorn och koreografen Satu Herrala för att reflektera kring ämnet sinnen (”aistit” på finska) och deras fysiska, politiska och tekniska dimensioner i dag. Genom att föra samman ett flertal bild- och scenkonstnärer från olika geografiska områden presenterar A I S T I T / coming to our senses en bräcklig men sammankopplad värld full av nyanser.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye