Kemianteollisuus ry

Teollisuusliitolta täydellistä välinpitämättömyyttä

Jaa
Tilanteessa, jossa sovittelussa on edetty etanan vauhtia, Teollisuusliitto ilmoittaa jälleen uusista työtaistelutoimista kemianteollisuuteen. Uudet ilmoitukset lakonuhista on annettu tänään klo 13, kun kemianteollisuuden sovittelua oli sovittu jatkettavan tänään klo 14. Menettely lähinnä hämmentää ja tyrmistyttää.

Uudet lakkoilmoitukset on annettu tilanteessa, jossa Teollisuusliitto on teknologiateollisuuden työriidan osalta  27.1. hylännyt sovintoesityksen. Sovintoesityksessä palkkoja olisi korotettu enemmän kuin millään kierroksella yli 10 vuoteen. Ensimmäinen työtaisteluiden aalto uhkaa alkaa kemianteollisuudessa huomenna 1.2. ja kestää 3.2. asti.

Teollisuusliiton tänään ilmoittamat lakonuhat koskevat kuutta yritystä ja ajoittuvat ajalle 15.–17.2. Tämän lisäksi ilmoitettiin ylityökiellosta ajalle 11.2.–17.2. Teollisuusliiton aiemmat lakonuhat on ilmoitettu 1.2.–3.2. väliselle ajalle sekä 8.2.–10.2. väliselle ajalle. Lakoista ensimmäinen voi alkaa siis huomenna. Lisäksi Ammattiliitto Pro ilmoitti lakonuhista kemianteollisuuteen 13.2.–15.2. väliselle ajalle. Kaiken kaikkiaan lakonuhkien piirissä on tällä hetkellä kemianteollisuudessa ja muoviteollisuudessa yhteensä 20 yritystä, noin 4 400 työntekijää ja 1 935 toimihenkilöä.

Lakkotoimet osuvat tilanteeseen, jossa Suomeen odotetaan taantumaa ja työllistämisodotukset laskevat. Kemianteollisuuden osalta Elinkeinoelämän tuoreen suhdannebarometrin tiedot osoittavat, että yritysten kilpailuasema on heikentynyt voimakkaasti EU-maihin ja EU:n ulkopuolisiin maihin verrattuna.

Tämän ohella kemianteollisuuden yritykset ennakoivat myyntihintojen ja kannattavuuden laskevan. Investointinäkymät ovat heikentyneet. Yrityksillä on pulaa kysynnästä, ja 60 prosenttia alan yrityksistä kertoo vientimäärien tippuneen viime vuoden tilanteesta.

Erityisen kiperä tilanne on pienillä ja keskisuurilla yrityksillä, joiden mahdollisuudet siirtää kohonneita kustannuksia eteenpäin ovat olleet vajavaiset. Sama tilanne koskee muoviteollisuutta, joka on työntekijämäärältään kemianteollisuuden suurin alatoimiala. Kaiken kaikkiaan 44 prosenttia kemianteollisuuden noin 35 000 työntekijästä, toimihenkilöstä ja ylemmästä toimihenkilöstä saa elantonsa pienistä ja keskisuurista yrityksistä.

Mitä pidempään palkankorotuksista riidellään ja yrityksille aiheutetaan vahinkoja, sen pienemmäksi käy myös palkanmaksuvara. Lisäksi palkankorotusten ajankohta vain siirtyy. Tilanteesta kärsivät kaikki.

Palkankorotusratkaisun sovittelussa tarvitaan nyt realistista, yritysten tilanteet huomioivaa otetta sekä rakentavaa lähestymistapaa ratkaisun löytymiseksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kemianteollisuus ry
Kemianteollisuus ry
Eteläranta 10 / PL 4
00131 Helsinki

https://www.kemianteollisuus.fi

Twitter: @Kemianteollisuu
Linkedin: http://linkd.in/1g4vUbs
Tilaa uutiskirje: http://bit.ly/1Mk0cTq

Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on toimialan kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten edistäminen Suomessa. Kemianteollisuus ry:llä on lähes 400 jäsenyritystä sekä 14 jäsen- ja yhteistyöyhdistystä.

Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus teollisuuden tuotannosta ja tavaraviennistä on noin viidennes. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta työllistämme lähes 100 000 suomalaista ja investoimme Suomeen vuositasolla reilut miljardi euroa.

Miten ruoka, luonnonvarat ja energia saadaan riittämään maailman kasvavalle väestölle? Puhdas vesi, uusiutuvat polttoaineet ja lääkkeet ovat kemiaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kemianteollisuus ry

Kemianteollisuus: Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke – TKI-työryhmän esitys on tuntuvasti ylimitoitettu21.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke, jolla Suomen osaaja-, tuottavuus- ja innovaatio-ongelmia tulisi ratkoa. Kemianteollisuus on huolissaan parlamentaarisen TKI-työryhmä maaliskuussa jättämän loppuraportin esityksestä, jonka mukaan tohtoriksi koulutettavien määrää tulisi nostaa peräti 2 000:lla vuodessa. Se on selkeästi ylimitoitettu tavoite. Kokonaisuudessaan Kemianteollisuus pitää TKI-työryhmän tavoitteita onnistuneina.

Kutsu: Kemianteollisuus: Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke – TKI-työryhmän esitys on tuntuvasti ylimitoitettu, infotilaisuus ti 21.3. klo 9–10 (Teams)20.3.2023 10:05:44 EET | Tiedote

Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke, jolla Suomen osaaja-, tuottavuus- ja innovaatio-ongelmia tulisi ratkoa. TKI-toiminnan merkitys on kemianteollisuudessa huomattava, ja ala on yksi eniten tohtoreita työllistävistä toimialoista. Silti Kemianteollisuus on huolissaan parlamentaarisen TKI-työryhmän maaliskuussa jättämän loppuraportin esityksestä, jonka mukaan tohtoriksi koulutettavien määrää tulisi nostaa peräti 2 000:lla vuodessa. Se on selkeästi ylimitoitettu tavoite. Kokonaisuudessaan Kemianteollisuus pitää TKI-työryhmän asettamia tavoitteita, mm. TKI-investointien nostamista 4:ään prosenttiin BKT:sta vuoteen 2030 mennessä, onnistuneina.

Kemianteollisuus ja Akkuteollisuus kummastelevat OKM:n viimeviikkoista päätöstä tyrmätä englanninkielinen koulutuslinja16.3.2023 15:31:09 EET | Tiedote

Vaasan ammattiopisto Vamia haki järjestämislupaa sähköautomaatioalan perustutkinnolle englannin kielellä. Hakemukselle ovat ilmaisseet tukensa useat Vaasassa toimivat kansainväliset yritykset sekä esimerkiksi Kemianteollisuus ry ja Akkuteollisuus ry. Sähköautomaatioala on myös Vaasaan tulevien akkuteollisuuden investointien kannalta erittäin merkityksellinen. Yllätys oli suuri, kun opetus- ja kulttuuriministeriö OKM ei myöntänyt järjestämislupaa englanninkieliselle koulutukselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme