Mielenterveyspooli

Terapiatakuuta tarvitaan sote-uudistuksessa – Järjestöt odottavat aloitteen ripeää käsittelyä

Jaa

Mielenterveyspoolin järjestöt odottavat, että hallitus ottaa Terapiatakuun osaksi omaa ohjelmaansa perusterveydenhuollon vahvistamiseksi.

Terapiatakuu-flashmob Kolmen sepän patsaalla huhtikuussa 2019.
Terapiatakuu-flashmob Kolmen sepän patsaalla huhtikuussa 2019.

Mielenterveyspalveluita kehitetään nyt hankkeissa ympäri maata vuosina 2020–2022 osana tulevaisuuden sote-keskusohjelmaa. Tämä on tärkeää, mutta ei vielä riitä kipeästi kaivatun Terapiatakuun toimeenpanemiseksi. 

Koronapandemia korostaa mielenterveyshoitoon pääsyn helpottamisen ja nopeuttamisen tarvetta. Hoidon varhainen aloittaminen vähentää yhteiskunnalle koituvia kustannuksia ja helpottaa ihmisten vaikeaa tilannetta. Kriisin jäljet voivat näkyä yhteiskunnassa vielä pitkään, jos ongelmiin ei puututa ajoissa.

Terapiatakuun toteuttamiseksi tarvitaan terveydenhuoltolakiin nykyistä tarkempi linjaus siitä, millainen mielenterveyden hoito peruspalveluihin sisältyy.

Lisäksi tarvitaan riittävä rahoitus tämän uudistuksen toteutukseen. Uudistuksen kustannus olisi noin 35 miljoonaa​ euroa vuodessa. Luku sisältää täydennyskoulutukset lyhytterapeuttisiin hoitomuotoihin ja palveluita tarjoavien ammattilaisten palkkauskulut.

"Tarvitsemme ehdottomasti rakenteellisen uudistuksen lisäksi resurssien vahvistamista. Mikäli nykytilanne jatkuu, esimerkiksi psykoterapiaa tai muuta psykososiaalista hoitoa joutuu odottamaan useita kuukausia. Tämä uhkaa terveyttä, työkykyä ja perheiden hyvinvointia", Mielenterveyspoolin puheenjohtaja Olavi Sydänmaanlakka sanoo.

Terapiatakuu-kansalaisaloitteen käsittely ja aloitteen hyväksyminen tulee tehdä ripeästi

Pääministeri Sanna Marinin hallitus valmistelee edelleen hallitusohjelman mukaista hoitotakuun tiukentamista siten, että jatkossa kiireettömässä tapauksessa hoitoon pääsee viikon sisällä hoidon tarpeen arvioinnista. Mielenterveyspoolin järjestöt ovat Terapiatakuu-aloitteessa vaatineet mielenterveyspalveluihin pääsyn nopeuttamista.

Hallituksen ministerit sekä sosiaali- ja terveysvaliokunta ovat osoittaneet tahtotilaa käsitellä nämä asiat yhdessä. Järjestöt toivovat, että kansalaisaloite saa sen arvolle sopivan kokonaisvaltaisen käsittelyn riippumatta siitä, käsitelläänkö kansalaisaloitetta samanaikaisesti hoitotakuun uudistuksen kanssa. 

Kansalaisaloitteen tavoitteita on tietyin ehdoin mahdollista edistää myös hoitotakuun aikarajan tiukentamisen yhteydessä.

"Mielenterveysjärjestöt ovat valmiita tukemaan Terapiatakuun toteuttamisen sitomista hoitotakuun yhteyteen, mikäli aloitteen vaatimukset pääsystä näyttöön perustuvaan psykososiaaliseen hoitoon tai vaikuttavaan psykoterapiaan perusterveydenhuollossa toteutuvat", Sydänmaanlakka toteaa.

Rahoituksen riittävyys on turvattava myös Terapiatakuulle

Hallituksen ja eduskunnan on varattava hoitoon pääsyä koskevan uudistuksen yhteydessä määrärahat Terapiatakuun toteutukseen. Hallitusohjelmassa hoitotakuulle varattu 50 miljoonan euron määräraha ei tule riittämään sekä hoitotakuun että Terapiatakuun riittävään rahoitukseen.

Terapiatakuun toteuttamiseen sijoitettu pääoma maksaa tutkimusten mukaan itsensä takaisin moninkertaisesti, koska sairausetuuksien käyttö laskee, työnantajien sairauspoissaolokustannukset pienenevät ja terveydenhuollon muu kuormitus vähenee.

"Pelkkä hoitoonpääsyn nopeus ei siis ole keskeistä, vaan ennen kaikkea se, että tutkitusti toimivat menetelmät olisivat aidosti ja kunnolla resursoituna yhä useampien saatavilla mielenterveyden hoidossa jo perusterveydenhuollon tasolla."

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Olavi Sydänmaanlakka, Mielenterveyspoolin puheenjohtaja, 050 363 9920, etunimi.sukunimi@mtkl.fi

Turkka Sinisalo, Mielenterveyspoolin hankepäällikkö, 040 828 6553, etunimi.sukunimi@mieli

Kuvat

Terapiatakuu-flashmob Kolmen sepän patsaalla huhtikuussa 2019.
Terapiatakuu-flashmob Kolmen sepän patsaalla huhtikuussa 2019.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Mielenterveyspooli
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki

+358 40 828 6553http://www.mielenterveyspooli.fi

Mielenterveyspoolin muodostavat 34 suomalaista mielenterveysjärjestöä. Poolin tavoitteena on edistää kansalaisten mielenterveyttä ja kohentaa mielenterveyspalveluja tarvitsevien asiakkaiden ja heidän omaistensa asemaa, palvelujen laatua ja henkilöstön työolosuhteita sekä vaikuttaa yhteiskunnassa kansalaisten henkisen hyvinvoinnin parantamiseksi.

Hankkeessa tavoitellaan väestön mielenterveyttä edistävää yhteiskuntapolitiikkaa, mielenterveysongelmien stigmaa vähentävää julkista keskustelua ja mielenterveysvaikutusten arvioimista kaikilla päätöksenteon tasoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mielenterveyspooli

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme