Terveyden ja videopelaamisen yhteyden tutkimukseen kahden miljoonan EU-rahoitus

Monikansallisessa projektissa sovelletaan pitkittäisiä laadullisia tutkimusmenetelmiä Etelä-Koreassa, Slovakiassa ja Suomessa. Resursseja jaetaan myös muihin maihin, jotta työ voidaan toistaa erilaisissa kulttuurikonteksteissa ja laajentaa tulosten yleistettävyyttä.
Vuodesta 2022 alkaen on ollut mahdollista saada mielenterveyden häiriön diagnoosi videopelaamisesta, kun Maailman terveysjärjestö antoi toiminnalle oman tautiluokitusten. Tieteellinen ymmärrys teknologiankäytön terveydellisistä haasteista on kuitenkin vasta alkumetreillä. Monet tutkijat ovat sitä mieltä, että videopelaamiselle omistettu häiriö vie huomion monimutkaisemmista ongelmista, jotka uusi teknologia on tuonut arkeen.
– Tämä projekti olisi pitänyt tehdä 20 vuotta sitten. Sen sijaan että olisi yritetty ymmärtää, minkälaisia ongelmia pelaajat oikeasti kokevat, tutkijat lähtivät mittaamaan asiaa suoraan kyselyillä, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä pelaajien ongelmien kanssa, Karhulahti sanoo.
– Kaikki ongelmat eivät ole automaattisesti sairauksia tai mielenterveyden häiriöitä. Tarvitaan vankalle tieteelliselle pohjalle rakennettu järjestelmä, joka ottaa huomioon useita erilaisia ihmisen ja teknologian välisiä suhteita, hän lisää.
Pelaajien tutkimisen lisäksi projektissa analysoidaan pelattujen videopelien rakenteita. Tarkoituksena on yhdistää pelaajien yksityiskohtaiset kokemukset pelisuunnittelun komponentteihin ja rakentaa taksonomia, joka selittää millaisia erilaiset intensiiviset pelikokemukset ovat ja miten ne muodostuvat.
Pelaaminen voi myös tukea terveyttä
Projektissa ei keskitytä pelkästään ongelmiin. Osa tutkittavista pelaajista on amatööritason e-urheilijoita. Tieteellistä kenttää on pitkään jakanut se paradoksi, että pelaaminen voi liittyä sekä terveyden haasteisiin että myös aktiivisiin, terveellisiin elintapoihin.
– Aiemmat sekavat tieteelliset tulokset johtuvat pitkälti epäselvistä tutkimuskäytännöistä. Sivutavoitteenamme on kehittää läpinäkyvää tieteellistä raportointia ja tuottaa malleja, joiden avulla seuraavan sukupolven tutkijat voivat tehdä paremmin yhteistyötä, Karhulahti kertoo.
Karhulahti työskentelee pelitutkimuksen painoalalla musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella. Viisi vuotta kestävä Ontological Reconstruction of Gaming Disorder (ORE) -projekti alkaa keväällä. Se on jatkoa Työsuojelurahaston rahoittamalle hankkeelle, jossa Karhulahden tutkimusryhmä on selvittänyt pelaamisen ja terveyden suhdetta työikäisessä väestössä.
Lisätietoja:
Veli-Matti Karhulahti, 0505336559, veli-matti.m.karhulahti@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme