Jyväskylän yliopisto

Terveyden ja videopelaamisen yhteyden tutkimukseen kahden miljoonan EU-rahoitus

Jaa

Euroopan komissio on myöntänyt Jyväskylän yliopiston yliopistotutkija Veli-Matti Karhulahdelle kahden miljoonan euron ERC-tutkimusprojektin, jossa tutkitaan intensiivisiä pelaamiskokemuksia ja niihin liittyvää terveyttä.

Monikansallisessa projektissa sovelletaan pitkittäisiä laadullisia tutkimusmenetelmiä Etelä-Koreassa, Slovakiassa ja Suomessa. Resursseja jaetaan myös muihin maihin, jotta työ voidaan toistaa erilaisissa kulttuurikonteksteissa ja laajentaa tulosten yleistettävyyttä.

Vuodesta 2022 alkaen on ollut mahdollista saada mielenterveyden häiriön diagnoosi videopelaamisesta, kun Maailman terveysjärjestö antoi toiminnalle oman tautiluokitusten. Tieteellinen ymmärrys teknologiankäytön terveydellisistä haasteista on kuitenkin vasta alkumetreillä. Monet tutkijat ovat sitä mieltä, että videopelaamiselle omistettu häiriö vie huomion monimutkaisemmista ongelmista, jotka uusi teknologia on tuonut arkeen.

– Tämä projekti olisi pitänyt tehdä 20 vuotta sitten. Sen sijaan että olisi yritetty ymmärtää, minkälaisia ongelmia pelaajat oikeasti kokevat, tutkijat lähtivät mittaamaan asiaa suoraan kyselyillä, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä pelaajien ongelmien kanssa, Karhulahti sanoo.

– Kaikki ongelmat eivät ole automaattisesti sairauksia tai mielenterveyden häiriöitä. Tarvitaan vankalle tieteelliselle pohjalle rakennettu järjestelmä, joka ottaa huomioon useita erilaisia ihmisen ja teknologian välisiä suhteita, hän lisää.

Pelaajien tutkimisen lisäksi projektissa analysoidaan pelattujen videopelien rakenteita. Tarkoituksena on yhdistää pelaajien yksityiskohtaiset kokemukset pelisuunnittelun komponentteihin ja rakentaa taksonomia, joka selittää millaisia erilaiset intensiiviset pelikokemukset ovat ja miten ne muodostuvat.

Pelaaminen voi myös tukea terveyttä

Projektissa ei keskitytä pelkästään ongelmiin. Osa tutkittavista pelaajista on amatööritason e-urheilijoita. Tieteellistä kenttää on pitkään jakanut se paradoksi, että pelaaminen voi liittyä sekä terveyden haasteisiin että myös aktiivisiin, terveellisiin elintapoihin.

– Aiemmat sekavat tieteelliset tulokset johtuvat pitkälti epäselvistä tutkimuskäytännöistä. Sivutavoitteenamme on kehittää läpinäkyvää tieteellistä raportointia ja tuottaa malleja, joiden avulla seuraavan sukupolven tutkijat voivat tehdä paremmin yhteistyötä, Karhulahti kertoo.

Karhulahti työskentelee pelitutkimuksen painoalalla musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella. Viisi vuotta kestävä Ontological Reconstruction of Gaming Disorder (ORE) -projekti alkaa keväällä. Se on jatkoa Työsuojelurahaston rahoittamalle hankkeelle, jossa Karhulahden tutkimusryhmä on selvittänyt pelaamisen ja terveyden suhdetta työikäisessä väestössä.

Lisätietoja:

 

Veli-Matti Karhulahti, 0505336559, veli-matti.m.karhulahti@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Schildtin palkinto emeritusprofessori ja tutkimusjohtaja Jukka-Pekka Mecklinille25.5.2022 18:15:00 EEST | Tiedote

Gastroenterologisen kirurgian dosentti ja kirurgian emeritusprofessori Jukka-Pekka Mecklin on vastaanottanut Schildtin palkinnon Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahaston kevään apurahakierroksella. Palkinto myönnettiin uraauurtavasta tutkimuksesta ja hyvinvoinnin edistämisestä. Mecklin työskentelee Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tutkimusjohtajana. Schildtin palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme