HUS

Tidig identifiering av sepsis påverkar prognosen 

Dela

Den internationella sepsisdagen firas söndagen den 13 september. Sepsis, eller blodförgiftning är ett allvarligt tillstånd som, om det lämnas obehandlat, leder till döden. Tidig identifiering av symtom och snabb tillgång till vård är av stor betydelse för sjukdomsprognosen.

Sepsis orsakas av en infektion som oftast är bakteriell. År 2017 registrerades nästan 50 miljoner fall av sepsis och 11 miljoner dödsfall till följd av sepsis över hela världen.  

Även om barn och äldre är i riskzonen kan vem som helst dö av sepsis. I Finland har dödligheten hos patienter som behandlats för sepsis varit 15 % på intensivvården och 28 % inom vården på vårdavdelningar. Inom ett år överlever upp till 59 % av personer med sepsis på intensivvården.  

Sepsis – ett dåligt känt allvarligt medicinskt tillstånd  

Symtomen på sepsis varierar mycket. Förutom symtomen på infektion är de vanligaste symtomen hög feber och frossa, man känner sig allvarligt sjuk, andningssvårigheter, minskad urinproduktion samt förvirring. Hos vissa patienter kan symtomen vara ganska milda, särskilt hos äldre och personer med nedsatt immunförsvar. 

Sepsis är ett dödligt tillstånd som kan stoppas eller till och med förhindras genom att identifiera patienter i riskzonen och påbörja behandlingen i tid. 

”Trots den höga dödligheten i samband med sepsis är det ett relativt dåligt känt sjukdomstillstånd. Många som överlevt sepsis har rapporterat hur svårt det har varit för hälso- och sjukvårdsproffs att identifiera sepsis eller dess hot, säger Johanna Hästbacka, specialistläkare inom anestesiologi och intensivvårdsmedicin. 

På den internationella sepsisdagen kommer Mejlans tornsjukhus och Biomedicum att lysas upp 

HUS deltar i den internationella sepsisdagen och bedriver en kampanj för att öka medvetenheten om sepsis bland medborgare och vårdpersonal. På söndagen den 13 september kommer fasaderna på Mejlans tornsjukhus och Biomedicum att vara upplysta i rosa, vilket är signalfärgen för den internationella sepsisdagen.   

www.worldsepsisday.org 
 

Nyckelord

Kontakter

Mera information 
Johanna Hästbacka 
docent, specialistläkare inom anestesiologi och intensivvård, HUS 
tfn 050 428 6701 
johanna.hastbacka@hus.fi 
 
Media har en möjlighet att intervjua en person som överlevt sepsis. Intervjuförfrågningar till Laura Arho, informatör, laura.arho@hus.fi  
tfn 040 653 5537 (tor–fre kl. 8–16) 

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum