KOVA ry

Tiedote: Asumisneuvonta ehkäisee vuokravelkoja ja häätöjä

Jaa
Pienentynyt tulotaso ja siten heikentynyt toimeentulo voivat aiheuttaa haasteita myös asumiseen liittyviin kustannuksiin, erityisesti vuokran maksamiseen. Mikäli vuokralainen ei kykene maksamaan vuokriaan tai käyttövastikkeitaan, voi lopputuloksena olla vuokralaisen vuokrasopimuksen purku ja häätö asunnosta.

Ulosottolaitoksen 15.2.2022 julkaiseman tilaston mukaan vuonna 2021 häätöjä toimitettiin noin 3 800 kappaletta, mikä on vuoteen 2020 verrattuna lähes kuusi prosenttia enemmän. KOVAn jäsenyhteisöissä toteutuneiden häätöjen määrä on tästä huolimatta kuitenkin hyvin alhainen; vuonna 2021 toteutuneet häädöt ovat noin 0,5 prosenttia suhteessa asuntokantaan ja 0,3 prosenttia suhteessa asukasmäärään. KOVAn jäsenistössä noin 85 prosenttia häädöistä johtui vuokra- sekä käyttövastikeveloista. KOVAn jäsenistössä häädöt ovat myös kokonaisuudessaan olleet erittäin vähäisiä suhteessa markkinaehtoisten toimijoiden häätöihin.

- Vaikka häätöjä laitetaankin vireille melko pienellä kynnyksellä, on toteutuneita häätöjä jäsenistössämme hyvin vähän. Kohtuuhintaisen asumisen toimijat tekevätkin kaikkensa, että mahdollisissa asumisen ongelmatilanteissa häätö olisi aina se viimesijaisin toimenpide. He tekevät kaikkensa, että jokaisella olisi koti, jossa viettää hyvää elämää, KOVAn toimitusjohtaja Jouni Parkkonen toteaa.

Asumisneuvonnan merkitys korostuu

Asumisneuvonnalla voidaan ehkäistä vuokrarästejä sekä vähentää paitsi häätöjä, myös yhteisön kustannuksia. KOVA pitää asumisneuvonnan ennaltaehkäisevää roolia tärkeänä, ja kannattaa tulevaa asumisneuvonnan lakisääteistämistä. Asumisneuvonnalle on varattava riittävät resurssit, ja asumisneuvonnan saatavuutta tulee parantaa entisestään.

Asumisneuvonta keskittyy KOVAn jäsenistössä erilaisiin asumisen ongelma- tai häiriötilanteisiin. Jäsenyhteisössä asumisneuvonnan tarjoaminen koetaankin hyvin hyödylliseksi sekä asukkaan että yhteisön kannalta. Tavoitteena on, että asumisneuvonnan avulla häätöjä voitaisiin ennaltaehkäistä, ja asukas pystyisi elämään sujuvaa ja toimivaa arkea.

Pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelman mukaan asumisneuvonnan saatavuuden parantamiseksi siitä tehdään lakisääteistä ja siihen osoitetaan riittävät resurssit. Lisäksi asumisneuvontaa tulee olla saatavilla kaikissa asumismuodoissa.

- Valitettavasti asumisneuvonnan lakisääteistäminen jää tällä tietoa toteuttamatta, vaan sitä kehitetään ja laajennetaan kokeilulailla. Myös asumisneuvonnan resurssit näyttävät jäävän liian pieniksi. Vaikka laajentaminen on itsessään myönteinen asia, lakisääteisyys on paras tae toteuttaa ja kehittää asumisneuvontaa, Parkkonen jatkaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

KOVA ry
KOVA ry
Yliopistonkatu 5
00100 Helsinki

https://www.kovary.fi

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry on yleishyödyllisten ja omakustannusperusteella toimivien vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimialajärjestö, joka toimii jäsentensä edunvalvonta-, palvelu- ja yhteistyöjärjestönä. KOVAn jäsenet omistavat pääasiassa joko normaaleja vuokra-asuntoja tai asumisoikeusasuntoja. Osa KOVAn jäsenistä omistaa myös erityisryhmien vuokra-asuntoja, kuten palvelu-, opiskelija- ja nuorisoasuntoja.

KOVAlla on 118 jäsenyhteisöä. Niiden pysyvässä omistuksessa on yhteensä yli 310 000 vuokra- ja asumisoikeusasuntoa, joissa asuu noin 500 000 henkilöä. KOVAn jäsenet toimivat yli 100 kunnassa. KOVAn jäsenet omistavat yli 80 prosenttia rajoituksenalaisista normaaleista ARA-vuokra-asunnoista, noin 70 prosenttia kaikista rajoituksenalaista ARA-vuokra-asunnoista Suomessa ja noin 85 prosenttia asumisoikeusasunnoista Suomessa. KOVAn jäsenet aloittivat vuonna 2022 yhteensä yli 6 000 kohtuuhintaisen vuokra- ja asumisoikeusasunnon rakennuttamisen.

KOVA edustaa pitkäjänteisiä, pysyviä ja turvallisia vuokra- ja asumisoikeusasuntojen omistajia ja vuokranantajia. KOVA kehittää vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimintaedellytyksiä tekemällä vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöille Suomen parasta edunvalvontaa. KOVAn jäsenyhteisöt ylläpitävät asuntomarkkinoilla kilpailua, erityisesti hintakilpailua. KOVAn jäsenistö toimii siten, että pienituloisillakin ihmisillä on varaa laadukkaaseen ja kohtuuhintaiseen asumiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KOVA ry

Vuokra-asukkaille on lähetetty huijausviestejä maksamattomista vuokrista2.3.2023 15:29:08 EET | Tiedote

Useiden KOVAn jäseninä olevien vuokrataloyhtiöiden asukkaat ovat saaneet viime päivinä tekstiviestejä, joissa kerrotaan asukkaan vuokran olevan maksamatta. Tekstiviestin mukaan vuokranmaksun tilinumero on muuttunut tietojärjestelmäpäivityksen myötä, ja asukasta kehotetaan maksamaan vuokransa tekstiviestissä mainittuun tilinumeroon. Joillekin asukkaille on lähetetty tekstiviestien ohella myös sähköposteja maksamatta jääneistä vuokrista.

KOVAn jäsenistö lähtenyt innolla mukaan energiansäästötalkoisiin2.3.2023 06:45:00 EET | Tiedote

Euroopassa vallitseva energiakriisi on saanut suomalaiset kiinnittämään huomiota energian säästämiseen tavallista enemmän. Lokakuussa alkanut, valtakunnallinen Astetta alemmas -kampanja kannustaa säästämään energiaa arkisin teoin. Kampanjan tavoitteena on tasata sähkönkulutuksen huippuja ja saada suomalaisista kotitalouksista vähintään 95 prosenttia säästämään energiaa. Astetta alemmas -kampanja on lähtenyt hienosti käyntiin, ja nyt keväällä kampanjassa keskitytään erityisesti energiatehokkuuden pitkäkestoiseen parantamiseen.

KOVA julkaisi tavoitteensa eduskuntavaaleihin ja tulevaan hallitusohjelmaan2.2.2023 06:55:00 EET | Tiedote

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry on julkaissut tavoitteensa eduskuntavaaleihin ja tulevaan hallitusohjelmaan. KOVAn keskeisimpänä eduskuntavaalitavoitteena tulevalle hallituskaudelle on kohtuuhintaisen asuntotuotannon tavoitetason nostaminen 30 prosentilla nykyisestä 10 000 asunnosta 13 000 asuntoon vuodessa. Jotta tämä tavoite saavutetaan, on kohtuuhintaisen asuntotuotannon osuus nostettava MAL-sopimusalueilla 40 prosenttiin. Lisäksi ARA-asuntotuotantoa tulee toteuttaa myös maakuntakeskuksiin ja kasvukeskusten ulkopuolelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme