Novo Nordisk Farma Oy

TIEDOTE: Lihavuus on pitkäaikaissairaus, jonka hoitomuodot kehittyvät nopeasti

Jaa
Nykyään lihavuus ymmärretään pitkäaikaiseksi, mutta hoidettavissa olevaksi sairaudeksi. Lihavuuteen liittyy kuitenkin edelleen paljon ennakkoluuloja, väärinkäsityksiä sekä häpeän tunnetta. Huomenna 4.3. vietetään kansainvälistä maailman lihavuuspäivää, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä lihavuuden syistä, tarjota keinoja niiden ratkaisemiseksi sekä muuttaa tapaa, jolla lihavuuteen puututaan yhteiskunnassa.

Lihavuus koskettaa yhä useampaa suomalaista. FinTerveys 2017 -tutkimuksen mukaan 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista lähes kolme neljäsosaa miehistä ja kaksi kolmasosaa naisista oli ylipainoisia ja noin joka neljäs lihava.1

 Lihavuus luokitellaan pitkäaikaissairaudeksi, jossa rasvakudoksen määrä on energiansaannin ja -kulutuksen epäsuhdan vuoksi lisääntynyt liiallisesti. Lihavuuden taustatekijät ovat moninaiset, ja siihen vaikuttavat monet yksilölliset ja yhteiskunnalliset tekijät.2

”Lihavuuden ajatellaan kuitenkin olevan muita sairauksia enemmän itse aiheutettua ja seurausta tahdonvoiman puutteesta. Ajatellaan myös, että ihmisen pitäisi pärjätä lihavuutensa kanssa ilman ammattiapua”, sanoo Suomen lihavuuslääkäriyhdistyksen toiminnanjohtaja ja lääketieteen lisensiaatti André Heikius.

Painonpudotukseen tarjotaan usein yksinkertaistettuja ohjeita, kuten”Syö vähemmän, liiku enemmän”. Käytännössä lihavuuden hoito ei kuitenkaan ole näin yksinkertaista, sillä ihmisen painonpudotukseen vaikuttaa muun muassa biologia. Esimerkiksi ihmisen ruokahalua, nälän ja kylläisyyden tunnetta säätelee hormonitoiminta. 3

”Lihavuus ei ole vain elintapoihin tai yksilön omiin valintoihin liittyvä asia, vaan syyt ovat moninaiset. Lihavuuteen vaikuttaa geenien lisäksi elinympäristömme ja tapamme elää. Myös psykologialla on merkitys eli painonhallintaan vaikuttavat ihmisen tunteet ja mieli”, Heikius sanoo.

Lihavuuden hoito kehittyy nopeasti

André Heikiuksen mukaan lihavuuden ja ylipainon hoitomuodot ovat uudistumassa, ja eri vaihtoehdot kannattaakin ottaa puheeksi ammattilaisen kanssa. Ensisijainen hoitomuoto on elintapahoito ja lisäksi lihavuutta voidaan hoitaa esimerkiksi lääkkeillä ja leikkaushoidolla. 2 Lihavuuden hoitoon on Heikiuksen mukaan tarjolla myös etävastaanottoja ja digitaalisia hoitopolkuja. Hän korostaa, ettei kaikille sopivaa yhtä hoitomuotoa ei ole olemassa, vaan aina kannattaa hakea omaa yksilöllistä ja pitkäaikaista hoitoa.

”Yhdellä haasteena voi olla jaksamiseen ja arjen hallintaan liittyvät asiat, kun taas toisella voi olla ylivirittynyt nälkä ja vajetta kylläisyyshormoneista. Kolmannella haasteena taas voi olla tunnesyöminen. Kaikkiin näihin voi saada apua. Heikius sanoo.

Usein ihmiset toivovat nopeaa painonpudotusta ja apua haetaan esimerkiksi erilaisista pika- tai muotidieeteistä, joissa kaloreja leikataan hetkellisesti runsaasti tai rajoitetaan tiettyjen ruoka-aineiden nauttimista. André Heikius muistuttaa kuitenkin, ettei vuosien aikana kertynyttä painoa yleensä saa pysyvästi pois muutamassa viikossa, vaan paino kertyy dieetin jälkeen takaisin ja usein korkojen kera. Vaikka hänen mukaansa hyvin vähäkaloriset dieetit toimivat osalle, kannattaa keskustella ammattilaisen kanssa niiden käyttöönotosta osana pitkäjänteistä hoitosuunnitelmaa.

Heikius toivoo, että tietoisuus lihavuuden erilaisista hoitomuodoista lisääntyy. Lisäksi lihavuuteen liittyvää häpeää pitäisi saada vähennettyä.

”Meidän pitää yhteiskunnassamme kiinnittää huomioita siihen, miten puhumme lihavuudesta ja miten sitä esimerkiksi mediassa kuvitetaan. Lisäksi yksilötasolla meidän pitää huomioida se, kuinka puhumme toisillemme ja esimerkiksi lopettaa toisen painon kommentointi, vaikka se olisikin vaikka hyväntahtoista ihastelua painonpudotuksesta.”

Lähteet:

1 Koponen P, Borodulin K, Lundqvist A, Sääksjärvi K, Koskinen S. Terveys, toimintakyky ja hyvinvointi Suomessa: FinTerveys 2017 -tutkimus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), raportti 4/2018, Helsinki 2018. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-105-8. Viitattu 22.2.2022.

2 Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Lihavuustutkijat ry:n ja Suomen Lastenlääkäriyhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 3.3.2020. https://www.kaypahoito.fi/hoi50124. Viitattu 22.2.2022.

3 Proietto J. https://theconversation.com/chemical-messengers-how-hormones-make-us-feel-hungry-and-full-35545 Viitattu 22.2.2022

FI22OB00029-28022022

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Novo Nordisk Farma Oy
Novo Nordisk Farma Oy
Linnoitustie 6
02600 ESPOO

020 762 5300http://www.novonordisk.fi

Novo Nordisk on johtava globaali lääkealan yritys, joka on perustettu vuonna 1923. Pääkonttorimme sijaitsee Tanskassa. Tavoitteemme on ajaa muutosta diabeteksen ja muiden vakavien kroonisten sairauksien, kuten lihavuuden ja harvinaisten veri- ja hormonaalisten sairauksien, voittamiseksi. Pyrimme siihen tekemällä uraauurtavia tieteellisiä läpimurtoja, laajentamalla lääkkeidemme saatavuutta sekä pyrkimällä ehkäisemään ja viime kädessä parantamaan sairauksia. Novo Nordisk työllistää noin 44 000 ihmistä 80 maassa ja markkinoi tuotteitaan noin 170 maassa. Novo Nordiskin B-osakkeet on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa (Novo-B) ja ADR:t New Yorkin pörssissä (NVO). Lisätietoja: novonordisk.comFacebookTwitterLinkedInYouTube.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy

Tuore tutkimus: Työikäisten diabetespotilaiden määrä kasvaa ja hoitotasapaino on keskimääräistä heikompi25.9.2023 08:15:00 EEST | Tiedote

Tuoreessa suomalaistutkimuksessa on selvitetty rekisteriaineiston perusteella tyypin 2 diabetesta sairastavien suomalaisten hoidon tilaa ja hoitotasapainoa. Tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä: sairauden esiintyvyys kasvaa Suomessa voimakkaasti ja huomattavaa on työikäisen väestön keskimääräistä heikompi hoitotasapaino. Huonosti hoidetun diabeteksen seuraukset ovat sekä yksilötasolla että kansanterveydellisesti huolestuttavia. Tutkimuksen tulokset täydentävät THL:n diabetesrekisterin tuloksia.

Semaglutidi 2,4 mg vähentää ylipainoisilla tai lihavilla aikuisilla merkittävien sydän- ja verisuonitapahtumien riskiä 20 prosentilla11.8.2023 09:14:25 EEST | Tiedote

Bagsværd, Tanska, 8. elokuuta 2023 Novo Nordisk on julkistanut päätulokset sydän- ja verisuonitapahtumia selvittävän SELECT-tutkimuksen tärkeimmät tulokset. Kaksoissokkoutetussa tutkimuksessa verrattiin ihonalaista, kerran viikossa annettavaa 2,4 mg:n annosta semaglutidia lumelääkkeeseen normaalihoidon lisänä merkittävien sydän- ja verisuonitapahtumien ehkäisemiseksi enintään viiden vuoden ajan. Tutkimukseen osallistui 17 604 vähintään 45-vuotiasta henkilöä, jotka olivat ylipainoisia tai lihavia ja joilla oli todettu sydän- ja verisuonitauti, mutta ei diabetesta. Tutkimus osoitti tilastollisesti merkitsevän eron semaglutidin ja lumelääkkeen välillä: semaglutidia saaneilla esiintyi 20 prosenttia vähemmän merkittäviä sydän- ja verisuonitapahtumia1. Tutkimuksen päätavoitteeksi oli määritelty ensimmäisen merkittävän sydän- ja verisuonitapahtuman ilmaantuminen. Merkittävällä sydän- ja verisuonitapahtumalla tarkoitettiin tutkimuksessa sydän- ja verisuonitaudista johtuvaa kuolemaa, ei-kuolema

Aspect Biosystems ja Novo Nordisk solmivat yhteistyösopimuksen kehittääkseen diabeteksen ja lihavuuden hoitoon tarkoitettuja biotulostettuja kudoshoitoja12.5.2023 14:30:15 EEST | Tiedote

Yhteistyössä hyödynnetään Aspectin kehittämää biotulostusteknologiaa ja Novo Nordiskin kantasolujen erilaistamiseen sekä soluhoitojen kehittämiseen ja valmistamiseen liittyvää osaamista ja teknologiaa. Aspect saa etumaksuina 75 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria ja välitavoitemaksuina enintään 650 miljoonaa dollaria kustakin yhteistyön tuloksena syntyneestä tuotteesta sekä lisäksi porrastettuja rojaltimaksuja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye