Vaasan kaupunki - Vasa stad

Tikanojan taidekodissa esillä rakastettujen von Wrightin veljesten teoksia

Jaa

Tikanojan taidekodissa avautuu 6.10. Ateneumin taidemuseon tuottama Veljekset von Wright –näyttely, joka tuo esiin veljesten tuotannon monipuolisuuden. Lintumaalausten lisäksi esillä on muun muassa maisemamaalauksia, kaupunkikuvia, tieteellisiä kuvituksia, asetelmia ja muotokuvia. Näyttelyssä voi nähdä lähes 90 teosta ja se on avoinna 3.2.2019 saakka.

Ferdinand von Wright: Ensi yllätys (1880). Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo, kokoelma Herman ja Elisabeth Hallonblad. Kuva: Kansallisgalleria/Hannu Pakarinen.
Ferdinand von Wright: Ensi yllätys (1880). Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo, kokoelma Herman ja Elisabeth Hallonblad. Kuva: Kansallisgalleria/Hannu Pakarinen.

Savolaiset taiteilijaveljekset Magnus (1805-1868), Wilhelm (1810-1887) ja Ferdinand (1822-1906) von Wright tunnetaan erityisesti lintuaiheisista teoksistaan. Magnus ja Ferdinand olivat myös aikansa merkittävimpiä maisemamaalareita maassamme. Veljeksistä keskimmäinen, Ruotsissa uransa tehnyt Wilhelm keskittyi lähinnä tieteelliseen kuvittamiseen.

Veljesten kiinnostus luontoa kohtaan heräsi jo lapsuudenkodissa lähellä Kuopiota sijaitsevassa Haminalahden kartanossa. Isän kanssa tehdyt metsästysretket innoittivat piirustusharrastuksen pariin. Metsästettyjen lintujen lisäksi veljekset piirsivät ja maalasivat myös akvarelleja lähiseudun maisemista.

Veljesten taiteelle on ominaista kuvauksen yksityiskohtainen tieteellinen tarkkuus, mutta samalla siitä välittyy erityinen rakkaus luontoa kohtaan.

Mukana harvoin julkisesti esillä olevia teoksia

Amanuenssi Anna Franck Vaasan kaupungin museoista kertoo, että näyttelyssä on esillä monia yksityiskokoelmiin kuuluvia teoksia, jotka ovat olleet vain harvoin julkisesti esillä.

- Näyttely on myös hyvä tilaisuus päästä tutustumaan yhtä aikaa sekä taiteen että luonnontieteen historiaan, lisää Franck.

Useissa näyttelyn teoksissa on kuvattu Haminalahtea ja sen ympäristöä. Nämä teokset kertovat erityisesti Ferdinandin suhteesta kotipaikkaansa, mutta ovat samalla esimerkkejä taidokkaasta maisemamaalauksesta.

Maisemien lisäksi esillä on pihapiirin kuvauksia eläimineen sekä kartanonäkymiä.  Näyttelyssä nähdään myös Magnuksen kaupunkikuvia 1800-luvun Helsingistä.

Lintumaalauksissa on kuvattu näyttäviä petolintuja, hohtavahöyhenisiä vesilintuja ja tuttuja pikkulintuja, mutta niiden rinnalla on esillä myös Suomessa harvinaisempia lintulajeja.  Lisäksi näyttelyyn on koottu valikoima Wilhelmin tieteellisiä kuvituksia kaloista ja linnuista.

Näyttelyssä on nähtävillä myös asetelmia ja muotokuvia.

Näyttelyn on kuratoinut amanuenssi Anne-Maria Pennonen Ateneumin taidemuseosta. Ateneumin pääyhteistyökumppaneita ovat Helsingin Sanomat, KPMG ja HOK-Elanto.

Tapahtumia

Yleisöopastukset pidetään sunnuntaisin 21.10., 18.11., 16.12. ja 20.1. klo 13 ruotsiksi ja klo 14 suomeksi.

Näyttelyyn pääsee tutustumaan ilmaiseksi lauantaina 8.12., jolloin Tikanojan taidekodissa on myös Kuula-opiston oppilaiden konsertti.

Keskiviikkona 9.1.2019 Tikanojan taidekoti on avoinna klo 20 saakka. Ateneumin amanuenssi Anne-Maria Pennonen pitää kuraattorin kierroksen klo 18 aiheenaan Veljekset von Wright tieteen ja taiteen rajamailla.

Tiedotuskuvia: https://oc.vaasa.fi/index.php/s/WP8MMFaA6NWjjf2

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Näyttelyn vastuuhenkilö, amanuenssi Anna Franck
Vaasan kaupungin museot
p. 040 672 5415
anna.franck@vaasa.fi

Kuvat

Ferdinand von Wright: Ensi yllätys (1880). Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo, kokoelma Herman ja Elisabeth Hallonblad. Kuva: Kansallisgalleria/Hannu Pakarinen.
Ferdinand von Wright: Ensi yllätys (1880). Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo, kokoelma Herman ja Elisabeth Hallonblad. Kuva: Kansallisgalleria/Hannu Pakarinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Arbetena på Wasa Stations område inleds med rivning av den gamla busstationsbyggnaden10.10.2018 15:19Tiedote

Vasa stad inledde rivningen av den f.d. busstationsbyggnaden på Wasa Stations område (Smedsbyvägen 1) vecka 40. För rivningsarbetena svarar Maanrakennus Mäki-Kala Oy. På grund av rivningsarbetena måste parkeringen på området begränsas och omorganiseras. Den del av området som finns mot Vörågatan och Verkstadsgatan kommer tillfälligt att anvisas enbart för personbilsparkering. Samtidigt snyggas området upp.

Wasa Stationin alueen työt alkavat vanhan linja-autoaseman rakennuksen purkutöillä10.10.2018 15:17Tiedote

Vaasan kaupunki on aloittanut Wasa Stationin alueen (Sepänkyläntie 1) vanhan linja-autoaseman purkutyöt viikolla 40. Purkutöistä vastaa Maanrakennus Mäki-Kala Oy. Purkutöiden takia alueen pysäköintiä joudutaan rajoittamaan ja järjestelemään uudelleen. Vöyrinkadun ja Konepajankadun puoleinen osa alueesta tullaan osoittamaan väliaikaisesti vain henkilöautojen pysäköintiin. Samalla aluetta tullaan siistimään.

Vähänkyrön asukasilta 24.10.9.10.2018 08:00Tiedote

Vaasan kaupunki järjestää Vähässäkyrössä asukasillan, jossa asukkaat saavat tietoa ajankohtaisista kaavoituskohteista, vapaista tonteista sekä rakennusvalvonnan palveluista. Rakentajille on tarjolla tietoa puurakentamisesta ja vanhemman rakennuskannan peruskorjauksesta sekä suojelluista rakennuksista ja mahdollisuudesta hakea tukea korjauksiin. YHYRES-kehittämisyhdistys ry kertoo Leader-rahoituksen mahdollisuudesta rakentamishankkeissa. Vähänkyrön asukasilta Paikka: Savilahti-talo Aika: keskiviikko 24.10.2018 klo 17.30–21.00 klo 17.30 tarjoilu kahvi/tee/mehu + suolapala ja keksi klo 18.00 alkupuheenvuoro aluelautakunnan puheenjohtaja Pasi Keskinen klo 18.10 Kaavoitus, ajankohtaista asiaa, Vähänkyrön osayleiskaava, Kirkonkylä, kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakso klo 18.30 Kiinteistötoimi, maankäytön tilanne, vapaat tontit, maankäyttöinsinööri Harri Flén klo 18.45 Rakennusvalvonta, ajankohtaista asiaa, rakennustarkastaja Paula Frank Kysymykset Tauko 10 min. klo 19.20 Puurakentaminen ja v

Försöket med personlig budget i Österbotten fortsätter år 20198.10.2018 10:12Tiedote

Social- och hälsovårdsministeriet (SHM) har beviljat 520 000 euro i statsbidrag för Österbottens försök. I försöket med personlig budget i Österbotten är social- och hälsovårdssektorerna i Närpes, Jakobstad och Vasa med. I Vasa är målgruppen närståendevårdare och –vårdtagare över 55 år och i Jakobstad och Närpes är målgruppen personer över 55 år som är i behov av många olika serviceformer samtidigt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme