Maanmittauslaitos

Tilasto: kesämökit vaihtoivat omistajaa vilkkaasti myös lumisena talvena

Jaa

Kesämökkikaupan vilkas kasvu jatkui tammi–huhtikuussa. Lumisesta talvesta huolimatta mökkikauppa kasvoi. Rantaan rajoittuvien kesämökkien kaupan kehitys jatkui huimana ollen vuoden 2020 vastaavaan aikaan verrattuna + 52 % ja vuoden 2019 vastaavaan aikaan verrattuna +117 %.

Oma mökki kiinnostaa yhä useampaa suomalaista.
Oma mökki kiinnostaa yhä useampaa suomalaista.

– Mökkikaupan kasvua talvisaikaan voi pitää pienenä ihmeenä. Se todistaa kiinteistövälittäjien väitteet kovasta kysynnästä, koska toteutuneiden kauppojen määrän kasvu on noin valtavaa, sanoo rekisteripäällikkö Taisto Toppinen Maanmittauslaitoksesta.

Liitteenä olevasta taulukosta selviää mökkikauppojen määrän kehitys tammi-huhtikuussa vuosina 2019, 2020 ja 2021 niissä 10 kunnassa, joissa Suomessa on eniten kesämökkejä.

Mökkien keskihinnat nousseet 21 prosenttia

Liitteen toisessa taulukossa vertaillaan kauppojen määrän ja hintojen kehitystä maakunnittain tammi–huhtikuussa vuosina 2020 ja 2021. Kauppojen määrä on kasvanut koko maan tasolla 47 % ja keskihinta noussut 21 %.

– Saamieni tietojen mukaan markkinoilla ei tule myyntiin niin paljon mökkejä kuin on kysyntää. Nyt kannattaa laittaa mökki myyntiin, jos on vähänkin sellaisia ajatuksia tai itse käyttää mökkiä vain vähän. Tämä kuuma markkinatilanne ei tule jatkumaan vuosia, Taisto Toppinen kertoo.

Mökkikauppa on erityisen vilkasta Etelä-Savossa.

Tilastotiedot ja kasvaneet mediaanihinnat eivät ehkä auta yksittäistä myyjää tai ostajaa.

– Uskon, että moni hakee hyvää tonttia itselleen sopivalta etäisyydeltä, jolloin rakennusten kunnolla ei ole niin väliä, koska rakennukset voidaan purkaa ja korvata nykyaikaisella loma-asunnolla. Tällaisen kohteen voi saada aika edullisestikin, Toppinen toteaa.

Tiedot ilmenevät Maanmittauslaitoksen ylläpitämästä kiinteistöjen kauppahintarekisteristä. Tilastoja kiinteistökaupoista voi tutkia osoitteessa khr.maanmittauslaitos.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Oma mökki kiinnostaa yhä useampaa suomalaista.
Oma mökki kiinnostaa yhä useampaa suomalaista.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme