Toimivat kauppaprosesessit takaavat turvallisen kaupankäynnin – Keskuskauppakamarilta vinkit onnistuneeseen kansainvälisen kaupan toteuttamiseen
Kauppasopimusta laatiessa tulee olla tarkkana, ettei vastapuolen vaatimuksiin suostumalla toimita sääntöjen tai lakien vastaisesti. Esimerkiksi hinnoittelumalli ja vaikkapa vuosialennusten vaikutus tullauksiin kohdemaassa on syytä varmistaa etukäteen.

Keskuskauppakamarin kauppaprosessiryhmän vienti- ja tuontiammattilaiset ovat koonneet Kauppaprosessien hallinta TOP 5 -listauksen yrityksille, jotka suunnittelevat tai aloittavat kauppaa Suomen rajojen ulkopuolelle.
”Laatimamme listaus toimii hyvänä perustana viennin toteuttamisessa ja antaa valmiuksia selvittää asioita eteenpäin. Tärkeintä on, että kaupan ehdot täyttyvät laillisesti, asiakas saa sujuvasti ja ajoissa tuotteen ja myyjä maksun. Myös hinnoittelumalli on syytä varmistaa eli onko esimerkiksi vuosialennuksia annettu”, sanoo Keskuskauppakamarin kansainvälisen kaupan asiantuntija Hannele Visuri.
Visurin mukaan tavoitteena oli tuoda ryhmän kokemukset yhteen kauppa- eli Trade compliance -prosesseista ja auttaa etenkin pk-yrityksiä kansainvälisen kaupan onnistumisessa. Toimivat prosessit takaavat turvallisen ja sujuvan kaupan, riskit minimoiden.
”Maastavientiin ja maahantuontiin liittyvät asiat tulee pitää mielessä kaikissa kaupan vaiheissa, niin tuotekehityksessä kuin hankinnan suunnittelussa, hinnoittelussa ja kaupan ehtoja sovittaessa – ja myös EU-alueella”, tiivistää Kauppaprosessityöryhmän puheenjohtaja Päivi Pietarinen.
Pietarisen mukaan esimerkiksi tuotteen tullinimikkeen muutoksella voi olla vaikutusta tullitasoon ja tuotehyväksyntöihin, jotka sitten vaikuttavat lopulta kaupan kannattavuuteen.
Tarkemmin mm. EU:n Access2 Market (Getting started to trade Goods) ja Suomin Tullin sivut (aloittelevat yritykset).
TOP 5 kauppaprosessit kansainvälisen kaupan toteuttamisen onnistumiseksi:
1. Kaupan osapuolten tunteminen (Know your customer)
2. Vientivaatimusten ja -rajoitusten selvittäminen
3. Oman tuotteen tullinimikkeen ja alkuperän määrittäminen
4. Oikean toimituslausekkeen INCOTERMS käyttäminen ostajan ja myyjän velvollisuuksien määrittämiseksi
5. Vientidokumentaatiotarpeiden tarkistaminen
Lisätietoja ja esimerkkejä Keskuskauppakamarin sivuilla: TOP 5 kauppaprosessit kansainvälisen kaupan toteuttamisen onnistumiseksi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hannele VisuriAsiantuntija, kansainvälinen kauppa
Puh:040 736 8781hannele.visuri@chamber.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Keskuskauppakamari edustaa yli 20 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Muistutuskutsu 28.1: Asiat ovat paremmin kuin koskaan – miksi silti elämme yli varojemme? 25.1.2021 10:00:00 EET | Kutsu
Tervetuloa kauppakamarin talouskatsauksen julkaisutilaisuuteen torstaina 28.1. klo 9.15 – 11. Puhujina Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki ja Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.
Keskuskauppakamari ja Suomen Yrittäjät: Oppisopimuskoulutus tehokkaammin käyttöön – uudistuksia koulutuksen tuki- ja korvausjärjestelmiin22.1.2021 07:00:00 EET | Tiedote
Keskuskauppakamari ja Suomen Yrittäjät ehdottavat uutta oppisopimustukea palkkakustannusten porrastamiseksi. Myös koulutuskorvaukset tulee uudistaa niin, että korvauksen maksaminen on velvoittavaa ja sen taso on suhteessa ohjauksen vaatimaan resurssiin. Oppisopimuskoulutusta tulee kehittää siten, että opiskelijan töihin ottaminen on yritysten näkökulmasta kannattavampaa.
Keskuskauppakamari: Suomen saavuttavuus liikennepolitiikan ytimeen21.1.2021 13:49:07 EET | Tiedote
Eurooppalainen liikenneverkkopolitiikka on merkittävä väline investointien, kasvun ja työpaikkojen luomiseksi. On kaikkien etu, että kansallisiin tarpeisiin pohjautuvat liikennehankkeet saavat rahoitusta EU:n budjetista, toteaa Keskuskauppakamarin johtava liikenne- ja elinkeinopoliittinen asiantuntija Päivi Wood.
Kutsu 28.1: Asiat ovat paremmin kuin koskaan – miksi silti elämme yli varojemme? 21.1.2021 08:00:00 EET | Kutsu
Tervetuloa kauppakamarin talouskatsauksen julkaisutilaisuuteen torstaina 28.1. klo 9.15 – 11. Puhujina Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki ja Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.
Keskuskauppakamari: Suomen viennin turha odottaa pikavoittoja Bidenin USA:lta20.1.2021 10:49:27 EET | Tiedote
Maailmantalous ja Suomen vienti hyötyvät USA:n vallanvaihdoksesta presidentti Joe Bidenin ennakoitavamman politiikan kautta, mutta suurvaltajännitteet ja kauppakiistat eivät häviä mihinkään, muistuttaa Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja, Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori.
Muistutuskutsu medialle 21.1: Mikä on eurooppalaisten liikenneverkkojen tulevaisuus?20.1.2021 10:00:00 EET | Kutsu
Tervetuloa kuulemaan eurooppalaisten liikenneverkkojen (TEN-T) tulevaisuudesta 21.1. klo 9-10.30. Puhujina Euroopan komission liikennepääosaston johtaja Herald Ruijters, MEP Henna Virkkunen ja liikenne- ja viestintäministerin valtiosihteeri Pilvi Torsti. Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan päivän ohjelmaa.
Kutsu medialle 21.1: Mikä on eurooppalaisten liikenneverkkojen tulevaisuus?14.1.2021 10:00:00 EET | Tiedote
Tervetuloa kuulemaan eurooppalaisten liikenneverkkojen (TEN-T) tulevaisuudesta 21.1. klo 9-10.30. Puhujina Euroopan komission liikennepääosaston johtaja Herald Ruijters, MEP Henna Virkkunen ja liikenne- ja viestintäministerin valtiosihteeri Pilvi Torsti. Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan päivän ohjelmaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme