Jyväskylän yliopisto

Toisen asteen opiskelijoiden liikkumista tutkitaan ensimmäistä kertaa väestötasolla

Jaa
Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimuksessa selvitetään liikkumiseen liittyviä asenteita, arvoja ja kokemuksia sekä liikkumisen määrää ja intensiteettiä. Lisäksi tutkimuksessa mitataan paikallaanolon ja unen määrää.
LIITU-tutkimukseen on ensimmäistä kertaa kutsuttu mukaan tuhansia toisen asteen opiskelijoita lukioista ja ammattioppilaitoksista.
LIITU-tutkimukseen on ensimmäistä kertaa kutsuttu mukaan tuhansia toisen asteen opiskelijoita lukioista ja ammattioppilaitoksista.

Maalis-toukokuussa 2020 suoma­laisten nuorten liikkumisesta, paikallaanolosta ja unesta kerätään tietoja sekä kyselyllä että liikemittarilla. LIITU-tutkimukseen on ensimmäistä kertaa kutsuttu mukaan tuhansia toisen asteen opiskelijoita lukioista ja ammattioppilaitoksista ympäri Suomea. Kyselytutkimuksen toteutuksesta vastaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta. Liikkumisen, paikallaanolon ja unen mittaamisesta liikemittarilla vastaa UKK-instituutti.

- Keväällä tehtävät mittaukset ovat tähän mennessä kattavin kansallinen otos toisella asteella opiskelevien nuorten liikkumisesta, paikallaanolosta ja unesta. Tutkimuksen tulokset antavat merkittävää uutta tietoa tämän ikäryhmän liikuntakäyttäytymisestä, Jyväskylän yliopiston apulaisprofessori ja LIITU-tutkimuksen johtaja Sami Kokko toteaa.

- Koko LIITU-tutkimuksen ja ennen kaikkea kyselytutkimuksen taustalla on iso joukko tutkijoita. Heillä kaikilla on oma vastuualueensa ja he ovat tehneet yhteistyötä jo usean vuoden ajan lasten ja nuorten liikuntatutkimuksen parissa, Kokko kertoo.

Kysely- ja liikemittaritiedot täydentävät toisiaan

LIITU-tutkimuksen sähköisellä kyselyllä selvitetään mm. nuorten liikkumista, heidän hyödyntämiä liikuntatilaisuuksia ja -paikkoja, urheilun seuraamista, koettua liikunnallista pätevyyttä, liikunnan esteitä ja merkityksiä, kavereiden ja vanhempien tukea liikunnan harrastamiselle, urheiluseuratoimintaan osallistumista sekä liikuntavammoja.

Osa opiskelijoista käyttää myös liikemittaria seitsemän peräkkäistä vuorokautta. Mittari rekisteröi liikkumisen ja sen tehon, paikallaan olemisen (esim. istumisen ja makoilun) ja seisomisen sekä yöunen pituuden ja rauhallisuuden. UKK-instituutti toteuttaa mittaukset yhdessä alueellisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

- Liikemittarin avulla voidaan tunnistaa paitsi liikkumisen ja paikallaanolon kokonaisajat myös niiden kertyminen eri pituisista jaksoista sekä sijoittuminen vuorokauden eri aikoihin, UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari kuvailee.

- Liikemittarimittauksiin osallistuvat nuoret saavat myös henkilökohtaisen palautteen omasta viikon aikaisesta liikkumisen ja paikallaanolon sekä unen määrästä. Toivomme, että tämä motivoisi mahdollisimman monen osallistumaan tutkimukseen, Vasankari kannustaa.

Lisätietoa LIITU-tutkimuksesta

Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimuksen tavoitteena on luoda Suomeen koko maan kattava 7–18-vuotiaiden lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisen tietojärjestelmä. LIITU-tutkimuksen aineistonkeruu toteutetaan eri puolilla Suomea kahden vuoden välein (edellisen kerran v. 2018) siten, että joka toisella kerralla kohderyhmänä ovat peruskouluikäiset ja joka toisella 2. asteen opiskelijat. Tutkimusta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

www.ukkinstituutti.fi/liitu-raportit

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sami Kokko
apulaisprofessori, tutkimuksen johtaja, Jyväskylän yliopisto
puh. 040 805 3561


Tommi Vasankari
johtaja, UKK-instituutti
puh. 040 505 9157


Anne-Mari Jussila
hallinto- ja kehitysjohtaja, tohtorikoulutettava, UKK-instituutti
puh. 044 2882 123

Kuvat

LIITU-tutkimukseen on ensimmäistä kertaa kutsuttu mukaan tuhansia toisen asteen opiskelijoita lukioista ja ammattioppilaitoksista.
LIITU-tutkimukseen on ensimmäistä kertaa kutsuttu mukaan tuhansia toisen asteen opiskelijoita lukioista ja ammattioppilaitoksista.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye