Suomen Lontoon instituutti

Tom of Finlandin juhlanäyttely aukeaa Lontoossa maaliskuussa

Jaa

Kyseessä on taiteilijan ensimmäinen laaja yksityisnäyttely Britanniassa

Taiteilija Tom of Finlandin (Touko Laaksonen) syntymästä tulee toukokuussa kuluneeksi sata vuotta. Juhlan kunniaksi Suomen Lontoon-instituutti järjestää yhteistyössä Tom of Finland -säätiön ja lontoolaisen House of Illustrationin kanssa ainutlaatuisen juhlanäyttelyn. 

“Vaikka Tom of Finland on hyvin tunnettu, hänellä ei ole vielä ollut laajaa yksityisnäyttelyä Britanniassa. Näyttely onkin jo etukäteen herättänyt paljon huomiota mediassa. Tuntuu hienolta, että satavuotisjuhlan kunniaksi Tom of Finland saa vihdoin taidemaailman tunnustuksen myös Britanniassa”, sanoo Suomen Lontoon-instituutin johtaja Emilie Gardberg

House of Illustration on kuvitukseen ja graafiseen taiteeseen erikoistunut museo Lontoon Kings Crossissa. 

“Tom of Finland muutti käsityksensä miesten seksuaalisuudesta ja halusta elinvoimaiseksi taiteeksi, joka puhutteli alistettua homoyhteisöä ympäri maailmaa ja vaikutti vallankumouksellisesti populaarikulttuurin homokuvastoon. Tom torjui syrjinnän ja sovinnaisuuden, jotka vallitsivat hänen elinaikanaan ylistämällä rakkautta, intiimiyttä ja mielihyvää. Ei ole mikään ihme, että hänen viestinsä herättää edelleen vastakaikua. Olemme hyvin ylpeitä siitä, että voimme vihdoin esittää hänen töitään”, sanoo House of Illustrationin kuraattori Olivia Ahmad

Tom of Finland: Love and Liberation -näyttely juhlistaa taiteilijaa, jonka esteettisestä ja homoeroottisesta visiosta on muodostunut keskeinen osa queer- ja populaarikulttuuria. Näyttelyssä on esillä sekä tunnettuja että ennennäkemättömiä piirroksia Tom of Finland -säätiön kokoelmasta. Työt ajoittuvat 1960-luvulta 1980-luvulle eli ajanjaksolle, jonka aikana homoseksuaalisuus dekriminalisoitiin suuressa osassa Eurooppaa ja Yhdysvaltoja.  

“Olemme erittäin hyvillämme siitä, että saamme esittää Tom of Finlandin ikonisia ja tärkeitä töitä brittiyleisölle sekä esitellä Tomin monipuolista teknistä taituruutta koko hänen pitkän uransa ajalta”, sanoo Durk Dehner, Tom of Finland -säätiön perustaja ja johtaja. 

Helsinkiläisessä mainostoimistossa työskennellyt Laaksonen (1920–1991) aloitti taiteilijan uransa piirtämällä homoeroottisia fantasiakuvia öisin. Aluksi hän lähetti niitä amerikkalaisiin kehonrakennuslehtiin ja signeerasi teoksensa salanimellä Tom.

Tomin hypermaskuliinisia, usein univormuihin pukeutuneita miehiä esittävät työt muokkasivat homokulttuuria, inspiroivat LGBTQI-liikettä ja ovat vaikuttaneet esimerkiksi Queen-yhtyeen keulakuvan Freddie Mercuryn, valokuvaaja Robert Mapplethornen ja muotisuunnittelija John Paul Gaultierin estetiikkaan. 

Tom of Finland -– Love and Liberation, 6.3–21.6.2020, House of Illustration, 2 Granary Square, N1C 4BH, London https://www.houseofillustration.org.uk/whats-on/current-future-events/tom-of-finland-love-and-liberation

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jaakko Nousiainen
Taide- ja kulttuuriohjelman päällikkö
Suomen Lontoon-instituutti

jaakko.nousiainen@fininst.uk
+447711004801

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Lontoon instituutti
Suomen Lontoon instituutti
Unit 1, 3 York Way
N1C 4AE London

(+44) 020 3764 5090http://www.fininst.uk/

Suomen Lontoon-instituutti on suomalaisen kulttuurin ja yhteiskunnan asiantuntija Britanniassa ja Irlannissa. Instituutti tukee suomalaisten taiteilijoiden ja asiantuntijoiden liikkuvuutta, tuottaa tapahtumia ja antaa asiantuntija-apua.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lontoon instituutti

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme