Jyväskylän yliopisto

Traumakokemukset huomioitava rikostaustaisten naisten palveluissa

Jaa

Vankilasta vapautuvat naiset jäävät usein ilman tarvitsemaansa tukea ja palveluita. Jyväskylän yliopistossa on aloittanut ainutlaatuinen RITA-yhteishanke, jossa tutkitaan ja kehitetään rikostaustaisten naisten integroitumista yhteiskuntaan

Rita-tutkimusryhmä: Marjo Kuronen (vas.), Elli Jutila, Ulla Salovaara, Teija Karttunen ja Miisa Törölä. Kuvaaja Petteri Kivimäki.
Rita-tutkimusryhmä: Marjo Kuronen (vas.), Elli Jutila, Ulla Salovaara, Teija Karttunen ja Miisa Törölä. Kuvaaja Petteri Kivimäki.

Rikoksia tehneillä ja niistä tuomituilla naisilla on usein elämänhistoriassaan jo lapsuudessa alkaneita, traumatisoivia kaltoinkohtelun, väkivallan ja hyväksikäytön kokemuksia.

– Nämä kokemukset jäävät helposti piiloon ja käsittelemättä palveluissa, joiden tulisi auttaa integroitumaan takaisin rikoksettomaan elämään. Sen sijaan keskitytään senhetkiseen elämäntilanteeseen ja avun tarpeisiin, hankkeen johtaja Marjo Kuronen taustoittaa.

Jyväskylän yliopistossa alkanut kaksivuotinen hanke toteutetaan sosiaali- ja terveysministeriön sosiaalityön tutkimusrahoituksella. Siinä kartoitetaan traumakokemuksia laajan, vankilarangaistusta suorittaville naisille suunnatun kysely- ja haastattelututkimuksen avulla.

– Tutkimukseen pyritään tavoittamaan jopa 130 naista sekä avo- että suljetuista vankiloista. Tälle kohdejoukolle ei näin laajaa tutkimusta ole Suomessa aiemmin tehty, Kuronen kertoo.

Tutkimushanke kehittää tulostensa pohjalta palveluita yhdessä alan ammattilaisten, naiserityistä työtä tekevien järjestöjen ja kokemusasiantuntijoiden kanssa. Yhteistyössä on tarkoitus kehittää ja pilotoida traumakokemukset huomioiva palvelumalli, joka parantaisi naisten vankilasta vapautumisen valmistelua ja edistäisi yhteiskuntaan integroitumisen onnistumista.

Rikostaustaiset naiset, traumakokemukset ja naiserityisten palveluiden kehittäminen (RITA) -hanke toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen, Itä-Suomen yliopiston oikeustieteen laitoksen ja Turun yliopiston sosiaalitieteiden laitoksen kesken.

Hankkeen tutkijoina ovat Ulla Salovaara, Elli Jutila (Jyväskylän yliopisto), Miisa Törölä (Itä-Suomen yliopisto) ja Teija Karttunen (Turun yliopisto). Hankkeen johtajana toimii sosiaalityön professori Marjo Kuronen Jyväskylän yliopistosta.

Lisätietoja antavat

Marjo Kuronen, marjo.l.a.kuronen@jyu.fi, puh. 0408054231

Ulla Salovaara, ulla.k.salovaara@jyu.fi, puh. 408055001

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Rita-tutkimusryhmä: Marjo Kuronen (vas.), Elli Jutila, Ulla Salovaara, Teija Karttunen ja Miisa Törölä. Kuvaaja Petteri Kivimäki.
Rita-tutkimusryhmä: Marjo Kuronen (vas.), Elli Jutila, Ulla Salovaara, Teija Karttunen ja Miisa Törölä. Kuvaaja Petteri Kivimäki.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopistossa kehitetty ohjelmisto auttaa päätöksenteossa ja myös perustelee ratkaisuehdotuksensa26.9.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Monenlaiset algoritmit ohjaavat jokapäiväistä elämäämme yhä enemmän ja enemmän. Mutta mistä tiedämme algoritmien ohjaavan meitä oikeaan suuntaan? Jyväskylän yliopiston tutkijat kehittivät menetelmän, joka pystyy perustelemaan toimintaansa ihmiselle. Menetelmää voidaan soveltaa esimerkiksi terveydenhuollossa tai metsien hoidon suunnittelussa. Tulevaisuudessa pystymme entistä useammin käskemään algoritmeja perustelemaan toimintaansa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme