Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Tukeva-säätiölle ja sen esimiehille tuomio työturvallisuusrikoksesta

Jaa

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tänään 23.12. tuominnut Tukeva-säätiön toimitusjohtajan ja yksikön päällikön työturvallisuusrikoksesta sakkorangaistukseen ja säätiön yhteisösakkoon. Säätiön johto oli laiminlyönyt huolehtia säätiön esimiesten työsuojelutehtävien järjestämisestä, minkä seurauksena säätiön työpajatoimintaan osallistuvien työvalmennettavien turvallisuudesta ei ollut huolehdittu heidän käyttäessään vaarallisia puuntyöstökoneita.

Tukeva-säätiö on Pohjois-Savossa toimiva yleishyödyllinen yhteisö, joka järjestää muun muassa työvalmennusta vajaakuntoisille ja työelämästä syrjäytyneille.

Tukeva-säätiön Siilinjärven yksikön puuverstaalla sattui marraskuussa 2018 tapaturma, kun työkokeilussa ollut mies oli ohentanut puurimaa oikohöylällä, jolloin hänen oikean käden peukalon kärki oli leikkautunut oikohöylän terään. Tapaturma oli mahdollista sattua, koska oikohöylästä puuttui siihen kuuluva teränsuojus. Työpajan esimiehet eivät olleet huomanneet suojuksen puuttumista, koska säätiössä ei ollut järjestetty koneiden toimintakunnolle säännöllistä seurantaa.

Tapaturmassa loukkaantuneelle työntekijälle ei ollut myöskään annettu riittävää opastusta puuntyöstökoneiden turvalliseen käyttöön. Opastus oli jäänyt antamatta, koska säätiössä ei ollut sellaista työnopastusjärjestelmää, jonka avulla olisi voitu varmistua siitä, että kaikki valmennettavat saavat riittävän opastuksen.

Työpajan koneissa ei ollut myöskään koneiden valmistajan käyttöohjeita, jotka olisi pitänyt ottaa huomioon työntekijöille annettavassa koneiden käytön opastuksessa ja koneiden turvallisen toimintakunnon valvonnassa.

Puuverstaalla tapahtuneet työturvallisuuslaiminlyönnit olivat seurausta siitä, että Tukeva-säätiön johto ei ollut järjestänyt työsuojeluvelvollisuuksien toteuttamiselle riittäviä organisatorisia edellytyksiä: säätiössä ei ollut riittävän tarkasti määritelty esimiesten työturvallisuuteen liittyviä tehtäviä eikä huolehdittu esimiesten riittävästä työsuojelullisesta pätevyydestä ja työsuojelutehtäviin perehdyttämisestä. Työsuojelutoiminnan organisointi oli puutteellista myös siksi, että työnjohtajilla ei ollut ollut käytännössä mahdollisuutta riittävästi valvoa kaikkia työntekijöitä.

Työsuojelun edellytysten laiminlyöntiä osoitti myös se, että työpaikalle ei ollut järjestetty edellä mainittuja työntekijöiden opastamisen ja koneiden toimintakunnon seurantajärjestelmiä. Keskijohtoon ja ylimpään johtoon kuuluneet esimiehet eivät olleet myöskään valvoneet, että työnjohtajina toimineet esimiehet hoitavat heille kuuluvat työsuojelutehtävät.

Työpajan työntekijöiden opastus ja työnteon valvonta olivat kuuluneet heidän lähiesimiestensä tehtäviin. Työnjohtotason esimiehet eivät kuitenkaan joutuneet syytteeseen, koska organisaation ylemmät esimiehet olivat laiminlyöneet huolehtia edellä kerrotulla tavalla siitä, että työnjohtajilla on edellytykset huolehtia heille kuuluvista työsuojeluvelvollisuuksista.

Käräjäoikeus tuomitsi tapahtuma-aikaan säätiön toimitusjohtajana toimineelle ja säätiön Siilinjärven yksikön päällikölle työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta molemmille 25 päiväsakkoa ja rikosuhrimaksun, joista entiselle toimitusjohtajalle tulee maksettavaa 1005 euroa ja yksikön päällikölle 855 euroa.

Oikeus tuomitsi myös työnantajan eli Tukeva-säätiön sen toiminnassa tapahtuneesta työturvallisuusrikoksesta 5000 euron yhteisösakkoon ja rikosuhrimaksun 800 euroa. Lisäksi oikeus määräsi säätiön ja tuomitut esimiehet maksamaan yhteisvastuullisesti tapaturmaan joutuneelle työkokeilijalle vahingonkorvausta ja oikeudenkäyntikuja yhteensä yli 12 900 euroa.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden tuomio asianumero R 20/2551.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Sampo Pelkonen, 029 501 6995, sampo.pelkonen@avi.fi
Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue, Mikkelin toimipaikka

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Coronaviruset har både utmanat utvecklingsarbetet inom ungdomssektorn och ökat dess behov24.1.2022 11:00:00 EET | Tiedote

Coronaepidemin har utmanat planeringen och genomförandet av regionala och lokala utvecklingsprojekt inom ungdomssektorn. Coronabegränsningarna har ökat behovet av att stödja bland annat sociala möten och relationer mellan unga virtuellt i olika miljöer. År 2021 delade regionförvaltningsverken ut 2,3 miljoner euro i understöd för utveckling av ungdomssektorn till sammanlagt 68 projekt.

Korona on sekä haastanut nuorisoalan kehittämistyötä että lisännyt sen tarvetta24.1.2022 11:00:00 EET | Tiedote

Koronaepidemia on haastanut nuorisoalan alueellisten ja paikallisten kehittämishankkeiden suunnittelua ja toteuttamista. Koronarajoitukset ovat lisänneet tarvetta muun muassa nuorten sosiaalisten kohtaamisten ja suhteiden tukemiseen virtuaalisesti erilaisissa ympäristöissä. Vuonna 2021 aluehallintovirastot jakoivat avustusta nuorisoalan kehittämiseen 2,3 miljoonaa euroa yhteensä 68 hankkeelle.

Restriktionerna för sammankomster skärps och ett beslut som gäller användningen av utrymmen träder i kraft i Mellersta Österbottens och Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt den 23 januari 202221.1.2022 15:12:42 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket ålägger aktörer som ansvarar för olika utrymmen för kunder och allmänheten att ordna användningen av utrymmena på så sätt att man kan förhindra risk för coronasmitta till följd av närkontakt mellan kunder, de som deltar i verksamheten eller sällskap. Samtidigt skärps restriktionerna för sammankomster i områdena. Besluten är i kraft inom kommunerna i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt (med undantag för Reisjärvi) och Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt under tiden 23.1 - 20.2.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme