Turun kauppakamari

Tulevaisuuden osaaminen toivottua PK-yritysten hallituksiin

Jaa
PK-yritykset panostavat hallitustyöhön ja ovat löytäneet myös ulkopuolisia hallituksen jäseniä. Toisaalta tulevaisuus haastaa hallituksen osaamisen esimerkiksi kasvutavoitteiden, kansainvälistymisen ja teknologisen murroksen muodossa, mikä huolettaa erityisesti toimitusjohtajia. Turun seudulla luottamus hallitusten osaamiseen on korkeampaa kuin Suomessa yleisesti.

Tiedot ilmenevät kauppakamarien PK-hallitusbarometristä, johon vastasi 1100 yritysjohtajaa eri puolilta Suomea.

PK-yritykset panostavat hallitustyöskentelyyn, sillä yli 40 prosentilla kyselyyn vastanneista yrityksistä on vähintään yksi ulkopuolinen hallituksen jäsen. Ulkopuolisiin jäseniin ollaan myös varsin tyytyväisiä, sillä heidän saamansa keskimääräinen arvosana on 4,1 (asteikolla 1–5).Eniten hallituksen jäseniltä odotetaan liiketoimintaosaamista, yritystalouden ja rahoituksen hallintaa sekä kokemusta strategisesta työskentelystä. Uuden teknologian osaamisen arvostus on noussut kahden vuoden takaisesta, mutta ei kolkuttele vielä kärkeä.

Henkilökohtaisista ominaisuuksista arvostetaan eniten yhteistyökykyä – selvästi enemmän kuin itsenäistä ajattelutapaa ja kykyä kyseenalaistaa.

“On selvää, ettei tehokas hallitus voi olla taistelutanner, mutta isoja päätöksiä pitää harkita perusteellisesti ja monesta näkökulmasta. Kuitenkin alle kaksi kolmesta vastaajasta pitää itsenäistä ajattelutapaa ja kykyä kyseenalaistaa hallituksen jäsenille tärkeinä ominaisuuksina. Ilahduttavasti vastauksista löytyi myös kommentteja tyyliin ‘joo joo -miehiä ei hallituksiin tarvita’”, Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa kuvaa tuloksia.

Tulevaisuuden osaaminen valttia hallitustyöskentelyssä

Ensi näkemältä tilanne näyttää Linnainmaan arvion mukaan hyvältä, sillä useampi kuin kolme neljästä vastaajasta pitää hallituksen osaamista riittävänä yrityksen nykytilanteessa. Luottamus tulevaisuuteen ei ole yhtä suurta, sillä lähes puolet, 44 prosenttia, vastaajista katsoo, ettei hallituksessa ole riittävää osaamista yrityksen tulevien haasteiden, esimerkiksi kasvutavoitteiden, kansainvälistymisen ja teknologisen murroksen kannalta.

”Turussa tilanne on hieman valtakunnallista tilannetta parempi, koska 59 prosenttia Turun kauppakamarin alueen vastaajista luottaa hallituksen osaamiseen myös tulevissa haasteissa”, sanoo Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo

Hallituspartnerit Turku ry:n puheenjohtaja Milla Wirénin mukaan digitalisaation ymmärtäminen on nyt valttia hallitustyöskentelyssä.

”Etsiessämme toimeksiantona uusia hallituksen jäseniä painottuu toivottu osaaminen tällä hetkellä digitalisaation ymmärtämiseen sekä sen luomien uusien liiketoiminta- ja kansainvälistymismahdollisuuksien hallitsemiseen. Osaltaan tämä johtaa myös laajemmin hallituspohjan uudistumiseen, koska välttämättä toivottu digitalisaatio- tai muu tulevaisuuden haasteiden kannalta olennainen kyvykkyys ei kulje käsi kädessä pitkän hallituskokemuksen kanssa", Wirén toteaa.

Kouluttautuminen kannattaa

Kouluttautuminen tehostaa hallitustyötä. Vastaajista yli 40 prosenttia on suorittanut kauppakamareiden Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ) -koulutuksen.

Turun kauppakamarin koulutuspäällikkö Maria Lindbomin mukaan HHJ-kurssien suosio on tällä hetkellä suurempaa kuin koskaan aikaisemmin. Esimerkiksi Turun kauppakamarissa järjestetään tänä vuonna jo viisi kurssia. Kouluttautuminen näkyy myös kyselyn tuloksissa.

”Esimerkiksi hallituksen vaihtuvuutta pidetään selvästi useammin riittävänä, jos vastaaja on suorittanut HHJ-kurssin verrattuna koulutusta käymättömiin vastaajiin (62 % vrt. 54 %). Myös hallitustyön arviointi on selvästi yleisempää niissä yrityksissä, joista vastaaja on itse käynyt HHJ-kurssin”, Lindbom sanoo.

Tiedot perustuvat kauppakamarien PK-hallitusbarometriin, johon vastasi helmikuussa 1100 yritystä eri puolilta Suomea. Varsinais-Suomesta kyselyyn vastasi 97 yritystä. Kauppakamarien PK-hallitusbarometri toteutetaan kahden vuoden välein.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa, Keskuskauppakamari, p. 050 356 1183, leena.linnainmaa@chamber.fi


Toimitusjohtaja Kaisa Leiwo, Turun kauppakamari, p. 040 556 6697, kaisa.leiwo@kauppakamari.fi


Puheenjohtaja Milla Wirén, Hallituspartnerit Turku ry. p. 040 513 4543, milla@wiren.me


Koulutuspäällikkö Maria Lindbom, Turun kauppakamari, p. 050 573 0370, maria.lindbom@kauppakamari.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Turun kauppakamari
Turun kauppakamari
Puolalankatu 1
20100 Turku

http://www.turunkauppakamari.fi

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari

Varsinaissuomalaisia yrityksiä mukana valtakunnallisessa ilmasto-ohjelmassa22.2.2024 07:03:00 EET | Tiedote

Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on vahva halu tehdä ilmastotoimia. Keskuskauppakamarin organisoimaan ja LähiTapiolan mahdollistamaan ilmasto-ohjelmaan haki 300 yritystä, joista noin 200 valittiin mukaan. Ilmasto-ohjelmaan osallistuvat yritykset saavat koulutusta, työkaluja ja asiantuntija-apua organisaation hiilijalanjäljen laskentaan sekä opastusta vaikuttavien päästövähennystoimien tekemiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye