Tuomioistuinvirasto

Tuomioistuinten määrärahat vuodelle 2022 eivät vastaa tarvetta

Jaa

Valtion budjettiesitys vuodelle 2022 on valmistunut. Esityksessä ei osoiteta tarvittavaa lisärahoitusta tuomioistuimille.

Tuomioistuinvirasto esitti 19,5 miljoonan euron tasokorotusta tuomioistuinlaitoksen henkilöstöresursseihin sekä yli 11 miljoonan euron lisärahoitusta ICT-menojen kasvuun. Oikeusministeriö esitti tuomioistuimille 10 miljoonan euron lisäystä. Tänään hyväksytyssä vuoden 2022 budjetissa osoitetaan tuomioistuinlaitokselle kuitenkin vain noin 4,5 miljoonaa euron lisäystä.

2,74 miljoonaa euroa osoitetaan näytön keskittämiseen käräjäoikeuksiin eli videotallennusjärjestelmään. Laittoman uhkauksen muuttuminen virallisen syytteen alaiseksi rikokseksi lisää rahoitusta 0,385 miljoonaa euroa.

Tuomioistuinten käsittelyaikojen lyhentämiseen osoitettiin 1 miljoona ja 0,5 miljoonaa euroa väliaikaisiin lisäresursseihin ympäristölupien käsittelyyn.

Koska vuoden 2022 budjettiesityksen määrärahat eivät vastaa tarvetta, asioiden käsittelyajat tuomioistuimissa pitenevät entisestään.

”Merkittävimmät menot tuomioistuinlaitoksessa muodostuvat henkilöstöstä, eikä siitä tuomioistuinten työmäärä huomioiden voida säästää. Seuraavaksi käymme tulosneuvottelut tuomioistuinten kanssa, eikä tilanne näytä helpolta”, Tuomioistuinviraston ylijohtaja Riku Jaakkola kommentoi.

Tilanne on erittäin vaikea tuomioistuinten ja myös Tuomioistuinviraston resurssien kannalta. Henkilöstöresurssit eivät ole tällä hetkellä riittävät suhteessa tuomioistuimissa käsiteltävien asioiden määriin. Kysymys on siis tuomioistuinten perusrahoituksen riittämättömyydestä.

Tuomioistuinvirasto muistuttaa, että tuomioistuinlaitoksen keskeinen rooli oikeusturvan toteuttajana tulee ottaa huomioon toimintaedellytyksistä ja erityisesti määrärahoista päätettäessä. Tuomioistuimilla on velvollisuus ratkaista kaikki käsiteltäväksi tulevat asiat riippumatta käytettävissä olevista resursseista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ylijohtaja Riku Jaakkola, puh. 029 565 0513, etunimi.p.sukunimi@oikeus.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Tuomioistuinvirasto
Tuomioistuinvirasto
PL 100/PB 100
00085 Tuomioistuinvirasto/Domstolsverket

0295650500http://www.tuomioistuinvirasto.fi

Tuo­miois­tuin­vi­ras­to on it­se­näi­nen kes­kus­vi­ras­to, joka pal­ve­lee koko tuo­miois­tuin­lai­tos­ta. Tuo­miois­tuin­vi­ras­to toi­mii oi­keus­mi­nis­te­riön hal­lin­no­na­lal­la.

Vi­ras­ton teh­tä­vä­nä on huo­leh­tia sii­tä, että tuo­miois­tui­met ky­ke­ne­vät käyt­tä­mään tuo­mio­val­taa laa­duk­kaas­ti ja että tuo­miois­tuin­ten hal­lin­to on te­hok­kaas­ti ja tar­koi­tuk­sen­mu­kai­ses­ti jär­jes­tet­ty.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tuomioistuinvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme