Mellakka Helsinki

Tuore tutkimus: Yleisesti käytetyt kolesterolimittaukset eivät ennustakaan sydänkohtausriskiä

Jaa
Suomalainen tutkimus todistaa, että perinteisesti käytetyt kolesterolimittaukset eivät pysty ennustamaan sepelvaltimotautipotilaiden tulevaa sydänkohtausriskiä luotettavasti. CERT-testi tunnistaa tarkemmin korkean riskin potilaat kuin nykyisin käytössä olevat kolesterolitestit.

LDL-kolesteroli eli paha kolesteroli on tunnetusti merkittävässä roolissa sepelvaltimotaudin kehittymisessä, mutta tuoreiden tutkimustulosten mukaan sen avulla ei kuitenkaan pystytä ennustamaan sepelvaltimotautipotilaan tulevaa sydänkohtausriskiä eikä tunnistamaan erittäin korkean riskin potilaita. Kolesterolin mittaaminen ei kerro kaikkea, sillä vaikka LDL-kolesterolipitoisuus olisi normaali, sydänkohtausriski voi olla silti merkittävä.

”Yleensä ajatellaan, että kaikilla sepelvaltimotautia sairastavilla on yhtä korkea riski saada sydänkohtaus seuraavan kymmenen vuoden aikana, mutta tutkimuksen perusteella tämä ei pidä paikkaansa. Sepelvaltimotautipotilaan sydäninfarktiriski voi vaihdella alle viidestä prosentista selvästi yli 20 prosenttiin”, Zora Biosciences Oy:nlääketieteellinen johtaja Reijo Laaksonen sanoo.

Zoran tutkimus osoittaa, että CERT-testi tunnistaa tarkemmin erittäin korkean riskin potilaat kuin nykyisin usein käytetyt laboratoriotestit.

Vaikka sepelvaltimotautipotilailla kolesteroli ei tunnista sydäninfarktiriskiä, toimivat kolesterolimittaukset esimerkiksi nuorilla ja terveillä keski-ikäisillä käyttökelpoisina riskinennustajina osana laajempaa riskinarviota. Myös kolesterolia alentava lääkitys eli statiinit ovat tärkeässä roolissa sepelvaltimotaudin ja siitä johtuvien tapahtumien ennaltaehkäisyssä. Kolesterolia alentavan vaikutuksen lisäksi, statiineilla lienee useita muita vaikutuksia, kuten esimerkiksi tulehdusreaktioiden hillintä, jotka saattavat myös osaltaan estää sydäninfarktien syntyä.

Tavoitteena tehokkaampi hoito

Suomessa sydäntaudit aiheuttavat noin kahden miljardin kulut vuositasolla. Muihin EU-maihin verrattuna väestöön suhteutettu kulu on EU:n korkein.

"Uudet tutkimustulokset ovat merkittäviä, koska tunnistamalla luotettavasti erityisen korkean riskin sepelvaltimotautipotilaat on mahdollista ohjata heidät tehostettuun ennaltaehkäisevään hoitoon sydänkohtausten välttämiseksi ja madaltaa samalla myös terveydenhuollon menoja vähentämällä esimerkiksi sydäninfarkteista johtuvia hoitokuluja", Laaksonen toteaa.

Tarkemman riskinarvion myötä hoitoja ja resursseja voidaan kohdentaa kullekin potilaalle entistä paremmin sopiviksi.

Kansainvälisessä yhteistyössä tehdyssä tutkimuksessa oli mukana yli 10 000 näytettä ja kolme eri aineistoa Norjasta, Saksasta ja Australiasta sekä Uudesta-Seelannista. Potilaiden terveyttä seurattiin kymmenen vuoden ajan. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, voiko nykyisestä Hertta-testistä kehittää vielä tarkemman sepelvaltimotautipotilaille.

Tutkimus on julkaistu maailman arvostetuimmassa kardiologian julkaisusarjassa European Heart Journalissa. Lue lisää tutkimuksesta täältä.

Hertan avulla on mahdollista yhdellä testillä määrittää sydänkohtaus- ja diabetesriski. Jos riski on kohonnut, elämäntapoja muuttamalla tai mahdollisesti lääkityksellä voidaan estää sydänkohtaus tai diabeteksen puhkeaminen. Tällä hetkellä Hertta-testi on Suomessa saatavilla muun muassa Mehiläisen, Terveystalon, Aavan, Pihlajalinnan, Synlabin lääkäriasemilta sekä julkisen terveydenhuollon laboratoriosta Fimlabista ja Nordlabista.

Hertan kehittäjä Zora Biosciences Oy on yksityinen suomalainen diagnostiikkayritys, jonka laboratorio sijaitsee Espoossa. Zora Biosciences kehittää uusia diagnostisia testejä, jotka parantavat tautien ennustamista ja diagnosointia sekä vähentävät terveydenhuollon kuluja.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:


Riikka Katainen
Zora Biosciences Oy
040 551 5262
riikka.katainen@zora.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Mellakka Helsinki
Mellakka Helsinki
Pursimiehenkatu 29-31 A
00150 HELSINKI

info@mellakkahelsinki.fihttp://mellakkahelsinki.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mellakka Helsinki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye