Jyväskylän yliopisto

Tuotantojärjestelmien kyberturvallisuuteen tähtäävä hanke sai merkittävän rahoituksen

Jaa

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan työelämäprofessori Tapio Frantin johtama konsortiohanke, jossa tutkitaan järjestelmäintegraatioiden kyberturvallisuutta, on saanut Business Finlandilta 635 200 euron rahoituksen. Jyväskylän yliopiston kokonaisbudjetti on 907 000 euroa, josta omarahoitusosuus on 272 000 euroa. Koko konsortiohankkeen budjetti on 5,2 miljoonaa euroa.

Tapio Frantti toimii Jyväskylän yliopistossa kyberturvallisuuden työelämäprofessorina. Kuva: Jyväskylän yliopisto / Petteri Kivimäki.
Tapio Frantti toimii Jyväskylän yliopistossa kyberturvallisuuden työelämäprofessorina. Kuva: Jyväskylän yliopisto / Petteri Kivimäki.

Tuotantojärjestelmiä ohjataan Suomessa tekniikoilla, joita ei aina ole suunniteltu kyberturvallisiksi. Cybersecurity governance of operational technology (CSG) -nimisen hankkeen tarkoituksena on tutkia ja kehittää järjestelmäintegraatioihin kyberturvallinen toimintamalli. Sen avulla voidaan parantaa esimerkiksi uusien voimalaitosten kyberturvallista toimintaa ja liittämistä sähkönjakeluverkkoon.

–  Energian tuotanto kasvaa ja hajaantuu, mikä lisää kyberturvallisuuden merkitystä erityisesti järjestelmäintegraatioissa. Jos jakeluverkkoon liitettävässä energiantuotantojärjestelmässä on turvallisuuspuutteita, ne voivat heijastua koko kansalliseen energiantuotanto- ja jakelukoneistoon, hanketta johtava työelämäprofessori Tapio Frantti kertoo.

Hanke mahdollistaa kyberturvallisen energiatuotannon ja parantaa huoltovarmuutta turvaamalla tuotanto- ja informaationjärjestelmien operatiivista toimintaa ja integraatiota.

–  Tarkoituksena on parantaa tuotantojärjestelmien kyberturvallisuutta turvaamalla järjestelmien integraatiota sekä operatiivista toimintaa, Frantti kertoo.

Hankkeessa ovat mukana ABB, Ahlstrom-Munksjö, Cinia, Nixu, Rejlers, Rugged Tooling, Savon Voima, Turun ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto. Hanketta koordinoi Jyväskylän yliopisto.

Lisätietoja

Tapio Frantti 
Kyberturvallisuuden työelämäprofessori
tapio.k.frantti@jyu.fi
+358 40 547 0819

Reijo Savola 
reijo.m.savola@jyu.fi
+358 50 478 7001

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tapio Frantti toimii Jyväskylän yliopistossa kyberturvallisuuden työelämäprofessorina. Kuva: Jyväskylän yliopisto / Petteri Kivimäki.
Tapio Frantti toimii Jyväskylän yliopistossa kyberturvallisuuden työelämäprofessorina. Kuva: Jyväskylän yliopisto / Petteri Kivimäki.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 10.12.2022: Uusia aikasarjamenetelmiä voidaan soveltaa useilla eri tieteenaloilla (Karppinen)27.11.2022 10:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa valmistunut väitöstutkimus on kehittänyt uusia aikasarjamenetelmiä ja -malleja, joilla on sovelluksia esimerkiksi ekologiassa, ympäristötieteissä, epidemiologiassa ja kohteenseurannassa. Uusia menetelmiä ja malleja tarvitaan, jotta tilastotieteen sovellusalojen kysymyksiin voidaan vastata alati kasvavien datamassojen avulla nopeasti ja luotettavasti.

Systeemisen lastensuojelun toimintamallin vaikuttavuudesta ei vielä näyttöä24.11.2022 09:00:00 EET | Tiedote

VTM Elina Aaltion sosiaalityön väitöskirjassa tutkitaan Suomessa kansallisesti levitetyn systeemisen lastensuojelun toimintamallin vaikuttavuutta. Mallissa yhdistetään systeemisen perheterapian ideoita lastensuojelun sosiaalityöhön. Lastensuojelutiimit saavat koulutuksen systeemiseen ajatteluun ja valikoituihin menetelmiin, joita on tarkoitus hyödyntää tiimin viikkokokouksissa ja asiakastyössä systeemisen perheterapeutin tuella

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme