HUS

Tupakoivilla naisilla seulonnassa yllättävän paljon aivovaltimopullistumia

Jaa

Hiljattain julkaistu suomalainen seulontatutkimus löysi poikkeuksellisen paljon aivovaltimopullistumia tupakoivilta naisilta. Vaikuttaa mahdolliselta, että 50 - 60-vuotiaista pitkään tupakoineista naisista jopa yli kymmenellä prosentilla on vuotamaton aivovaltimopullistuma.

Aivovaltimopullistuma eli aneurysma.
Aivovaltimopullistuma eli aneurysma.

Aivovaltimopullistumat eli aneurysmat ovat yleensä vuotamattomina oireettomia, mutta puhjetessaan ne aiheuttavat lukinkalvonalaisen aivoverenvuodon (SAV). Tämä on usein työikäisten ihmisten merkittävää sairastavuutta ja kuolemia aiheuttava aivohalvaus. Tupakoivilla naisilla on erityisen korkea riski sairastua lukinkalvonalaiseen aivoverenvuotoon vaihdevuosien jälkeen.

Suomessa on biopankkeihin tallennettu laadukkaita kohortti- ja väestötutkimusaineistoja, mikä mahdollisti yhteistyössä THL Biopankin kanssa kohdennetun yhteydenoton 50 - 60-vuotiaisiin tupakoiviin naisiin Etelä-Suomessa. Biopankin kautta kutsutuista henkilöistä 50 ilmoitti vapaaehtoisesta halukkuudestaan osallistua maailman ensimmäiseen pilottitutkimukseen, jossa aivovaltimopullistumia seulottiin aivoverisuonten kuvantamistutkimuksella aivoverenvuodon riskiryhmässä eli tupakoivilla vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. Lopulta aivoverisuonten kuvantamistutkimuksessa kävi 43 tupakoivaa naista, joista viidellä kuvauslöydöksenä oli aivovaltimopullistuma. Luku on poikkeuksellisen korkea, sillä se viittaisi siihen, että jopa yli kymmenellä prosentilla pitkään tupakoineista naisista on vuotamaton aneurysma. Vastaava luku koko väestön tarkastelussa on kaksi prosenttia.

”Keski-iän ylittäneillä ja pitkään polttaneilla naisilla vaikuttaisi olevan poikkeuksellisen paljon aivovaltimopullistumia. Pilottitutkimus on pieni, mutta tulokset ovat huomiota herättäviä ja huolestuttavia. Hyvä uutinen on, että suurimmalla osalla aivovaltimopullistumat olivat vielä pieniä, jolloin sen hoidoksi leikkauksen tai suonensisäisen hoidon sijaan todennäköisesti riittää tupakoinnin lopetus ja aivovaltimopullistuman kuvantamisseuranta”, sanoo päätutkija, neurokirurgi Justiina Huhtakangas HUSin Neurokeskuksesta.

Jos tutkimustulos saadaan vahvistettua laajemmassa tutkimusotoksessa, on löydös tutkimusryhmän mukaan merkittävä.

”Olemme hiljattain todenneet, että aneurysman puhkeamisen aiheuttama (lukinkalvonalainen) aivoverenvuoto on keski-ikäisten naisten kahdenneksitoista yleisin kuolinsyy kaikista kuolemista ja yleisin aivohalvauskuolema. Tarvitsemme kuitenkin jatkotutkimuksia varmentamaan tämä havainto, ja ennen kaikkea osoittamaan, että näiden vuotamattomien aivovaltimopullistumien seulonta lisää naisten terveyttä pitkällä aikavälillä”, sanoo tutkimuksen ideoija, neurokirurgian osastonylilääkäri Miikka Korja HUSin Neurokeskuksesta.

Tupakointi ei ole ainoastaan aivoverenvuotojen ja aivovaltimopullistumien merkittävä riskitekijä, vaan tupakoinnin terveyttä alentavat vaikutukset ovat muutoinkin merkittävät. Siksi tupakoinnin lopettaminen lisää terveyttä monella eri tavalla. Neurokirurgit Huhtakangas ja Korja ovat jo valmistelemassa laajempaa seulontatutkimusta, johon osallistumisesta kiinnostuksensa on alustavasti ilmoittanut useampi eurooppalainen neurokirurginen keskus.


Lisätietoja:

Justiina Huhtakangas,
neurokirurgian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori,
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala, Helsingin yliopisto

Alkuperäinen julkaisu:

Huhtakangas, Numminen, Pekkola, Niemelä, Korja: Screening of unruptured intracranial aneurysms in 50 to 60-year-old female smokers : a pilot study. Scientific Reports, 2021.

Avainsanat

Kuvat

Aivovaltimopullistuma eli aneurysma.
Aivovaltimopullistuma eli aneurysma.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme