Tampereen yliopisto

Tutkijat ja teatteriammattilaiset kehittävät livetiedekonseptia Tampereella

Jaa

Selittävä tekijä: Ihmistieteellinen tutkimus ja tutkijat lavalla on yhteiskunta- ja humanististen tieteiden tutkimustuloksia yleistajuistavan uuden live-tiedekonseptin työnimi. Hankkeessa kehitettävä livetiedekonsepti nostaa elävän yleisön eteen tutkijat, tutkimustulokset, mutta myös tutkimushaastateltavat. Lisäksi esityksessä voi olla näyttelijöiden esittämiä kohtauksia ja muita ohjelmanumeroita.

Toukokuussa 2022 käynnistävän hankkeen tavoitteena on ihmistieteille sopiva live-tiedekonsepti, joka avaa tieteellisen tiedon syntyprosessia, tieteellistä ajattelua harharetkineen ja oivalluksineen sekä pohtii tiedon rajoja. Kiinnostavan dramaturgian avulla livetiede tavoittelee uudenlaista yleisösuhdetta tiedosta ja tieteestä kiinnostuneiden kansalaisten kanssa.

Kehittäjätiimiin kuuluvat kirjailija ja teatteriohjaaja Hanna Ryti, hankkeen vetäjänä toimiva tutkija ja kulttuurituottaja Anne Koski sekä NEGATE-tutkimushankkeen johtaja ja tutkija Jaana Parviainen. Hankkeen toteuttajana on Kriittinen korkeakoulu, jolle Tieteen tiedotus ry myönsi 2021 hankerahoituksen. Kriittinen korkeakoulu on valtakunnallinen kulttuurikeskus, jolla on toimintaa myös Tampereella.

– Viime vuosina dokumenttiteatteri on osoittanut, että faktatietoa voi tuoda kiinnostavilla ja koskettavilla tavoilla esiin. Kansainvälinen livejournalismin buumi on jo nostanut tutkivat journalistit lavalle, miettii Anne Koski.

– Tässä hankkeessa tieteen ja taiteen tekijät lähtevät rohkeasti tekemään yhteistyötä ja luovassa prosessissa voi syntyä aidosti uusi konsepti ja tulokulma, jatkaa Hanna Ryti.

Erilaisen informaatiovaikuttamisen oloissa julkinen keskustelu muuttuu usein taisteluksi tiedosta. Osa kansalaisista epäilee asiantuntijatietoa ja tieteellistä tutkimusta etsien niille vaihtoehtoja vertaisryhmistä somessa. Kokemustieto on noussut systemaattisen tieteellisen tiedon rinnalle.

– Tavoitteena on haastaa nykyistä viestintäilmastoa, jossa erityisesti ihmistieteelliseen tutkimukseen ja sen tekijöihin kohdistuu entistä avoimemmin hyötyodotuksia, väheksyntää ja jopa vihamielistä häirintää, kertoo tutkija Jaana Parviainen.

Live-tiedekonseptia kehitetään yhteistyössä Tampereen yliopistossa toteutettavan Negatiivinen asiantuntijuus ja tietoyhteiskunnan rapautuminen 2020-luvun vaihteen Suomessa (NEGATE) -tutkimushankkeen kanssa. Hankkeessa on tutkittu kykyämme kohdata ja käsitellä tietämättömyyttä. Tutkimushankkeen teema toimii esityksen pohjana ja sen tutkijat esiintyjinä.

Tähtäimessä on kaksi reilun tunnin mittaista pilottiesitystä Tampereella ja Helsingissä joulukuussa 2022 ja tammikuussa 2023.

Aloitusseminaarissa livejournalismin ja dokumenttiteatterin uranuurtajat Suomessa

Tiistaina 24.5.2022 klo 9.45–16.00
Tampereen yliopisto, Virta 109 Auditorio (Åkerlundinkatu 5, 1 Krs.)

OHJELMA:
research.tuni.fi/negate/selittava-tekija-aloitusseminaari/

Lisätietoja livetiedehankkeesta:
research.tuni.fi/negate/uudenlainen-livetiedekonsepti/

Yhteyshenkilöt

Haastattelupyynnöt:

Anne Koski, tutkija, tuottaja, anne.koski@tuni.fi, 040 515 2248
Hanna Ryti, esitysdramaturgi-ohjaaja, kirjailija, hanna.ryti@gmail.com, 040 503 7934

Median ilmoittautumiset seminaariin:

Anne Koski, tutkija, tuottaja, anne.koski@tuni.fi, 040 515 2248

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Älykkäät pehmorobotit tarttuvat esineisiin paineilman avulla4.7.2022 10:36:48 EEST | Tiedote

Uusilla paineilmalla toimivilla antureilla pehmorobotit pystyvät aistimaan ilman ainuttakaan sähköistä komponenttia. Antureilla varustetut poimimisrobotit havaitsevat kohteensa muodon ja pystyvät tarttumaan poimittavaan kappaleeseen automaattisesti. Tulevaisuudessa tällaisia robotteja voidaan käyttää elektroniikalle haastavissa olosuhteissa, esimerkiksi voimakkaassa säteilyssä tai magneettikentässä.

Väitös: Yritysten tulee linjata arvonluontinsa taloudellisten, sosiaalisten ja ekologisten kestävyystavoitteiden kanssa23.6.2022 14:52:05 EEST | Tiedote

Vallitsevat liiketoiminta- ja arvonluontimallit korostavat edelleen liiketoiminnan ja asiakkaiden näkökulmia jättäen muut sidosryhmät vähemmälle huomiolle. KTM Riikka Tapaninahon väitöskirja tarjoaa vaihtoehtoisen mallin tyypillisille käsityksille liiketoiminnasta ja arvonluonnista. Erityisesti viimeaikaiset globaalit kriisit ovat osoittaneet, kuinka riippuvaisia olemme toisistamme ja luonnonympäristöstä niin paikallisesti kuin globaalisti. Näiden riippuvuuksien ja suhteiden ymmärtäminen tulisi olla tämän päivän johtajien ydinosaamista.

Väitös: Robotit ovat tulossa työelämään, mutta työkavereina ne koetaan uhaksi21.6.2022 15:05:10 EEST | Tiedote

YTM Nina Savelan sosiaalipsykologian väitöskirja tarkastelee robotteihin kohdistuvia ennakkoasenteita. Lisääntyvä vuorovaikutus robottien kanssa työpaikoilla herättää epämukavuutta sekä haastaa työhön ja työyhteisöön sitoutumista. Väitöstutkimus esittää, että robottien esitteleminen työntekijöinä korostaa niiden sosiaalista toimijuutta, mikä uhkaa ihmisten identiteettiä ja auktoriteettiasemaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme