Tutkimus avaa tien kestävään kulutukseen ja tuotantoon

Tervetuloa Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston Kestävyystieteen instituutin HELSUSin järjestämään Sustainability Science Days -tapahtumaan 9.–10.toukokuuta. Tapahtuman teemana on Making Use of Sustainable Science ja päivien aikana pohditaan monesta eri näkökulmasta, miten kestävää tuotantoa ja kulutusta sekä niihin liittyvää päätöksentekoa voidaan edistää tieteen avulla. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.
Aika ja paikka:
torstaina 9.5.
klo 9.30–18.00 Aalto-yliopiston kampus, Otakaari 1, Y-siiven yläaula, 2. krs (Aalto hall lobby), Espoo
klo 18.45–20.30 Tiedekulma, Yliopistonkatu 3, Helsinki
perjantaina 10.5.
klo 9.00–12.00 Helsingin yliopiston kielikeskuksen juhlasali, Fabianinkatu 26, 3. krs
klo 13-16 Tiedekulma, Yliopistonkatu 3, Helsinki
Ohjelma:
Torstaina aamupäivällä Aalto-yliopistolla keskustellaan mm. kestävästä viljelystä ja ruuantuotannosta, hiilipäästöistä sekä tutkimuksen ja politiikan yhteentörmäyksistä. Iltapäivän keynote-puhujina ovat apulaisprofessori Erika Kramer-Mbula Johannesburgin yliopistosta ja professori Derk Loorbach Rotterdamin Erasmus yliopistosta. Loorbach käsittelee tutkimuksellisia lähestymistapoja, joiden avulla tutkijat voivat edistää systeemistä kestävyysmuutosta. Kramer-Mbulan aiheena ovat innovatiiviset ratkaisut globaalin kestävyyden haasteisiin kehittyvissä maissa.
Iltapäivän sessioissa aiheina on muun muassa siirtymä talouskasvun jälkeiseen aikaan, sosiaalisesti kestävät ruokajärjestelmät, energiankulutuksen muutokset sekä vähähiilinen yhteiskunta.
Torstai-ilta jatkuu klo 18.45 Tiedekulmassa eurovaaliehdokkaiden paneelilla ”Making use of sustainability science in the European Parliament?”. Panelisteina ovat Sirpa Pietikäinen, Heidi Hautala, Mia Haglund, Nils Torvalds ja Mikkel Näkkäläjärvi. Heitä haastattelee ja haastaa joukko Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston opiskelijoita.
Perjantaina aamulla Helsingin yliopistolla teemana ovat korkeakoulusektorin vastaukset kestävyyshaasteisiin. Aiheesta alustavat Helsingin yliopiston rehtori Jari Niemelä, Aalto-yliopiston vararehtori Ossi Naukkarinen ja opetus- ja kulttuuriministeriön toimialajohtaja Erja Heikkinen. Mukana on myös yliopistojen vaikuttavuusrankingeja toteuttanut Laura Tucker Vertigo Ventures -yrityksestä, WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder ja professori Hanna-Leena Pesonen Jyväskylän yliopistosta.
Kestävyystieteen päivät huipentuvat klo 13-16 Tiedekulmassa järjestettävään tilaisuuteen ”Lentomatkustamisen vähentäminen ja ilmastokompensaatiot: ostettu omatunto vai suunta kohti hiilineutraaliutta?”. Lentoliikenteen ilmastovaikutuksista keskustelevat professori Annukka Vainio Helsingin yliopiston kestävyystieteen instituutista, puheenjohtaja Niklas Kaskeala Protect Our Winters Finland ry:stä, toimitusjohtaja Michael Lettenmeier D-Mat Oy:stä, yliopistonlehtori Nina Janasik Helsingin yliopistosta, tutkimusjohtaja Minttu Jaakkola Maj ja Tor Nesslingin säätiöstä, vanhempi yliopistonlehtori Mikko Jalas Aalto-yliopistosta, viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Arja Suominen Finnairilta, manager Kari Hämekoski NEFCO:sta ja Eemeli Tsupari CO2Estosta.
Ohjelma on englanninkielinen lukuun ottamatta perjantain tilaisuutta lentomatkustamisesta.
Lisätietoja ja keynote-puhujien haastattelupyynnöt:
Paula Schönach
Tutkimuskoordinaattori
Helsingin yliopisto
paula.schonach@helsinki.fi
+358 294 157 827
Annukka Jyrämä
erityisasiantuntija
Aalto-yliopisto
annukka.jyrama@aalto.fi
+358 50 373 2238
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme