HUS

Tutkimus ja opetus ovat erottamaton osa HUSia – yliopistosairaala tarvitsee määritelmänsä lakiin

Jaa

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala ja Helsingin yliopisto tekevät ainutlaatuista yhteistyötä, jonka ytimessä ovat tutkimus, opetus ja tutkimusnäyttöön perustuva hoito. HUS on huolissaan yliopistollisen sairaalan asemasta ja tutkimuksen rahoituksesta sote-uudistuksessa, sillä yliopistosairaalalla ei ole laissa määritelmää.

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala, Uusi lastensairaala. Kuva: Matti Snellman
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala, Uusi lastensairaala. Kuva: Matti Snellman

HUS on Suomen suurin päivystävä sairaala, jonne on myös keskitetty maanlaajuisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. Newsweek-lehti on listannut HUSin maailman parhaimpien yliopistosairaaloiden joukkoon (21. sija). Sote-uudistuksessa koko yliopistosairaalan asema on kuitenkin vaakalaudalla.  

Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt selvitystyön, jonka tavoitteena on tuottaa ehdotus yliopistosairaalan määritelmäksi.  

HUSin lupaus on antaa jokaiselle potilaalle yhä parempaa hoitoa joka päivä. Tämän lupauksen lunastaminen onnistuu vain kehittämällä tulevaisuuden hoitoja. Uudet hoitomuodot, lääkkeet ja keksinnöt ovat aina tutkimustyön tulosta, ja llainen vaikuttava tutkimus on mahdollista vain tiiviissä, organisaatioon sisään rakennetussa tutkimus- ja opetusyhteistyössä yliopiston kanssa, sanoo tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta. 

HUSissa on jatkuvasti meneillään yli 2000 hoito-, terveys- ja lääketieteellistä tutkimusta. Uusia tutkimuslupia myönnetään noin 1000 vuodessa. Suuren tutkimusmäärän lisäksi yliopistosairaalassa tehtävällä tutkimuksella on myös vaikutusta, jota seurataan muun muassa vuosittain tehtävällä valtion tutkimusrahoitusta saaneiden tutkimusten raportoinnilla 

Sote-uudistukseen valmistautuva HUS haluaa säilyttää asemansa kansainvälisesti arvostettuna yliopistosairaalana uudistuksen jälkeenkin. Tavoitteena on, että uudistuksen myötä tutkimus ja opetus yhdessä ketterästi toimivan organisaation on entistä kyvykkäämpi tarjoamaan parhaimman hoidon potilaille.  

Tärkein viestimme päättäjille on, että yliopistollisuus on erottamaton osa HUSia ja että ilman yliopistoa ei ole yliopistosairaalaa. Yliopistosairaalan asema ja yliopiston osallistuminen yliopistosairaalan hallintoon pitää määritellä lainsäädännössä”, vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi sanoo. 

HUS esitteli yliopistosairaalan toimintaa valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaostolle, joka vieraili Meilahdessa tiistaina 5.10. Vierailun teemana oli yliopistosairaalan toiminnan edellytykset ja erityisesti tutkimuksen rahoitus sote-uudistuksessa. Keskustelun jälkeen valiokuntavieraille esiteltiin HUS Psykiatrian koordinoima Terapiat etulinjaan -hanke, jonka tavoitteena on tuoda vaikuttavat ja oikein kohdennetut psykososiaaliset hoidot suoraan perustasolta kaikkien saataville. Vieraat kävivät myös Uuteen lastensairaalaan avatussa lasten kipukeskuksessajossa tarjotaan lasten vaativan sairaanhoidon palveluja koko Suomen tarpeisiin.  

Lisätiedot medialle:

Mediapalvelun yhteystiedot

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anne Pitkäranta, tutkimusjohtaja, professori
anne.pitkaranta@hus.fi

Kuvat

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala, Uusi lastensairaala. Kuva: Matti Snellman
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala, Uusi lastensairaala. Kuva: Matti Snellman
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme