Palkansaajien tutkimuslaitos

Tutkimuslaitosten yhteisponnistus tuo taloustieteellisen tutkimuksen lähelle nuoria

Jaa

Suomalaiset taloudelliset tutkimuslaitokset järjestävät vuonna 2021 yhteistyönä hankkeen, jossa edistetään soveltavan taloustieteellisen tutkimuksen tunnettuutta Suomessa ja houkutellaan nuoria taloustieteen pariin. Taloustieteen taju -hankkeessa käsitellään erityisesti nuoria kiinnostavia taloustieteen aiheita sekä alan tutkimusta. Tutkimuslaitosten organisoima hanke on osa Suomen Akatemian Tutkitun tiedon teemavuotta 2021.

Hanke toteutetaan Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan, Palkansaajien tutkimuslaitos PT:n, Pellervon taloustutkimus PTT:n ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskus VATT:n yhteisponnistuksena. Taloustieteen tajun tarkoituksena on edistää soveltavan taloustieteellisen tutkimuksen tunnettuutta ja ymmärrystä Suomessa. Hankkeen sisällöt sopivat kaikille soveltavasta taloustieteestä ja sen mahdollisuuksista kiinnostuneille, mutta erityisenä kohderyhmänä ovat nuoret ja nuoret aikuiset. Hankkeessa nuoria innostetaan taloustieteen pariin ja heille osoitetaan, miten monenlaisia työkaluja taloustiede tarjoaa ympäröivän todellisuuden ymmärtämiseen. Hanke kestää koko vuoden 2021.

Tutkimuslaitokset tuottavat yhdessä taloustieteellisen työkalupakin yhteiskunnan ymmärtämiseen. Aiheet ovat nuoria koskettavia, kuten koulutus, kulutus, asuminen, ilmastonmuutos ja työelämä. Pakkiin kuuluu esimerkiksi tutkimuslaitosten yhteinen verkkosivu, visailuja, somessa helposti jaettavaa infografiikkaa ja videoita sekä opiskelijoille suunnattuja webinaareja ja livetilaisuuksia.

“Ja koska nykymaailmassa mihinkään ei pääse ilman vuorovaikutteisuutta, myös Taloustieteen taju -hankkeessa pyrimme osallistamaan yleisöjä ideoimaan ja nostamaan esiin nuoria kiinnostavia näkökulmia”, sanoo PT:n viestintäkoordinaattori Essi Lindberg.

Kyseessä on ainutlaatuinen taloustieteellisten tutkimuslaitosten yhteistyö, jota tullaan jatkamaan myös teemavuoden jälkeen. Kaikki vuoden sisällöt toteutetaan poimimalla tutkimuslaitosten monipuolisista tutkimushankkeista kohdeyleisöä kiinnostavia aiheita. Hankkeen sisällöt ovat maksuttomia ja kaikille avoimia. Hankkeessa pyritään vahvistamaan yhteistyötä mm. opiskelijoiden ja ainejärjestöjen kanssa.

Ensimmäisiä sisältöjä ja soveltavan taloustieteen hurraahuutoja on luvassa keväällä 2021.

Taloustieteen taju -hanketta rahoittaa Yrjö Jahnssonin säätiö.

Tutkitun tiedon teemavuosi on opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Akatemian ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan yhteinen hanke, jonka tavoitteena on tehdä tutkitusta tiedosta entistä näkyvämpää ja saavutettavampaa sekä tiivistää tutkitun tiedon parissa toimivien yhteistyötä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvalähde: Unsplash
Kuvalähde: Unsplash
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Palkansaajien tutkimuslaitos
Palkansaajien tutkimuslaitos
Arkadiankatu 7
00100 Helsinki

Palkansaajien tutkimuslaitos (PT) on itsenäinen taloudellinen tutkimuslaitos, jossa tehdään riippumatonta ja tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävää soveltavaa taloustieteellistä tutkimusta. Tutkimuksen painopistealueet ovat työn taloustiede mukaan lukien koulutuksen tutkimus, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede.

Tutustu työhömme tarkemmin: https://labour.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Palkansaajien tutkimuslaitos

PT:n tutkija Sakari Lähdemäen väitöstutkimus: Miten yksityistäminen vaikuttaa Suomen valtionyhtiöiden tuottavuuteen?2.3.2021 09:25:49 EETTiedote

KTM Sakari Lähdemäki väittelee 5.3.2021 klo 12 Turun yliopiston taloustieteen laitoksella aiheesta ”Essays on Economic Productivity”. Väitöstutkimus käsittelee Suomen teollisuudessa toimivien valtionyhtiöiden yksityistämistä ja sen vaikutusta tuottavuuteen. Lisäksi väitöskirjassa tarkastellaan, vaikuttiko yksityistäminen toimipaikkojen henkilöstörakenteeseen. Vastaväittäjänä on professori Mika Maliranta (Jyväskylän yliopisto) ja kustoksena on professori Janne Tukiainen (Turun yliopisto). Väitöstilaisuus on suomenkielinen ja sitä voi seurata etäyhteyden kautta.

Työllisyyden kuntakokeiluista ei ollut merkittäviä vaikutuksia työllisyyteen19.2.2021 08:13:21 EETTutkimus

PT:n tutkijoista koostuva tutkijaryhmä julkaisi tänään Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä tutkimusartikkelin vuosina 2012–2015 ja 2017–2018 toteutettujen työllisyyden kuntakokeilujen vaikutuksista. Tulosten perusteella ensimmäisellä kokeilulla ei ollut tilastollisesti merkitsevää vaikutusta työttömyyteen tai aktivointiasteeseen. Toinen kokeilu nosti aktivointiastetta huomattavasti laskien työttömyysastetta lyhyellä aikavälillä. Työttömien ja aktivoitujen yhteenlaskettu osuus ei kuitenkaan vähentynyt kokeilujen aikana.

KUTSU MEDIALLE (25.1.): Kotitalousvähennyksen vaikutukset -tutkimusraportin julkaisutilaisuus20.1.2021 08:38:16 EETKutsu

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) tutkijoista koostuva ryhmä selvitti kotitalousvähennyksen vaikutuksia palveluiden kysyntään, työllisyyteen ja harmaaseen talouteen. Julkaistava raportti on ensimmäisiä tutkimuksia kotitalousvähennyksen työllisyysvaikutuksista. Julkaisutilaisuudessa 25.1. tutkijat esittelevät raportin pääkohdat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme