Tutkivaa taidetta koko kesän ajan Hietsun Paviljongissa Helsingissä

Jos Sibelius-monumentilla olisi prototyyppi, millainen se olisi? Sitä voi kuka tahansa päästä itse tutkimaan ensi elokuussa Kävely prototyyppinä -kävelytyöpajoissa osana Taideyliopiston tutkimuspaviljonkia. Taiteilija-tutkijoiden Tero Heikkisen, Petri Kaverman ja Denise Zieglerin työpajoissa lähestytään monumenttia piirtämällä ja tekemällä muistiinpanoja ja palautetaan se kuvitteelliseen prototyypin tilaan.
Työpajat ovat yksi esimerkki taiteellisesta tutkimuksesta. Tutkiva taide täyttää Hietaniemen uimarannan läheisyydessä sijaitsevan Hietsun Paviljongin, kun aiemmin Venetsian biennaalin yhteydessä järjestetty Taideyliopiston tutkimuspaviljonki avautuu 5.6.2021. Paviljonki on auki 29.8.2021 asti.
Taiteellinen tutkimus luo valoa katvealueille
”Taiteellinen tutkimus voi tuoda esiin sellaisia aiheita, jotka yleensä jäävät katveeseen tai marginaaliin – aiheita, joita emme näe tai joista emme osaa vielä puhua”, sanoo Taideyliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori Jaana Erkkilä-Hill.
Taideyliopisto tunnetaan kansainvälisesti taiteellisen tutkimuksen edelläkävijänä. Pioneerityö taiteellisen tutkimuksen parissa alkoi Taideyliopiston eri akatemioissa jo 1990-luvulla.
”Taiteilija-tutkijat käyttävät tutkimustyössään monenlaisia lähestymistapoja ja eri tieteenalojen keinoja. Tätä mahdollisuuksien kirjoa ja aiheiden moninaisuutta haluamme tutkimuspaviljongissa tuoda esiin”, Erkkilä-Hill sanoo.
Taideyliopiston tutkimuspaviljonki on esitellyt taiteellisen tutkimuksen käytäntöjä ja tutkimuksesta kumpuavaa taidetta merkittävien nykytaiteen tapahtumien yhteydessä vuodesta 2015 alkaen.
Tapahtumia tutkivalla otteella elokuun loppuun asti
Tutkimuspaviljongin aikana voi vierailla lähes neljässäkymmenessä taiteellista tutkimusta esittelevässä näyttelyssä, konsertissa, esityksessä, keskustelussa tai työpajassa. Mukana paviljongissa on yli kuusikymmentä taiteilijaa ja tutkijaa.
Taiteellinen tutkimus näkyy esillä olevissa teoksissa ja tapahtumissa lähtökohtana, taustana, metodina tai olemuksena.
Nykymusiikin kehollisuuteen paneutuva Lauluja joilla lopettaa -konsertti 9.6. esimerkiksi on kolmen tutkivan esiintyvän taiteilijan yhteistyö. Malla Vivolinin (huilu), Pinja Nuñezin (sello) ja Maria Puusaaren (viulu) konsertissa on kuultavissa kunkin tekijän oma tutkimuksen kohde ja erityisosaaminen. Konsertissa kuullaan soolo- ja kamarimusiikkiteoksia, jotka esitellään tutkimusnäkökulmasta.
Pilvi Porkolan, Tomi Humaliston ja Markus Heinon Miten esineet tietävät? taas on kolme päivää kestävä installaatio ja performanssi 4.–6.8., jossa tarkastellaan erilaisia esineitä ja materiaaleja sekä niiden välisiä suhteita lajittelemalla, purkamalla, yhdistelemällä ja uudelleenyhdistelemällä niitä. Työryhmän kiinnostus kohdistuu etenkin muoviin materiaalina sekä synteettisistä raaka-aineista valmistettuihin esineisiin ja niihin liittyviin oletuksiin ja tunteisiin. Yleisö voi kulkea tilassa, katsoa sitä kuin näyttelyä sekä keskustella aiheesta taiteilijoiden kanssa.
Miela sorjjasmeahttunvuohta/Mielen itsenäisyys/Mental Independence on viisipäiväinen hidas keskustelutilaisuus 23.–27.8., jossa keskustellaan alkuperäiskansojen taiteesta, yhteisöllisestä tiedosta ja itsemääräämisestä saameksi, suomeksi, englanniksi ja mahdollisesti myös muilla kielillä. Samalla tehdään käsitöitä tulisijan ympärillä. Elävän tulen läsnäolo vie pois vakiintuneesta seminaarien aikarakenteesta ja innostaa kertomaan tarinoita. Keskustelun koollekutsujia ovat taiteilija-tutkija Katarina Pirak-Sikku, professori Lea Kantonen ja vanhempi tutkija Hanna Guttorm.
Tutkimuspaviljonki on järjestetty Venetsian biennaalin yhteydessä vuosina 2015, 2017 ja 2019. Kesällä 2021 on vuorossa Helsinki. Taideyliopiston neljäs tutkimuspaviljonki järjestetään Louise ja Göran Ehrnroothin säätiön tuella.
Tapahtumalistaus kokonaisuudessaan ja tarkemmat tiedot tapahtumista löytyvät osoitteesta www.researchpavilion.fi. Muutokset ovat mahdollisia.
Tutkimuspaviljongin näyttelyissä ja tapahtumissa noudatetaan kulloinkin voimassa olevia koronarajoituksia. Suosittelemme tarkistamaan ajankohtaiset rajoitukset verkkosivuilta ennen vierailua.
Taideyliopiston tutkimuspaviljonki
Hietsun Paviljonki
Hiekkarannantie 9
Avoinna
5.6.–29.8.2021
ti–su klo 12–18
Vapaa pääsy
Medialle
Media voi tutustua tutkimuspaviljonkiin ennakkoon torstaina 3.6.2021 tai muuna sovittuna ajankohtana. Lisätiedot, ennakkovierailujen sopiminen, haastattelupyynnöt ja lehdistökuvat:
Viestinnän asiantuntija Reeta Holma
Taideyliopisto
045 6579 347
reeta.holma@uniarts.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Reeta HolmaViestinnän asiantuntija
Puh:045 657 9347reeta.holma@uniarts.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Johtajanimityksiä Taideyliopistossa: Ossi Naukkarinen valittiin tutkimuksesta vastaavaksi vararehtoriksi, Kaisa Rönköstä Sibelius-Akatemian dekaani12.6.2025 14:03:58 EEST | Tiedote
Molemmat johtajat valittiin tehtäväänsä viisivuotiskaudeksi. Taideyliopiston hallitus teki valinnat kokouksessaan 12.6.
Konstuniversitetet antog 364 nya studerande våren 202528.5.2025 09:39:51 EEST | Tiedote
Konstuniversitetet antog 364 nya grundexamensstuderande, varav 43 till Bildkonstakademin, 243 till Sibelius-Akademin och 78 till Teaterhögskolan.
Taideyliopistoon valittiin 364 uutta opiskelijaa keväällä 202528.5.2025 09:15:29 EEST | Tiedote
Uusia opiskelijoita valittiin 43 Kuvataideakatemiaan, 243 Sibelius-Akatemiaan ja 78 Teatterikorkeakouluun.
Johanna Ehrnrooth -palkinto kuvataiteilija Alena Tereshkolle20.5.2025 17:17:29 EEST | Tiedote
Taideyliopiston tukisäätiön myöntämän palkinnon tarkoituksena on tukea nuorten kuvataiteilijoiden kansainvälistymistä sekä siirtymävaihetta opinnoista ammattiuralle. 10 000 euron arvoisen palkinnon saaja valitaan vuosittain Kuvan kevät -maisterinäyttelyn taiteilijoiden joukosta.
Kustannusten nousu ja yleisön ostovoiman heikkeneminen huolestuttavat rytmimusiikkifestivaaleja15.5.2025 15:45:00 EEST | Tiedote
Kotimaisten rytmimusiikkifestivaalien määrä nousi uuteen ennätykseen vuonna 2023, mutta käyntimäärät ja taloudellinen kannattavuus jäivät pandemiaa edeltävistä vuosista. Varsinkin pienet festivaalit kamppailevat kustannuspaineiden ja epävarman kysynnän kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme